Pielęgnacja sierści naszych futrzaków czyli mycie i czesanie

Jak pielęgnować świnkę morską, czyli "chcę piękną być"
kasia1

Re: Pielęgnacja sierści naszych futrzaków czyli mycie i czes

Post autor: kasia1 »

Asia909 pisze:Ja teraz kąpie moje prosie w szamponie bambi :) Nie kupuje specjalnych szamponów bo kapie je raz na jakis czas jak jest potrzeba wiec nie ma sensu kupować specjalnego szamponu a ten sie sprawdza.
Używasz bambi to te żółte szampony z kaczuszką dla bobasów ? Moja świnka nie za bardzo lubi się kąpać zawsze przy każdej kompieli histeryzuje jaby ją chciano obedżeć ze skóry xd :D
mamajasia30

Post autor: mamajasia30 »

Czy krótkowłosego prośka też trzeba kąpać co jakiś czas czy tylko wtedy, kiedy się "zabrudzi" jakoś konkretnie?
Czy jednak warto dla stanu włosa np. co 2tyg. zaaplikować kąpiel?
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Krótkowłosego wyłącznie kiedy się pobrudzi, a i tu polecałabym spróbować najpierw oczyścić go szmatką - radziłabym nie kąpać, dopóki nie będzie to konieczne :)
mamajasia30

Post autor: mamajasia30 »

ale rozumiem ze taką mokrą szmatką tak? Czyli takie umycie miejscowe ;)
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Tak, jak najbardziej. Nie wszystkie świnki lubią kąpiele w misce albo w wannie, a poza tym, trzeba pamiętać, żeby wysuszyć im dokładnie futerko po myciu, żeby się nie przeziębiły.
Catarinha

Post autor: Catarinha »

A jak z długowłosymi? Nie zapuszczam im mega długiego futerka, podcinam wtedy, kiedy zaczyna dosięgać do ziemi, żeby nie plątało się w łapki i śwince było wygodnie. Latem obcinam bardzo krótko. Z czesaniem mam malutki problem, bo Paproszek bardzo nie lubi dotykania tyłeczka (w dodatku ma tam dwie rozety) i wierzga, więc muszę uważać, żeby go nie szarpnąć. Zwykle całkiem rozczesać się nie daje, więc całe futerko jedynie skracam, a na tyłeczku podcinam tak krótko, jak się da, żeby sobie nie zasikiwał i nie robiły się kołtuny.
W takiej sytuacji kąpać co jakiś czas, czy nie potrzeba wcale? Futerko jest ładne, błyszczące i gęste.
Sensibles

Post autor: Sensibles »

Hej wszystkim : )
Potrzebuję porady dotyczącej pielęgnacji peruwianki, bo przygotowuję się do przyjęcia jednej do siebie : ) Mam pytanko dotyczące szczotki/grzebyczka - lepsza będzie szczotka z miękkim włosiem czy grzebyk? Czy może jedno i drugie? Prosiłabym o zdjęcia akcesoriów, które byłyby odpowiednie : )
Karenik

Post autor: Karenik »

To już Tołdiego nie chcesz? :)
Bo rozumiem, że to nie o nim mowa :D
Sensibles

Post autor: Sensibles »

Ojj to nie tak że nie chcę, zresztą PW :)
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Ja używam najpierw miękkiej szczotki z włosiem - taką do niemowląt. A następnie metalowego grzebyczka dla kotów do wyczesywania martwej sierści. Jednak jakbym miała wybrać któryś z tych elementów to odrzuciłabym grzebyk, on jest tylko dodatkowo ;-)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pielęgnacja”