Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: kimera »

Ja ten problem rozwiązałam przez wyłożenie całości zagrody grubą warstwą koców, a żwirek trzymam tylko w kuwetach pod paśnikami z sianem. Koce polarowe łatwo się pierze i suszy.
ebedebe

Post autor: ebedebe »

tyle ze on ma pietrowa klatke i nie ma za bardzo miejca na kuwete jako taka a i pomyslu brak na jej wykonanie ze juz o tym czy w ogole by z niej kozystal to nie wspomne :)
dlatego pytam o ten pellet bo jest dosyc tani i wydaje sie ze pod mate by mogl chyba byc...
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Moje też nie wiedzą, do czego służy kuweta - może do spania? :), ale ponieważ jest tam siano, to siedzą w niej, jedzą i bobczą. Siano nie spada na koc, a i część siuśków trafia w żwirek i nie moczy koca. Kuwetę możesz zrobić choćby z pudełka po butach wyłożonego podkładem higienicznym albo nawet zwykłą ceratą.
Co do tego peletu, nie zostaje nic, poza spróbowaniem. Jak się nie sprawdzi, trudno, wywalisz, koszt nie jest ogromny.
Baolinaa

Post autor: Baolinaa »

Próbował ktoś może Chipsi xxl, zrębki lub coś podobnego jako podłoże u świnek?
Madzior

Post autor: Madzior »

No a i ja mam pytanie - ktoś stosował koci żwirek ekologiczny KUKURYDZIANY? Ostatnio w zoologu widziałam i rozmawiałam w sklepie z dziewczyną mającą kota i bardzo chwaliła. Ale nie wiem, jak to w przypadku świnek.
sysa90

Post autor: sysa90 »

wpadłam na wątek mat nieprzemakalnych i o nie własnie chciałam spytac, czy nadają się bezposredno na dno klatki bez trociny pod spodem? bo ja mam matę łazienkową i tak sie zastanawiam czy ta mata to nie lepsze rozwiązanie? bo ja mam dosc duzy kojec i stasznie duzo rocin i peletu i schodzi a jakbym tak kupila z dwie trzy maty i zmieniała co pare dni to by ekonomiczniej wyszło. jak myślicie podpowiedzcie cos:)
Awatar użytkownika
Skiti
Miejscowość: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: Skiti »

sysa90 pisze:wpadłam na wątek mat nieprzemakalnych i o nie własnie chciałam spytac, czy nadają się bezposredno na dno klatki bez trociny pod spodem?
Nie słyszałam o takich matach, ale skoro są nieprzemakalne, to w co będzie wsiąkał mocz? Będzie stał w miejscu i robił za basen? :szczerbaty: To tak jakbyś niczym nie wykładała klatki. Ja mam 3 świnie w klatce i cienką warstwę pelletu (tak, żeby tylko przykryć kuwetę) i starcza mi go na naprawdę na długo. Może za dużo kładziesz?
Jeśli masz spory kojec, to spróbuj zrobić świnkom toaletę (taką, żeby spokojnie weszła jedna świnka i mogła się obrócić) - może będą z niej korzystały? Tylko musisz wsypać do niej trochę śmierdzących trocin lub pelletu, żeby wiedziały, że tam mają robić :D Jeśli się nauczą, będziesz wymieniać tylko ten jeden kąt, albo dwa - zależy od Ciebie ;)
sysa90

Post autor: sysa90 »

widziałam takiemty w wątku sprzedam tam, osoba ma do sprzedania, w nie wsiąka mocz bo są dość grube, chyba wypróbuje ten pellet bo trocina wszedzie sie roznosi
anuleczka

Post autor: anuleczka »

Ja na dno klatki wysypuje pellet a na górę dry bed.Moja dziewczyna korzysta z kuwetki,którą wymieniam 2 razy dziennie.Dry bed jest rewelacyjny u mnie sprawdza się w 100%.Polecam :lol:
kasia1

Post autor: kasia1 »

a jaki dry bed używasz? w wersji a czy b//
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”