Witam
Moja świnka niestety na początku tego roku zachorowała. Diagnoza ropień i konieczność usunięcia dwóch zębów trzonowych. Szukałam informacji i trafiłam również na to forum. Z perspektywy czasu mija 11 mc stwierdzam, że było warto. Jacuś od wakacji je samodzielnie, zróżnicowany pokarm (granulat i zielone) , wrócił do wagi z przed choroby i jest bardzo aktywny. Nie powiem, koszt operacji jest niemały, zabieg usunięcia przez nacięcie policzka a później co miesiąc korekcja ząbków, które nie mają antagonistów. Korekcja w tej chwili jest kosmetyczna, Jacuś po wizycie nie musi brać leków i funkcjonuje normalnie. Ważne aby nie zaniedbać i nie doprowadzić do dużych przerostów. Zwierzak to duża odpowiedzialność i czasem duże koszty. I trzeba się z tym liczyć decydując się na opiekę na tymi cudownymi gryzoniami. I najważniejsze szukać weterynarza specjalisty od gryzonii. Ja na początku choroby świnki trafiłam na weterynarza od piesków i kotków, który nie zdiagnozował problemu z zębami, szukał przyczyny w brzuszku . A Jacuś z dnia słabł i gasł nam w oczach. Po dwóch dniach trafiliśmy do przychodni tylko dla gryzonii i świnka miała zrobiony komplet badań, z opisem na 3 strony A4. Diagnoza była szybka a leczenie skuteczna. Po operacji nie ma śladu. Mam nadzieję, że jeśli ktoś trafi na to forum szukając pomocy i trafi na mój wpis uwierzy że nie wszystko stracone. Że się może udać i warto powalczyć. Pozdrawiam
Ropień i usunięcie zębów
Moderator: Dzima
-
- Miejscowość: Kraków
- Kontakt:
-
- Miejscowość: Kęty
- Kontakt:
Re: Ropień i usunięcie zębów
Dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem i historią leczenia swojej świnki. Twoje słowa są ważne dla innych posiadaczy gryzoni, ponieważ pokazują, jak ważne jest szukanie specjalisty od gryzoni, aby uzyskać odpowiednią diagnozę i leczenie. Twoja historia również pokazuje, że niektóre problemy zdrowotne u gryzoni mogą być kosztowne, ale warto walczyć o zdrowie swojego zwierzaka. Dziękuję za pozytywne nastawienie i życzę Jacusiowi dalszego dobrego zdrowia!
test na depresję
Cave canem, cave murem, cave hircum, cave genus omne, praeter murem marinum.
test na depresję
Cave canem, cave murem, cave hircum, cave genus omne, praeter murem marinum.