Hej,
mam problem z prosiakiem - świnka ma 4 lata, nigdy absolutnie najmniejszego problemu zdrowotnego, wulkan energii i ten aktywniejszy z rodzeństwa, choć zawsze mniejszy niż brat. 2.5 tygodnia temu nagle, znikąd, świnka podczas podawania jedzenia zaczęła kręcić kółka w lewą stronę w domku, potem się zatrzymała i zrobiła łebkiem "skanowanie" - kilka razy w poziomie lewo-prawo. Oczywiście podejrzenie najgorszego, czyli układ nerwowy, Cuni, zapalenie ucha.
Trafił do weta na krew i ogólne badanie, wyszło z krwi, że ma za wysokie TH4 i wyczuwalny guzek na tarczycy, a do tego poleciała mu waga (tu akurat mam pewien rozbieg z lecznicą, ponieważ dostałem opieprz, że świnka w rok zleciała z 980 na 640g, natomiast zarówno na mojej wadze, jak i wadze drugiej lecznicy było koło 740g). Do tego lekko podwyższony cukier (nie dostaje żadnych owoców, bo ich nie jada) i tyle. E Cuni wyszło ujemne, do tego tachykardia prawdopodobnie od tarczycy. Dostał leki na tarczycę, wspomagające i skierowanie do kardiologa. U kardiologa potwierdzono tachykardię i jakieś lekkie cienie na płucu, dostał kolejne leki.
Przez 2 tyg było super - świnia znów biega, kwiczy, bawi się, żre i co najmniej trzyma wagę. Do przedwczoraj. Znów epizod z kręceniem kółek i lekkim skanowaniem, od tego czasu świnka nieco spowolniona, apatyczna, leci mi z wagi, dziś rano 708g.
Mamy planowaną kontrolę, jednak muszę dziś zgłosić spadek wagi, natomiast czy macie pomysły CO TO MOŻE BYĆ?
Niezrozumiałe stany zdrowotne - świnka traci wagę
Moderator: Dzima
Regulamin forum
"Proszę, znaj mnie i moje zwyczaje. Jak każda inna żywa istota, mogę zachorować. Jednak w odróżnieniu od drapieżników, ja ukrywam swoją chorobę i słabość, aby przeżyć. Twoim obowiązkiem jest pilnować mojej wagi i wiedzieć, czy nie zmarzłam albo się nie przegrzałam. Znaj moje ciało i dotyk mojej sierści. Znaj błysk moich oczu i wrażliwość moich uszu. Zauważ, kiedy podupadam na zdrowiu. Dla mojego dobra, znaj mnie."
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
"Proszę, znaj mnie i moje zwyczaje. Jak każda inna żywa istota, mogę zachorować. Jednak w odróżnieniu od drapieżników, ja ukrywam swoją chorobę i słabość, aby przeżyć. Twoim obowiązkiem jest pilnować mojej wagi i wiedzieć, czy nie zmarzłam albo się nie przegrzałam. Znaj moje ciało i dotyk mojej sierści. Znaj błysk moich oczu i wrażliwość moich uszu. Zauważ, kiedy podupadam na zdrowiu. Dla mojego dobra, znaj mnie."
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
-
- Miejscowość: Gliwice
- Kontakt:
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Niezrozumiałe stany zdrowotne - świnka traci wagę
A jak ucho? Wykluczone?
Utrata wagi bywa objawem nadczynności tarczycy. Jedno i drugie można leczyć.
Zawsze, jeśli nie jesteś przekonany o kompetencji lekarza, warto skonsultować problem z innym.
Utrata wagi bywa objawem nadczynności tarczycy. Jedno i drugie można leczyć.
Zawsze, jeśli nie jesteś przekonany o kompetencji lekarza, warto skonsultować problem z innym.
-
- Miejscowość: Gliwice
- Kontakt:
Utrata wagi przy nadczynności jest dla mnie jasna, ale dostał leki na nadczynność i na dwa tygodnie zatrzymał/przybrał i nagle znów pojawił się "atak", po którym schudł, co wynikało z lekkiej apatii - jadł, ale nie tyle, ile zwyczajnie.
Nie mam wątpliwości co do diagnozy, po prostu pewna klinika - naszym zdaniem - poszła nieco w ilość, schodząc z jakości, a leczymy się u nich od 7 lat.
Ucho wykluczone na tyle, na ile wiem. Prosiak od wczoraj ponownie na szpitalu, czekamy na info.
Nie mam wątpliwości co do diagnozy, po prostu pewna klinika - naszym zdaniem - poszła nieco w ilość, schodząc z jakości, a leczymy się u nich od 7 lat.
Ucho wykluczone na tyle, na ile wiem. Prosiak od wczoraj ponownie na szpitalu, czekamy na info.
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
No to oby bylo lepiej!
- Dzima
- Miejscowość: Rogoźno
- Kontakt:
Guz do usunięcia i to pilnie.geohound pisze:Utrata wagi przy nadczynności jest dla mnie jasna, ale dostał leki na nadczynność i na dwa tygodnie zatrzymał/przybrał i nagle znów pojawił się "atak", po którym schudł, co wynikało z lekkiej apatii - jadł, ale nie tyle, ile zwyczajnie.
Pyrka
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia