Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
nanishi

Re: Suchy pokarm

Post autor: nanishi »

Hej, mam pytanie :)

Do tej pory świnki jadły granulat Vitakraft Best For Kids. (http://animalia.pl/produkt,13614,vitakr ... -06kg.html)

Poczytałam w internecie, że Versele Laga Crispy Pellets ma w sobie dużo witaminy C, i że nie trzeba dodawać im wtedy witaminki strzykawką (dodam, że jedzą warzywka codziennie). (http://animalia.pl/produkt,26132,105,ve ... j-2kg.html) Jednak w internecie była informacja o 3.500 mg, a na opakowaniu 2kg już jest 250 mg.

Stąd moje pytanie. Czy Crispy Pellets jest faktycznie taka dobra jeśli chodzi o skład? Zamówiłam chłopakom tę karmę i jak skończą jeść Vitakraft przerzucę ich właśnie na Versele. I czy to nadaje się jako codzienna podstawowa karma?

Czy polecacie może jakiś inny granulat? Dodam, że wolałabym karmić ich granulatem, niż ziarnami. ;) Cavia Complete też wydaje się być fajną opcją, ale jednak cenowo jakbym miała nią karmić prośki, to mogłabym nie wyrobić. ;) ;)
lubię

Post autor: lubię »

W porównaniu z Complete nie, ale jest to jedna z lepszych karm z niższej półki cenowej. Tylko nie wiadomo, czy prośki będą ją jadły, bo moje grymasiły na pellet w Crispy Muesli. Z drugiej strony grymaszą też na CC, więc może takie typy. Cavia Nature też jest dobra, ale zbliżona cenowo do Complete.
nanishi

Post autor: nanishi »

Poza Vitakraftem chłopaki mają: http://www.elite-zoo.com/index.php?main ... cts_id=264 ale totalnie im nie wchodzi taka mieszanka. Może się do granulatu przyzwyczaiły... Bo tę karmę dostały jako gratis do pierwszej klatki i miesiąc temu w końcu im to otworzyłam (chciałam aby od małego jadły karmę dla dzieci - tak radziła Pani w sklepie, dlatego do tej pory na Vitakrafcie) i jakoś niespecjalnie im to smakuje więc jej praktycznie nie dostają. Z resztą skład też taki sobie chyba.. Zobaczymy co wyjdzie z Crispy Pellets. :fingerscrossed:

Czyli ogólnie jeśli chodzi o karmę, to polecacie Cavię Complete? I do tego ewentualnie dodawać Cavię Naturę/Musli? Przepraszam za pytania, ale moim prośkom gwiazdkę z nieba bym chciała dać. ;) :mrgreen:
lubię

Post autor: lubię »

W pierwszym poście masz długą listę z dość klarownymi opisami, potem jeszcze kilka dodanych, np. Tima Mega C. Poczytaj, porównaj aktualne ceny w sklepach i na pewno coś się znajdzie ;)
jelonek

Post autor: jelonek »

Karma łatwo tuczy, lepiej podawać dużo zieleninki, sianka, warzyw i ziół, karmę jako dodatek jeśli świnka nie jest za gruba. I najlepszy jest granulat, gdy mają tylko jego do wyboru chętniej jedzą, a z mieszanek wyjadają co im się podoba.

Na przykład mój prosiaczek zawsze wybierał najpierw Cavię Muesli, dopiero na koniec z łaski zjadał Cavię Complete. Teraz dwa dni nie dostał żadnej suchej karmy i gdy mu nasypałam trochę CC dosłownie się rzucił ;)
Assia_B

Post autor: Assia_B »

martuś pisze:Assia_B jeśli Pieszczoch wyjada tylko niektóre składniki karmy to najlepiej zainwestować w granulat. Każdy chrupek ma ten sam smak i taką samą ilość składników odżywczych więc świnek nie będzie wybrzydzał ;)
Widzisz, granulat to jest właśnie ta część Muesli Crispy, która najczęściej zostaję. Poczytałam trochę i zamierzam kupić jednak Cavia Nature z Versele Lagi, mam nadzieję, że będzie Pieszczochowi bardziej smakować :)

Dziękuję za rady i informacje :)
MojProsiaczekTolek

Post autor: MojProsiaczekTolek »

Ja moją świnkę karmie CN lub CN ReBalance i muszę przyznać, że jest znakomita.
W ogóle u mnie w zoologu tak się pozmieniało, że jak się wchodzi to nie wie się gdzie co jest. Cała półka karm dla gryzoni i stoisz i patrzysz, i stoisz i patrzysz, bo nie możesz się napatrzeć :102:

Obrazek
Hahnoto

Post autor: Hahnoto »

Moje obecnie wcinają CN i CC. Tak jak na CN rzucają się od razu, tak CC musi trochę poleżeć w misce, ale koniec końców zjedzą :D A co ma się zmarnować? :lol:
Żarłoki z nich okropne. Wczoraj co chwile wrzucałam im zieleninę do klatki, można powiedzieć, że całą niedzielę jadły, więc już nie dawałam im kolacji. Zbliżała się godzina, o której zwykle ją dostają, a tu kwik :laugh:
Awatar użytkownika
Natasza
Miejscowość: Opolskie
Kontakt:

Post autor: Natasza »

Filip wcina Versele Laga Cavia Nature, w zoologu 750 g kosztowało 20 zł a ja z dużym kredytem zaufania, że mój świniak nie będzie wybrzydzał kupiłam na aukcji 10 kg za 95 zł. Polecam bynajmniej mojemu smakuje :D
+ dodaje zioła z HerbalPets

Pozdrawiamy !
Moje łyse szczęście Filip jest ze mną od 15.01.2014, Kofi jest z nami od 6.06.2014, maluszki od 3.09.14 i Glorcia od 24.12.14
Filip&Kofi&Jagódka&Klementynka&Peppa&Bianka&Glorcia+2psy+2gekony
Usunięto reklamę z podpisu. W sprawie wyjaśnienia proszę o kontakt z administratorem.
MojProsiaczekTolek

Post autor: MojProsiaczekTolek »

Natasza pisze:Filip wcina Versele Laga Cavia Nature, w zoologu 750 g kosztowało 20 zł a ja z dużym kredytem zaufania, że mój świniak nie będzie wybrzydzał kupiłam na aukcji 10 kg za 95 zł. Polecam bynajmniej mojemu smakuje :D
+ dodaje zioła z HerbalPets

Pozdrawiamy !
Też dodaje do karmy zioła z HP :lol: Tolek najpierw zjada zioła (dokładniej mówiąc cykorię i suszony brokuł), a potem co dopiero CN :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”