Trociny- dobre podloze?

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

paprykarz

Re: Trociny- dobre podloze?

Post autor: paprykarz »

Kupowałam te trociny i były fajne. Nie pyliły się, nie był to taki pył jak ze sklepu tylko grube trociny. Od prawie roku przestałam ale tylko dlatego, że wygodniej mojemu mężowi sprzątać prosiakom jak mają maty. Dlatego się przestawiliśmy na pelet i maty.
wilczurka

Post autor: wilczurka »

Bulletproof pisze:
wilczurka pisze:Ja nie polecam.Często uczulają świnkę jak i właściciela,jak ja mojej śp.króliczce dałam trociny to mama i króliczka kichały i ogólnie cały dom w trocinach...Staszliwie śmierdzi po paru dniach (trzeba co pare dni wymieniać) i słyszałam o pyłku w trocinach który podrażnia nosek świnki (nie doczytałam).Troty (by się nie powtarzać) są taanie i to zwykle zachęca właścicieli do kupna koszt wynosi około 5zł.Ja radze zostać przy macie i żwirku.Plusem(chyba jedynym) jest to że nie podrażnia on łapek świnki(poto są też maty). Ale pod mate MYŚLE że by się nic nie stało ale moim zdaniem się nie opłaca osobiście sądze że to dobre podłoże dla malutkich gryzoni np.chomika gdzie chomiczek może się w nich zakopać i wogóle jest dla nich lepszy od żwirku.Ale no jak mówiłam nie polecam trocin dla świnek.Pozdrawiam.
Trociny NIE NADAJĄ się dla królików. Wszystkim właścicielom uszatych są odradzane, to nie jest podłoże dla nich- już lepiej sam żwirek. Dla świnek tylko odpylone, więc kwestia pyłu odpada. Dlatego świnkowcy najchętniej kupują trociny dla koni.

Pod matę trocin NIE KŁADZIEMY. Kisną, pleśnieją i zalęgają się bakterie. Pod matę jest żwirek ;)
Trociny wypróbowałam raz i jak paczka się skończyła to przestałam kupywać wszędzie się one walały a mame i [*]królinkę uczulały jak pisałam wcześniej co zauważyłam.Z matami doświadczona nie jestem dlatego w poście napisałam że "chyba" [*]Lusi dawałam żwirek bo o matach nie miałam pojęcia jak pierwszy raz zobaczyłam ją w klatce na jednym filmiku na youtube to zdziwiona byłam..
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Szczerze to nawet nie wiem czy mat się używa przy królikach, chyba sam żwirek w kuwecie :szczerbaty: No ale tak jak mówiłam, trocin nie lubię bo są potem wszędzie :/
Awatar użytkownika
Milkaa
Miejscowość: ok. Nowego Sącza
Kontakt:

Post autor: Milkaa »

Też nie przepadam, mam teraz matę i jest o wiele wygodniej. Trociny, nie dość że są wszędzie, to jeszcze wszędzie się wplątują we włosy przy długowłosej i jest problem z rozczesywaniem.
magdu

Post autor: magdu »

Raz kupiłam trociny dla koni, niby dobre opinie ale w porównaniu do trocin z zoologa nieporozumienie. Mam też odpylone, w tak samo wielkiej paczce dedykowane gryzoniom, mniejsze i milsze.
Próbowałam używać pellet z trocinami, ale ciężko mi się to sprzątało, a maty mnie nie przekonują. Kiedyś używałam tylko trocin przez kilkanaście lat i teraz po eksperymentach to samo. :)

Zastanawiam się czy trociny sprawdziłyby się w piętrowej klatce? Chciałabym kupić większą, a piętrowa mogłaby oszczędzić miejsce...
Awatar użytkownika
Milkaa
Miejscowość: ok. Nowego Sącza
Kontakt:

Post autor: Milkaa »

magdu pisze:Chciałabym kupić większą, a piętrowa mogłaby oszczędzić miejsce...
Skoro masz trochę tego miejsca, to radzę ci nie kupować piętrowej, tylko większą. Świnki czasem mają problem z dostaniem się na wyższe piętro, a w większej będą mieć więcej miejsca do biegania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”