Solik[*] Mroku[*] Szedar [*]

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
dorina
Miejscowość: Lublin
Kontakt:

Re: Mroku- do adopcji wirtualnej [Sztum]+ Solik ___Szedar-DS

Post autor: dorina »

co słychać u chłopaków? A może ktoś się odzywał w sprawie adopcji?
Od 07.04.2018. - 26.12.2020 Tofik wieczne DT u Ewy i Michała
Za TM Rubis 11.12.2015-19.03.2018 może czas zaleczy rany..
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Trochę się martwię, bo waga po ostatniej korekcie spadła i nie chce się odbudować- mam nadzieję, że to problem przejściowy.
O nikt jeszcze nikt nie pytał, nawet kiedy Mroku był zdrowy..
Ja mam ciągle nadzieje, że jesteśmy bardzo blisko rozwiązania Mrokowych problemów i że jednak znajdzie się dom z dostępem do weta gryzoniowego- no bo kontrole będą musiały być, to na pewno.

Edit 8.08.2017
Chciałabym bardzo podziękować
- Dorinie - za wsparcie finansowe dla mojego DT :buzki: - zakupiłam warzywa dla świnek
- p. Robertowi- za 30kg wybornego sianka :buzki:
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
Awatar użytkownika
lionblau
Miejscowość: Kraków
Kontakt:

Post autor: lionblau »

Raczej nie odbuduje się już waga, jest to związane z wiekiem i korektami - stresem przede wszystkim ! U mnie było to samo - Dzikun ważył 1300 po korekcie waga wahała się już od 1000 do 1050 i więcej już nie poszła do góry :idontknow:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Ja już nawet nie marzę, że on wróci do swoich 1200g. Ale niedawno miał już fajne 950g, a teraz znowu ok 850-880..- po korekcie właśnie. Myślę, że on właśnie bardzo się stresuje tymi zabiegami, mimo że naocznie wygląda na wyjątkowo opanowanego. Wiem jednak, że to strach go tak paraliżuje, że przy korekcie ani drgnie.
Jakby on osiągnął 1000g, to będzie pełnia szczęścia.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
Awatar użytkownika
lionblau
Kontakt:

Każdy zabieg to ingerencja w ciało świnki nawet jeśli korekta wydaje się mało inwazyjna, nie tak straszna jak operacja to zwykle trochę trwa jak świnka dojdzie do siebie, zwykle 2-3 dni po takim zabiegu zaczyna dużo lepiej jeść. Warto po korekcie dawać 2-5 dni meloxidyl 7 kreseczek na insulinówce - lek przeciwbólowy przeciwzapalny ja zawsze dawałam po korektach a chodziłam z śp Dzikunem co 2 miesiące na korekty bo mu strasznie przerastały. I pilnuj szczęki pytaj się zawsze czy się nie przemieszcza do tyłu i na boki. Niestety przy korektach musisz się z tym liczyć że będą zwyrodnienia szczęki.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Dr Judyta zawsze zleca Tolfinę jako mniej szkodliwą na wątrobę i przewód pokarmowy, a że Mroku był jakiś czas temu w naprawdę kiepskim stanie- było to bardzo istotne. Meloxydyl (czy inaczej Meloxykam) aż 7 kreek Ci Dr zalecał? To bardzo dużo. Ja kiedyś (innej śwince) podawałam załączoną mini strzykawką 2 kreski, co odpowiada niej więcej 2 kreskom na insulinówce lub 0,05 ml na tuberkulinówce /kg świnki- czyli 1/3 tego, co napisałaś. Ale może miałaś inne stężenie leku.
Teraz w każdym razie najczęściej jednak podajemy Tolfinę. Ostatnio nawet i tego nie dostał (może to błąd), bo korekta była minimalna. Myślę, że spadek wagi u niego jest głównie wynikiem stresu. Jeśli tak- powinien to odbudować z czasem.
Widzę, że chrupie warzywa bez problemu, karma sucha i siano też znikają.
Jeśliby trzeba by było z nim jeździć na kontrole lub korekty co 2 miesiące, to by było nieźle. Rudi (http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =97&t=6855) musi jeździć co 10 dni i to jest dopiero obciążenie... Na szczęście on po tych korektach błyskawicznie dochodzi do siebie- o dziwo, bo ma naprawdę duże przerosty raniące policzki.
Mrokuś jest małym wypłoszem, dlatego pewnie tak odreagowuje.. Mam nadzieję, że z czasem te korekty w ogóle nie będą potrzebne. Może to nierealne, ale nadzieję zawsze można i warto mieć.
Awatar użytkownika
lionblau
Kontakt:

Dzikun żył 7 lat od 2 rok życia miał problemy z przerostem 8 miesięcy się męczyłam co 2 tyg korekty zanim jako tako doszło do normy, potem już korekty co 2 miechy. 7 kresek ( na około 1000 wagi) tyle zaleca Baran zawsze dawałam świnkom nigdy nie miałam efektu ubocznego, tylko natychmiastową poprawę. Możesz jeszcze kupić Nutrenę - karmę dla królików mielić i podawać, jako papkę świnki ją uwielbiają i widać przyrosty wagi i poprawę zdrowia :peace:

Ja mam Meloxidyl 1,5mg/ml
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

No to ja mam taki sam Meloxidyl. A strzykawkę z jaką podziałką miałaś- ml czy jednostki? To tak z ciekawości, bo nie ośmielę się podważać zaleceń dr Barana ;)
Ta Nutrena dla królików to rzeczywiście dobra może być dla takich słabowitków. Popaczę gdzie mają.
dorina
Miejscowość: Lublin
Kontakt:

Post autor: dorina »

Mroczku. mam. nadzieję że niedługo przeczytamy jakieś dobre wieści :buzki:
Od 07.04.2018. - 26.12.2020 Tofik wieczne DT u Ewy i Michała
Za TM Rubis 11.12.2015-19.03.2018 może czas zaleczy rany..
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Moje świnki jak coś to dostają kocią wersję meloxidylu (ona ma 0,5mg/ml) i na kilogramową świnkę dostajemy 0,1ml.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”