Suszki - własnej roboty
Moderator: pastuszek
Re: Suszki - własnej roboty
pytanie mam, prawdopodobnie totalnie głupie w jaki sposób suszycie? czy po prostu suszenie w otwartym pojemniku siłą że tak powiem "powietrza"?? jak na razie grzejniki nie grzeją, wiec nie ma po co na nich stawiać.....
Póki co jeszcze nie mam świnek, ale gdy miałam chomika to suszyłam mu zioła właśnie na grzejniku a w lato na dużym słońcu A teraz to nie wiem może warto trochę odkrecic grzejniki
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Nie suszy się na słońcu, w ten sposób rośliny tracą wartości odżywcze, lepiej związać w pęczki i gdzieś powiesić.
Ja drobnicę suszę na metalowej kratce albo na kawałku płótna w cieniu. Jak długie badyle, takie jak pokrzywa to wiążę w pęczki i wieszam. Przed zdjęciem rozkładam płachtę bo część się osypie.Monishi pisze:pytanie mam, prawdopodobnie totalnie głupie w jaki sposób suszycie? czy po prostu suszenie w otwartym pojemniku siłą że tak powiem "powietrza"?? jak na razie grzejniki nie grzeją, wiec nie ma po co na nich stawiać.....
- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Ja wiążę w dość cienkie pęczki i suszę pod sufitem na strychu. Resztki nie zjedzonej trawy rozkładam blisko kaloryfera na kartonie i się ładnie zasusza. Potem przetrzymuję w kartonach, raz na jakiś czas przerzucam co by powietrza te z dołu dostały. Suszę trawy, krwawnik liście i badyle z kwiatami, rumianek, jasnotę, jagody, porzeczki, maliny, mniszki, pokrzywy, babki, brzoze, nać selera, koperek (tego ususzonego nie tykają). Najlepiej schodzi pokrzywa, krwawnik, mniszek, trawę trzymam na zimę, bo jeszcze mają świeżą
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
ja suszę na strychu bądź kaloryferze, rozkładam na papierze do pieczenia i tyle potem zamykam w metalowej puszce albo słojach...
-liście malin
-liście porzeczek
-liście jabłoni
-liscie i korę brzozy
-krwawnik
-babkę
-mniszek lekarski
-pietruszkę
-rumianek
-liście malin
-liście porzeczek
-liście jabłoni
-liscie i korę brzozy
-krwawnik
-babkę
-mniszek lekarski
-pietruszkę
-rumianek
Hej mam pytanie
Czy mogę odmrozić pietruszkę zieloną (natkę) i ją później zasuszyć? I czy taka będzie się nadawała dla Świnek? Trochę natki przygotowałam w taki sposób...jest zasuszona (ale takim sposobem, niestety jest zima, mam tylko mrożoną....) ale jeszcze nie dawałam jej bo nie wiem czy taka się nadaje....
Czy mogę odmrozić pietruszkę zieloną (natkę) i ją później zasuszyć? I czy taka będzie się nadawała dla Świnek? Trochę natki przygotowałam w taki sposób...jest zasuszona (ale takim sposobem, niestety jest zima, mam tylko mrożoną....) ale jeszcze nie dawałam jej bo nie wiem czy taka się nadaje....
- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Ja bym na wszelki wypadek nie dawała mrożonej, żebyś nie miała potem rewolucji jeliowo-sraczkowych, które czasem są trudne do wyleczenia a po co zwierzak ma się męczyć.
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Ok dzięki, nie będę lepiej dawać.Asita pisze:Ja bym na wszelki wypadek nie dawała mrożonej, żebyś nie miała potem rewolucji jeliowo-sraczkowych, które czasem są trudne do wyleczenia a po co zwierzak ma się męczyć.
Po za tym chyba zamarzniętą nie usuczy sie a zemdleje.. Tak mi sie wydaje