Asia909 pisze:Ja teraz kąpie moje prosie w szamponie bambi Nie kupuje specjalnych szamponów bo kapie je raz na jakis czas jak jest potrzeba wiec nie ma sensu kupować specjalnego szamponu a ten sie sprawdza.
Używasz bambi to te żółte szampony z kaczuszką dla bobasów ? Moja świnka nie za bardzo lubi się kąpać zawsze przy każdej kompieli histeryzuje jaby ją chciano obedżeć ze skóry xd
Czy krótkowłosego prośka też trzeba kąpać co jakiś czas czy tylko wtedy, kiedy się "zabrudzi" jakoś konkretnie?
Czy jednak warto dla stanu włosa np. co 2tyg. zaaplikować kąpiel?
Krótkowłosego wyłącznie kiedy się pobrudzi, a i tu polecałabym spróbować najpierw oczyścić go szmatką - radziłabym nie kąpać, dopóki nie będzie to konieczne
Tak, jak najbardziej. Nie wszystkie świnki lubią kąpiele w misce albo w wannie, a poza tym, trzeba pamiętać, żeby wysuszyć im dokładnie futerko po myciu, żeby się nie przeziębiły.
A jak z długowłosymi? Nie zapuszczam im mega długiego futerka, podcinam wtedy, kiedy zaczyna dosięgać do ziemi, żeby nie plątało się w łapki i śwince było wygodnie. Latem obcinam bardzo krótko. Z czesaniem mam malutki problem, bo Paproszek bardzo nie lubi dotykania tyłeczka (w dodatku ma tam dwie rozety) i wierzga, więc muszę uważać, żeby go nie szarpnąć. Zwykle całkiem rozczesać się nie daje, więc całe futerko jedynie skracam, a na tyłeczku podcinam tak krótko, jak się da, żeby sobie nie zasikiwał i nie robiły się kołtuny.
W takiej sytuacji kąpać co jakiś czas, czy nie potrzeba wcale? Futerko jest ładne, błyszczące i gęste.
Hej wszystkim : )
Potrzebuję porady dotyczącej pielęgnacji peruwianki, bo przygotowuję się do przyjęcia jednej do siebie : ) Mam pytanko dotyczące szczotki/grzebyczka - lepsza będzie szczotka z miękkim włosiem czy grzebyk? Czy może jedno i drugie? Prosiłabym o zdjęcia akcesoriów, które byłyby odpowiednie : )
Ja używam najpierw miękkiej szczotki z włosiem - taką do niemowląt. A następnie metalowego grzebyczka dla kotów do wyczesywania martwej sierści. Jednak jakbym miała wybrać któryś z tych elementów to odrzuciłabym grzebyk, on jest tylko dodatkowo