KLATKA PIĘTROWA

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Re: KLATKA PIĘTROWA

Post autor: Dzima »

Wystarczy :shakehands: nawet piętrowa setka ci wejdzie, bo w 80 rampa byłaby za stroma, a w setce można zrobić "łagodniejsze" zejście np.z góry na taras i dopiero potem na dół, tak jak tutaj http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... pa#p198570
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
my-joy

Post autor: my-joy »

Widziałam tę klatkę wcześniej, mistrzostwo świata. Ale nie wiedziałam, że to 100. Ja póki co nie planuję aż takiej licznej gromady prosiąt, dwa zupełnie mi wystarczą. Chociaz wiem na przykładzie kotów, że jak pojawia się drugi to nie wiadomo skąd nagle jest i trzeci :lol:
lubię

Post autor: lubię »

Klatki piętrowe można fajnie urządzić - moje prosiaki uwielbiały wskakiwać na piętro po stopniowo zawieszonych hamakach (wzdłuż rampy) - radochę miały niepospolitą :) Faktycznie nauczenie się korzystania z rampy zajmuje im trochę czasu (bardzo indywidualnie), ale w końcu wszystkie łapały, nawet te starsze. I zawsze trzeba czymś obłożyć rampę, drewno jest dla świnek zbyt śliskie.
dziki_sęp

Post autor: dziki_sęp »

Podlaczm sie pod temat. Czy pietrowa 100 wystarczy na 3 samczyki? Jak nie to jakich modyfikacji trzeba dokonac, by bylo im wygodnie? :102:
Farizah

Post autor: Farizah »

Jestem w trakcie montowania klatki piętrowej 120 na 120 cm. Niestety jest problem bo nie mogę założyć samej kuwety na kratki od dolnej klatki tak żeby ta dolna nie miała sufitu z kratki. Muszę wyciąć dziurę w kratkach sufitowych z dolnej klatki i taką samą dziurę w kuwecie od górnej klatki. Ze względu na to że mam dostęp do stolarza myślałam żeby zrobić rampę wejściową z drewna pod dość lekkim ukosem. Ale zauważyłam że świnki nie chcą wchodzic po drewnianych schodkach na dość duzy domek więc chyba drewniane wejście odpada. Myślę nad tym aby połączyć dwa lub trzy takie drewniane mostki http://www.elite-zoo.com/images/mostek% ... ryzoni.jpg ale wtedy nie zamontuje barierek.

Z czego można zrobić rampę wejściową? Czym ją obić?
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

ja jak robiłam podest to barierkę zrobiłam po prostu z płyty HDF najtańszej z Leroya, świnie tego nie rozwaliły przez pół roku używania.

możesz zrobić tak: kup dwie listewki modelarskie, grubość 2cm na 2cm na 1 metr lub może półtora, tak żeby opierały się jakoś o dziurę w górze a drugą stroną o podłogę na parterze albo lepiej o niskie pięterko na parterze jeśli takie masz. wytnij pasek płyty hdf odpowiedniej szerokości na wejście i przybij gwoździami lub przylep wikolem do tych listewek rozstawionych na te powiedzmy 20 cm, do tego z boku listewek przybij kolejne paski płyty jako barierki i już :) zobacz, to mój podest a właściwie klatka schodowa: Obrazek
sylvka

Post autor: sylvka »

Ja od zawsze mam klatki piętrowe. Najpierw była mniejsza z jednym pięterkiem i hamakiem, a od kiedy nasza gromadka jest większa mamy aż 3 poziomy plus hamaczek.
Moje prosiaki bardzo lubią wskakiwać na samą górę (schodkami gardziły, więc je zdjęłam), tam rozwalić się, jak na prawdziwe prosiaki przystało i obserwować nas z dogodnej pozycji. Na samym początku oswajały się z pięterkami (około 2 dni), ale teraz skaczą po nich jak kozice. Jeszcze ani razu nie spadły.
Jak dla mnie dużą zaletą jest nie tylko większa przestrzeń, ale wymuszenie ruchu. Poza tym staram się raz w tygodniu po gruntownym sprzątaniu trochę im rzeczy poprzestawiać, wymienić domki, itp., więc mają sporo zabawy.
Stosuję średnią klatkę dla szynszyli. Dorobiłam pięterka z dokupionych desek, bo seryjnie w klatce są tylko dwie deseczki.
Zazwyczaj dzielą się poziomami (każda ma swój) i odwiedzają nawzajem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”