Iwermektyna zabija wszystkie pasożyty, nawet te w jelitach, więc jeśli nie pomaga na swędzenie, to chyba nie roztocza...
Może świnka ma podrażnienie skóry spowodowane, bo ja wiem - pyłem z siana, proszkiem do prania kocyków?
Klara i Wanda - adoptowane
Moderator: silje
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
- Iza
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Kontakt:
Re: Klara i Wanda -świnkorodzinka szuka człowieka [BYDGOSZCZ
Niee, ma to tylko miejscowo. Porównałam wcześniejsze zdjęcia z obecnym stanem i widzę, że zaczyna jej zarastać futerkiem, ale drapie się ciągle :/ Iwermektynę dostała wczoraj dopiero drugi raz, bardziej podejrzewałam grzyba.
Mój prosiak[*] miał chejletielozę. Objawiała się łysym plackiem na brzuchu i "łupieżem" (na całym ciele). świnka nie drapała się i nie gryzła. Pasożyty trudno było znaleźć pod mikroskopem.Iza1004 pisze:Klara i Wanda(l) nadal szukają swojego człowieka. Niestety paskudztwo na skórze Klary nie daje za wygraną. Co 2 dni psikam ją fungidermem, dwa razy dostała iwermektynę i nadal drapie się i gryzie. Znajoma naprowadziła mnie na inny trop, zaczęłam podejrzewać, że może to być chejletieloza. Oby iwermektynka i na to zadziałała.
Nie pamiętam, czym była leczona, w każdym razie lek miał postać białego pudru, którym świnka była zasypywana 3 razy w odstępach tygodniowych.
Pomogło, prosiak wyzdrowiał, na brzuszku szybko zaczęło odrastać mu futerko
- Iza
- Kontakt:
Wanda miała gołe placki na przy rozetkach i też w tych miejscach taki jakby łupież. Pod mikroskopem również nic nie wyszło, Jak tylko znalazłam zdjęcia objawów tej choroby, od razu pomyślałam, że to to. Trochę późno dostała drugą dawkę iwermektyny, ale mam nadzieję, że pomoże. Futerko po ok 10dniach od pierwszej dawki zaczęło odrastać
- Iza
- Kontakt:
Klarcia jest super, a Szczotka gryzie?!
Ale Klara jest ładną świnką
- Iza
- Kontakt:
Klarunia jest grzeczna, a Wanda gryzie, żre, próbuje wyskoczyć z rąk nawet gdy stoję, drapie...mam problem nawet, żeby wyciągnąć ją z klatki i położyć na podłodze, bo tak się wyrywa, że może zrobić sobie krzywdę
mam nadzieję, że Wandę uda się resocjalizować. bo Klarcia to prawdziwy pieszczoszek może być
To mi wygląda na insectin...kfeva pisze:Mój prosiak[*] miał chejletielozę. Objawiała się łysym plackiem na brzuchu i "łupieżem" (na całym ciele). świnka nie drapała się i nie gryzła. Pasożyty trudno było znaleźć pod mikroskopem.
Nie pamiętam, czym była leczona, w każdym razie lek miał postać białego pudru, którym świnka była zasypywana 3 razy w odstępach tygodniowych.
Pomogło, prosiak wyzdrowiał, na brzuszku szybko zaczęło odrastać mu futerko