Problem z VedBed w Klatce dla świnek morskich

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

Awatar użytkownika
lunorek
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z VedBed w Klatce dla świnek morskich

Post autor: lunorek »

Gdzie masz siano? Mam 5 świń w kojcu 185 x 75, 4 samice i kastrat. Na spodzie pellet, na wierzchu gruby koc polarowy. Bobki odkurzam odkurzaczem cyklonem 2 x na dobę. Część pelletu pod paśnikami zostawiam nieprzykrytą jakoś specjalnie, jedynie lekko sianem podsypaną, świniaki zczaiły temat i głównie tam sikają i bobczą, reszta to ów koc z pelletem pod spodem. Nie śmierdzi. Śmierdzi jak nie sprzątnę dłużej niż 3 dni owego siana z wierzchu nieprzykrytego pelletu. Zasikany pellet w ciągu 2-3 dób nie zacznie śmierdzieć sam z siebie. Jedyne co może wonieć to zasikane i kisnące siano. A jak jeszcze prośki wdepczą w to boby to masz smród z obory od ręki gwarantowany. O ile świnie są zdrowe i nie mają problemów z pęcherzem. Zobacz czy nie zalega Ci zalane moczem siano. Mocz samców jest intensywniejszy, te miejsca czasem trzeba ogarniać raz na dobę. Koc wymieniam w kojcu średnio co 4-5 dni, norki i inne mebelki też są raz na 3-4 dni wymieniane i prane.
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

Darom pisze: Może ktoś z Was mi coś doradzi i pomoże.
sosnowa pisze:Ja bym im zbadała mocz. Może jakiś stan zapalny mają? U mnie śmierdzi jak coś jest n8ehalo z pęcherzami.Zacznij od badania moczu.
jolka pisze:Tak jak napisała sosnowa- dobrze by było zbadać mocz jednak.
pucka69 pisze:O to, to! Też miałam to zaproponować. Ewentualnie badanie bobków może?
porcella pisze: ale mocz zbadaj koniecznie - świnkosamczyki często chorują na pęcherz. Swoim zwykle daję profilaktycznie 1/6 uroseptu 2 razy w tygodniu, to ziolowy lek, bezpieczny.
lunorek pisze:O ile świnie są zdrowe i nie mają problemów z pęcherzem
Obrazek
Darom
Miejscowość: Kraków
Kontakt:

Post autor: Darom »

Wporządku. Czekam na odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania.
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Jak jedzą maty to nie stosuj. Vetbedu PranegO nie przyjmą raczej do sklepu. Skoro w 120 siedzi dwóch to ok. Pojedynczemu potrzebny kolega albo kastracja i żona. Siano jak pisze lunorek trzeba kontrolować, zasikane wywalać.140 i 160 są w sklepie internetowym animalcity na przykład.
Drybedy są świetne tylko jeśli są dobrej jakości. Muszą z wierzchu być zawsze suche w klatce, jeśli są wilgotne to masz pewnie podróbę. Przerabiałam to. Śmierdzi jak nieszczęście po 24 godzinach. Tak, jakbyś sobie zasikał dywan. :szczerbaty:
Co ciekawe, ten sklep twierdzi, że to oryginały, sama się zastanawiałam nad kupnem u nich ????????? Czyli jednak koniecznie zbadaj im mocz :mrgreen:

taras ferplast pasuje do wszystkich klatek, a półka będzie za krótka w 140.

Masz piękne prosiaki
Darom
Kontakt:

Czyli rozumiem że ten VedBed/DryBed, który kupiłem w tym sklepie nie jest oryginałny ? Bo rzeczywiście jest tak, jak świnka na niego nasika to jest trochę ten dywanik mokry od zewnątrz przez chwilę aż wyschnie.
To możesz mi podać w takim razie linka do dobrego DryBed`u, takiego który będzie dobry i taki jak ma być ?
Klatkę większą mogę kupić tylko wtedy jedynie, jeśli ktoś ode mnie kupi tą klatkę co mam teraz wraz z pięterkiem.
Bo do większej klatki będę potrzebował większe pięterko.
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Nie wiem, czy on jest oryginalny. Jeśli szybko wysycha, to może tak, a w takim razie tym bardziej problem tkwi w moczu świnek.
Jeśli w klatce są dwa prosiaki, to 120 jest ok. ja bym tylko inaczej umieściła ten trap przy brzegu klatki, paśnik dalej, Wtedy zajmuje im mniej miejsca, mam tak założony u siebie. Jeżeli prosiaki wskakują na półkę po drugiej stronie klatki, to na ten taras też wskoczą, w ogóle możesz im trap zabrać, i miejsca od razu zrobi się bardzo dużo. Teoretycznie 120 jest ok i dla trzech, dziewczyny sugerowały większą przestrzeń w przypadku konfliktów. Zwłaszcza to jest ważne przy samcach.
Ten trzeci zdecydowanie nie powinien siedzieć sam. On był głównym agresorem, czy był najbardziej gnębiony? Pomyśl, co zrobić z tym problemem, bo mu jest źle i ciężko samemu, będzie chorował.
Darom
Kontakt:

Powiedz proszę mi, jakbyś ten trap umieściła w mojej klace ? Ten trap stanowi domek dla świnek i jest długi na całą szerokość klatki. Zabrać im tego też nie mogę, bo tam świnki na dole lubią spać. Ta świnka co mieszka osobno w innej klatce mniejszej jest "prowokatorem" i ma upatrzoną świnkę tą krótko włosą, brązową ze zdjęcia, za którą biega, burczy na nią, siedzi koło niej i je razem z nią i wirują razem w kółko jakby się goniły. Czasem też obsikują się dlatego ta świnka mieszka osobno. Nie wydaje mi się, żeby samemu było mu żle. Czasem staje na swoich łapkach i patrzy ze swojej klatki do sąsiedniej klatki większej do tamtych dwóch świnek. Chyba zostanę przy trocinach tak jak mi radzicie.
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

U mnie jest tak. Pokrowiec uszyty na zamówienie u pastuszka z forum ma odpowiednie otwory, bez pokrowca zasada taka sama

Obrazek
Darom
Kontakt:

Ja też przecież mam tak zrobione, że to pięterko mam w rogu klatki tak jak Ty. Tylko, że ja mam bez tego pokrowca.
I pytanie też jak długo wam zajmuje wyczesywanie siana i innych rzeczy powbijanych w ten DryBed/VedBed ? Czy też pół dnia ? Bo to się strasznie ciężko wyczesuje z tego wszystkiego. Ile dałaś za ten pokrowiec łącznie z przesyłką ?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2017, 17:39 przez Darom, łącznie zmieniany 1 raz.
Bunia
Miejscowość: Łowicz
Kontakt:

Post autor: Bunia »

Piszesz ze u twoich swinek smierdzi,bo pewnie maja cuchnacy mocz,moja jedna tak ma,wiec sprzatam jej raz na tydzien.Mam dwie swinki trzymam w osobnych klatkach bo by sie pozabijaly dwa samce.Na dnie ma trociny a na to mate lazienkowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”