Wysoka temperatura latem - jak pomóc świnkom?
Moderator: Dzima
- Inez
- Miejscowość: Niedzica
- Kontakt:
Re: Wysoka temperatura latem - jak pomóc świnkom?
Pomysł prosty i fajny, ale przyjdzie nam długo poczekać na wypróbowanie.
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Ale oni maja tam "na dole" na odwrót, a jesli nie zapiszemy w wątku, to się zapomni na pewno
idzie lato, w pokoju coraz cieplej :)
Hej, niedawno przeprowadziłam się do nowego mieszkania. Jest ono na ostatnim piętrze i jeszcze nie zrobiło się porządnie słonecznie, a w pokoju już jest ciepło. W wakacje najpewniej zrobi się nieznośnie gorąco. Tak mówią nowi współlokatorzy. Stąd moje pytanie: jak umilić świniakom te gorące miesiące? Soczyste warzywa i owoce wystarczą, czy czas kupić awaryjny kocyk i kłaść wilgotny w klatce?
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: idzie lato, w pokoju coraz cieplej :)
Butelka z zimną wodą, owinięta skarpetką. Wkład do lodówki turystycznej, też owinięty w coś. Ceramiczny kafelek do chłodzenia łapek i brzuszka.
Re: idzie lato, w pokoju coraz cieplej :)
Dziękuję bardzo. Nie przychodziło mi do głowy nic poza mokrym kocem. Przygotuję wakacyjny zestaw chłodzący.
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
Mam taki problem: moja świnka nie pije wody, daję jej ogórka.
Jak wszyscy wiemy od kilku dni męczą nas tragiczne upały. Niestety dziś musiałam odbyć z moją świnką prawie 8 godzinną podróż (2 godziny autobusem + 5 godzin pociagiem + "droga"). Świnka w tym czasie w ogóle nie ruszyła ogórka. Teraz jesteśmy już w domu. Bardzo się martwię, bo ona nie chce ani jeść ogórka ani pić wody, trochę je, tylko leży. Nie wiem jak jej pomóc
Jak wszyscy wiemy od kilku dni męczą nas tragiczne upały. Niestety dziś musiałam odbyć z moją świnką prawie 8 godzinną podróż (2 godziny autobusem + 5 godzin pociagiem + "droga"). Świnka w tym czasie w ogóle nie ruszyła ogórka. Teraz jesteśmy już w domu. Bardzo się martwię, bo ona nie chce ani jeść ogórka ani pić wody, trochę je, tylko leży. Nie wiem jak jej pomóc
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
Chlodź ją, na pewno sie przegrzała! To bardzo niebezpieczne. Wentylator, chłodna kąpiel! Tylko kąpiel - taka do skóry, w misce, a nie skropić, niech bedzie cala mokra. Weź strzykawkę bez igły, sprobuj napoić chłodną wodą, pomidora jej daj, trawy, coś mokrego, ale przede wszystkim szybko chlodż.
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
połóż ją na chlodnym podlożu - zimny ręcznik, lód pod spód. To jak z udarem cieplnym u czlowieka.
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
I zmień ten wpis lokalizacji - jest głupi. Poradzilibyśmy Ci może weterynarza, gdzyby ktoś wiedzial, skąd jesteś.