Odchudzanie świnki. Pomysły, porady

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

LidkaK

Re: Odchudzanie świnki. Pomysły, porady

Post autor: LidkaK »

Dziękuję za wszystkie porady! Póki co ograniczam dziewczynom suchą karmę i inne tuczące smakołyki.
Moje dziewczynki teraz ważą: Bella 1032g a Pusia 1070g. To chyba nie jest tak źle, prawda?
Z tym, że jeszcze w grudniu ważyły Bella 821g a Pusia 804g. Przestraszyłam się, bo w przeciągu niecałych dwóch miesięcy sporo im waga skoczyła. W związku z tym nawet miały USG robione, bo lekarka podejrzewała torbiele, ale na szczęście wszystko jest OK.
Mam pytanie: czy kupować dziewczynom karmę Cavia Nature re-balance czy po prostu ograniczyć Cavia Nature? Jak porównywałam zawartość tłuszczu i białka w obydwu karmach to jest ona naprawdę nieduża.
MojProsiaczekTolek

Post autor: MojProsiaczekTolek »

LidkaK pisze:Dziękuję za wszystkie porady! Póki co ograniczam dziewczynom suchą karmę i inne tuczące smakołyki.
Moje dziewczynki teraz ważą: Bella 1032g a Pusia 1070g. To chyba nie jest tak źle, prawda?
Z tym, że jeszcze w grudniu ważyły Bella 821g a Pusia 804g. Przestraszyłam się, bo w przeciągu niecałych dwóch miesięcy sporo im waga skoczyła. W związku z tym nawet miały USG robione, bo lekarka podejrzewała torbiele, ale na szczęście wszystko jest OK.
Mam pytanie: czy kupować dziewczynom karmę Cavia Nature re-balance czy po prostu ograniczyć Cavia Nature? Jak porównywałam zawartość tłuszczu i białka w obydwu karmach to jest ona naprawdę nieduża.
Wszystko zależy od ciebie, ale nagła zmiana karmy na inną mija się z celem. Lepiej pozostań przy Cavia Nature :photo:
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

U nas doskonałe rezultaty daje przestawienie się z innych granulatów na małe ilości kapouszkowej light z dodatkiem standard (dla tego cudownego aromatu) na przemian z JF Farm grainless mix wymieszanego z grainless herbs. pachnie jak u zielarza, ale obie dziewczyny bardzo chętnie jedzą, tam granulat bezzbożowy jest w mniejszości, głownie różne trawyk sieczki, suszki etc. Niestety dieta sucha, więc bez granulatu ani rusz, ale też dużo siana. bardzo ładnie mi duża chudnie, są razem na wybiegu, klatki jeszcze osobne, zsunięte, więc młoda ma też kapuszkowoą tuczącą i care+, CC. Przyzwyczaja się do jedzenia tego na półce bez trapu, nie ma opcji, żeby Duża tam wskoczyła :lol:
ANYA

Post autor: ANYA »

Wlasnie zwazylam Ryana ktory mial 1.63kg a dzisiaj ma 1.4kg
Zmienilam zwykla karme na granulat i Ryan ma od marca wiecznie otwarta klatke, wiec duzo biega, bo to swinka ktora nie usiedzi w miejscu. Wiec inna dieta + jogging daja dobre efekty ;)
voc

Post autor: voc »

witam, odnośnie letniej karmy dla tłustych świnek to zastanawia mnie czy trawa jest tucząca- moi panowie mają letnią rezydencję a w niej sporo trawy, innych roślin raczej mało. Siedzą sobie i podgryzają zresztą po dłuższym siedzeniu drą się o coś więcej do jedzenia i z stąd moje pytania: czy świnia może jeść trawę do woli? czy świnia może się trawą najeść czy trzeba ją dokarmiać (jeden z chłopaków Alvin jest tłusty więc mała dieta by się przydała) dodam że chłopaki siedzą sobie w ogródku cały dzień jak jest ciepło.
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Trawa wystarczy w ciągu dnia, ale np. wieczorem warto podrzucić jakieś warzywo lub trochę karmy i oczywiście siano. Mogą jeść ile chcą, jeśli nie jest mokra lub wilgotna od rosy. Powinny tez mieć stały dostęp do wody :) Na noc wracają do domu, prawda?

Jeśli świnkę trzeba odchudzić, sugerowałabym ograniczyć granulat i tuczące warzywa (burak, seler, marchew) - wtedy nawet dobrze, jeśli dzień spędza "o trawie i wodzie" :) A z ciekawości - ile już waży? :)
voc

Może nie jakoś przerażająco dużo 1260g ale jak się go weźmie w rękę to czuć że on tłusty jest, pod brodą nie można podrapać bo mu sie podbródek zrobił ;)
Awatar użytkownika
justynuszek
Miejscowość: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: justynuszek »

1260g?
Nie odchudzałabym. To moim zdaniem zdrowa waga, pomyśl, jeśli będzie miał tfu tfu, problemy zdrowotne lub zabieg, może spaść z wagi nawet 200g. Wtedy zostanie mu zdrowa waga ok. 1000g.
Mój Leon ważył 1090g. Po zabiegu i chorobie zostało mu 800g - same kości prawie.

Zamiast odchudzania proponuję po prostu kontrolować wagę na tym poziomie :)
Obrazek Obrazek
zamówienia kalendarzy i gadżetów SPŚM: zamowienia@forum.swinkimorskie.eu
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

U mojej Nali waga waha się w granicach 1300g :glowawmur: Granulat mają ograniczony mniej więcej od roku (dostają po miseczce mniej więcej raz na 3-4 tygodnie). Siano mają non stop, trawa (+mniszek, krwawnik, babka - w zależności co akurat zawieruszy się w trawie ;) ) kilka razy dziennie, z warzyw i zieleniny dostają seler naciowy, seler korzeń, cykorię, koper, natkę pietruszki, w sezonie botwinka, arbuz, brzoskwinia, w tym roku trochę truskawek. Już rok temu pani doktor zasugerowała odchudzenie dziewczyn. Druga świnka (Nutka) jest mniejsza od Nali i waży ok. 1150-1180g. Widać u nich fałdki tłuszczu więc chociaż troszkę mogłyby zgubić ale jakoś nie chcą współpracować i pomimo ograniczenia tuczących pokarmów i tak trzymają wagę :roll: Jak na 3-letnie dziewczyny to "troszeczkę" za dużo ważą :ups:
Obrazek
voc

ja wiedziałam że cos sie szykuje dzisiaj na wadze Alvin miał 1320g wiec tyje. Zabiorę miskę z suchym ale bedzie płacz :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”