Rurki z poideł można rozmontować i umyć, tylko uważać, zeby kulki nie poleciały gdzieś tam, zaś sam plastik czyszczę solą, albo sodą - tak łyżeczka i troszkę wody, potrzepać energicznie, wypłukać.
Jutro próba octowa!

Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie
Moderator: Pulpecja
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
- 

Monique
Re: Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie
Super pomysłmartu.ha pisze: Jest też metoda ryżowa - wlewamy trochę wody, wsypujemy zwykły ryż i np sok cytrynowy i energicznie mieszamy - czyszczenie poidła bez szczotki.
 Nigdy nie byłam w stanie domyć poidełka ferplast bo ma taki mały otworek.
 Nigdy nie byłam w stanie domyć poidełka ferplast bo ma taki mały otworek.  Dziękuję!
 Dziękuję! 
- 

lubię
Wiedziałam, że w tym wątku będzie wiele radościMonique pisze:Super pomysłmartu.ha pisze: Jest też metoda ryżowa - wlewamy trochę wody, wsypujemy zwykły ryż i np sok cytrynowy i energicznie mieszamy - czyszczenie poidła bez szczotki.
Nigdy nie byłam w stanie domyć poidełka ferplast bo ma taki mały otworek.
Dziękuję!

- 

Monique
Ja już kocham ten wątek i go nie opuszczę !!lubię pisze:Wiedziałam, że w tym wątku będzie wiele radości
 Z niecierpliwością czekam na nowe pomysły.
 Z niecierpliwością czekam na nowe pomysły.   

- Dzima
- Miejscowość: Rogoźno
- Kontakt:
Fajny wątek   

To ja też coś powiem na temat sprzątania. Słyszałam, że maty łazienkowe ktoś prał w pralce Nie za bardzo to sobie wyobrażam, boję się, że wyciągnę ją w kawałkach
  Nie za bardzo to sobie wyobrażam, boję się, że wyciągnę ją w kawałkach   Więc matę myję po prysznicem.
  Więc matę myję po prysznicem. 
Zwilżona wodą mata ładnie przykleja się do kafelek na ścianie w kabinie, wtedy ją myję (najczęściej szarym mydłem) i dokładnie płuczę wodą, odklejam i przyklejam ją drugą stroną i ponownie myję i płuczę.

To ja też coś powiem na temat sprzątania. Słyszałam, że maty łazienkowe ktoś prał w pralce
 Nie za bardzo to sobie wyobrażam, boję się, że wyciągnę ją w kawałkach
  Nie za bardzo to sobie wyobrażam, boję się, że wyciągnę ją w kawałkach   Więc matę myję po prysznicem.
  Więc matę myję po prysznicem. Zwilżona wodą mata ładnie przykleja się do kafelek na ścianie w kabinie, wtedy ją myję (najczęściej szarym mydłem) i dokładnie płuczę wodą, odklejam i przyklejam ją drugą stroną i ponownie myję i płuczę.
Pyrka
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
 Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia

Za TM
 Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
 Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia- 

lubię
Moja się nie chciała trzymać: zwijała się na górze i zjeżdżała z takim ślimaczym dźwiękiem 

- 

Lena87
Ja piorę maty w pralce. Ustawiam na syntetyki, 40 st.

- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
No właśnie kończę wielkie pranie po sprzątnięciu i wymyciu klatek.   

Drobny szczegół: przy codziennym sprzątaniu bobów wymieniam również polarki - Białasy mają posłanka ze złożonych pasów polaru z pociętych kocyków, więc codziennie idzie co najmniej dwa posłanka.
Maty piorę w pralce - na 60C, oczywiście piana usiłowała wyjść górą, choć wzięłam dosłownie naparstek płynu, oczywiście maty wylazły z poszwy, ale poza tym ok. W czasie, kiedy prały się maty, polarki namaczałam w wodzie z octem, przed wrzuceniem do pralki wypłukałam. Jest rewelacyjnie - zeszła większość samczych plam!

Drobny szczegół: przy codziennym sprzątaniu bobów wymieniam również polarki - Białasy mają posłanka ze złożonych pasów polaru z pociętych kocyków, więc codziennie idzie co najmniej dwa posłanka.
Maty piorę w pralce - na 60C, oczywiście piana usiłowała wyjść górą, choć wzięłam dosłownie naparstek płynu, oczywiście maty wylazły z poszwy, ale poza tym ok. W czasie, kiedy prały się maty, polarki namaczałam w wodzie z octem, przed wrzuceniem do pralki wypłukałam. Jest rewelacyjnie - zeszła większość samczych plam!
- 

Monique
Ja co tydzień piorę maty i polarki razem w pralce nawet w 60 stopniach i wyciągam je w "całości".   Dzima bez obaw możesz je wyprać w pralce i nie męczyć się ręcznie.
 Dzima bez obaw możesz je wyprać w pralce i nie męczyć się ręcznie.