A co ze świeżą zieleniną zimą?

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

lubię

Re: A co ze świeżą zieleniną zimą?

Post autor: lubię »

Daje i bardzo go lubią, a że fajnie działa na brzuszek i szybko odrasta, więc jest zaliczam go do świńskiego niezbędnika.
Moje świnie nie tykają sklepowych pomidorów nawet latem, aż się sama zaczęłam zastanawiać, czy powinnam to jeść. Dziadkowe owszem, ale ponieważ nie są niczym chronione, na ogól nie ma ich dużo. Pietruszka i koperek też jak cię mogę, zdecydowanie nie ten szał co w sezonie. Za to Tosiek wcina jak szalony, ale on jest dziwny: ostatnio zaczął mi zawzięcie kuchenkę wylizywać. Można by pomyśleć - upaćkana czymś atrakcyjnym. Otóż nie - świeżo wymyta. Środkiem na alkoholu :mrgreen: Muszę na tego chłopaka uważać...
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

Wiecie co mi powiedziała kobieta na straganie kiedyś? Mianowicie, że to co jest chowane pod folią jest niesypane bo nie musi być, w sensie rzodkiewki i takie inne, a jak idą na grunt to dopiero dostają chemii bo tam są robale i inne szkodniki. No szokujące.

Moje świnki lubią zielone o każdej porze roku, bez różnicy. A to, że świnka nie je pomidora to pewnie nie lubi, bo u mnie to tylko jedna nie w ogóle lubiła na tyle świnek. Świnka siostry lubi pomidory, chociaż teraz nie kupuje oczywiście bo pomidory bez słońca są bez smaku.
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
Bunia
Miejscowość: Łowicz
Kontakt:

Post autor: Bunia »

dzisiaj w podłużnej doniczce zasiałam owies i z tym mam pytanie: jak go podlewać i w jakim miejscu go postawić,tzn w cieniu czy słońcu i ile razy w tygodniu go podlewać? Dziękuję.
lubię

Monalisa pisze:Wiecie co mi powiedziała kobieta na straganie kiedyś? Mianowicie, że to co jest chowane pod folią jest niesypane bo nie musi być, w sensie rzodkiewki i takie inne, a jak idą na grunt to dopiero dostają chemii bo tam są robale i inne szkodniki. No szokujące.
:laugh: Jasne, bo jak mszyca widzi folię, to myśli "Nie, tu mi nie wolno." Podobnie inne szkodniki - jak się wyklują z ziemi i zobaczą, że są w foliaku, to od razu wychodzą. I folia ma też taką właściwość, że wewnątrz nic nie trzeba nawozić, a plony daje piętnaście razy do roku. Cudowny wynalazek.
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

EEee, no nie wiem, ale może mniej muszą sypać czy jakoś.
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
Dropsio

Post autor: Dropsio »

A jeszcze tak zapytam - u Was też świniaki aż tak mocno szaleją za melisą? Bo mój, jak nie dostanie choć kilku listków w porcji, to potrafi siedzieć i quikać, dopóki nie dam... A jak ostatnio puściłam go do krzaczka, to był tak szczęśliwy że nie wiem...
lubię

Moje akurat nie, wolą miętę a rządzi kolendra i bylica. Nie ruszają też praktycznie żadnych liści ani gałązek drzew liściastych, a podobno świnki je lubią. Tosiek jest odwrotny uwielbia gałązki, gardzi bazylią, mięta średnio, kolendra też z dystansem. Gucio i Dot za to są jak na razie jedynymi świnkami jakie spotkałam, które uważają, że burak jest niejadalny :idontknow: No rules ;)
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Yhym... Muszę się jeszcze pochwalić - rozwinęły się dwie kolejne stokrotki i kwiat mniszka :)
nela_1994

Post autor: nela_1994 »

MEMOrySTICKer pisze:Nasz ogródek kilka dni temu (teraz marchew i pietrucha prezentują się jeszcze lepiej) wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

W tle owies i trawa z koniczyną.

Fotorelacja z prac w ogródku i na polach tutaj:
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 331&type=3

Mam pytanie,czy można takie skrzynki postawić na balkon na którym nie daszku czy lepiej w domu trzymać?
kasia1

Post autor: kasia1 »

Kiedy najlepiej zacząć suszyć np. natki pietruszki, marchewki albo mlecza, konieczynę, różne kwiatk?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”