Strona 2 z 4
Re: Suszki - własnej roboty
: 27 wrz 2015, 20:15
autor: Monishi
pytanie mam, prawdopodobnie totalnie głupie
w jaki sposób suszycie? czy po prostu suszenie w otwartym pojemniku siłą że tak powiem "powietrza"?? jak na razie grzejniki nie grzeją, wiec nie ma po co na nich stawiać.....
Re: Suszki - własnej roboty
: 10 paź 2015, 7:26
autor: moni0206
Póki co jeszcze nie mam świnek, ale gdy miałam chomika to suszyłam mu zioła właśnie na grzejniku a w lato na dużym słońcu
A teraz to nie wiem może warto trochę odkrecic grzejniki
Re: Suszki - własnej roboty
: 12 paź 2015, 0:45
autor: Lilith88
Nie suszy się na słońcu, w ten sposób rośliny tracą wartości odżywcze, lepiej związać w pęczki i gdzieś powiesić.
Re: Suszki - własnej roboty
: 17 paź 2015, 0:25
autor: JoShiMa
Monishi pisze:pytanie mam, prawdopodobnie totalnie głupie
w jaki sposób suszycie? czy po prostu suszenie w otwartym pojemniku siłą że tak powiem "powietrza"?? jak na razie grzejniki nie grzeją, wiec nie ma po co na nich stawiać.....
Ja drobnicę suszę na metalowej kratce albo na kawałku płótna w cieniu. Jak długie badyle, takie jak pokrzywa to wiążę w pęczki i wieszam. Przed zdjęciem rozkładam płachtę bo część się osypie.
Re: Suszki - własnej roboty
: 26 paź 2015, 20:20
autor: Asita
Ja wiążę w dość cienkie pęczki i suszę pod sufitem na strychu. Resztki nie zjedzonej trawy rozkładam blisko kaloryfera na kartonie i się ładnie zasusza. Potem przetrzymuję w kartonach, raz na jakiś czas przerzucam co by powietrza te z dołu dostały. Suszę trawy, krwawnik liście i badyle z kwiatami, rumianek, jasnotę, jagody, porzeczki, maliny, mniszki, pokrzywy, babki, brzoze, nać selera, koperek (tego ususzonego nie tykają). Najlepiej schodzi pokrzywa, krwawnik, mniszek, trawę trzymam na zimę, bo jeszcze mają świeżą
Re: Suszki - własnej roboty
: 19 lis 2015, 20:12
autor: Inoue
ja suszę na strychu bądź kaloryferze, rozkładam na papierze do pieczenia i tyle
potem zamykam w metalowej puszce albo słojach...
-liście malin
-liście porzeczek
-liście jabłoni
-liscie i korę brzozy
-krwawnik
-babkę
-mniszek lekarski
-pietruszkę
-rumianek
Re: Suszki - własnej roboty
: 13 sty 2016, 22:55
autor: violetkaa20
Hej mam pytanie
Czy mogę odmrozić pietruszkę zieloną (natkę) i ją później zasuszyć? I czy taka będzie się nadawała dla Świnek? Trochę natki przygotowałam w taki sposób...jest zasuszona (ale takim sposobem, niestety jest zima, mam tylko mrożoną....) ale jeszcze nie dawałam jej bo nie wiem czy taka się nadaje....
Re: Suszki - własnej roboty
: 13 sty 2016, 23:06
autor: Asita
Ja bym na wszelki wypadek nie dawała mrożonej, żebyś nie miała potem rewolucji jeliowo-sraczkowych, które czasem są trudne do wyleczenia a po co zwierzak ma się męczyć.
Re: Suszki - własnej roboty
: 14 sty 2016, 1:18
autor: violetkaa20
Asita pisze:Ja bym na wszelki wypadek nie dawała mrożonej, żebyś nie miała potem rewolucji jeliowo-sraczkowych, które czasem są trudne do wyleczenia a po co zwierzak ma się męczyć.
Ok dzięki, nie będę lepiej dawać.
Re: Suszki - własnej roboty
: 14 sty 2016, 6:56
autor: Raftylka
Po za tym chyba zamarzniętą nie usuczy sie a zemdleje.. Tak mi sie wydaje