Hej, potrzebuję opinii kogoś bardziej doświadczonego. Do naszego stada samiczek postanowiliśmy dołączyć samca (kastrat). Od 2 dni siedzą razem na wybiegu "łączeniowym", obserwujemy trochę zmian w zachowaniu ale zastanawia mnie, czego mogę się spodziewać i czy to jest moment na danie ich do klatki. Początkowo samiec oczywiście szalał, bardzo go kręciły dziewczyny, próbował je dominować i "bałamucić" i nawet z jedną mu się udało. Ganiał je po klatce, wspinał się na nie, chciał je ciągle wąchać i dotykać. Obecnie robi to rzadziej ale nadal. Dziewczyny reagują różnie, raz dają się powąchać i polizać np. po uszach, niektóre w ogóle nie dają mu się dotknąć i zaraz piszczą i uciekają. Nastroje są raczej wyrównane, potrafią sobie spokojnie leżeć w różnych częściach wybiegu, razem jedzą i nie kłócą się o jedzenie, mogą wtedy nawet stać obok siebie. Jest gorzej, gdy on coś chce od nich, np. właśnie je wąchać - wtedy są piski, gonitwy i dziabnięcia ale takie delikatne, otwartymi pyskami i bez wyrywania futra czy krwi.
Moje pytanie jest takie: czy to oznacza, że jest w miarę stado ze sobą zapoznane i mogą iść do klatki? Czy jeszcze obserwować i czekać? Czy może już widać, że nic z tego nie będzie i zawsze będą utarczki o to, kto jest tutaj przywódcą? Dziewczyny bez samca też się często zaczepiały i goniły...
Czy coś z tego będzie? Stado mieszane, samiczki i kastrat.
-
- Miejscowość: Katowice
- Kontakt:
- Dzima
- Miejscowość: Rogoźno
- Kontakt:
Re: Czy coś z tego będzie? Stado mieszane, samiczki i kastra
Ze strony samca to raczej nie dominacja, a zachwyt samiczkami. Poczekaj, jeszcze nie przekładaj do klatki, niech posiedzą jeszcze 2dni na wybiegu.
Będzie ok.
Jak będzie natarczywy to go spiorą. Mogą też dostać rui i zabawa zacznie się na nowo...
Będzie ok.
Jak będzie natarczywy to go spiorą. Mogą też dostać rui i zabawa zacznie się na nowo...
Pyrka
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Za TM Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
-
- Miejscowość: Katowice
- Kontakt:
Re: Czy coś z tego będzie? Stado mieszane, samiczki i kastra
Dzięki! Tak też myślałam, że może samcowi muszą dziewczyny "spowszednieć" i wtedy będzie spokojniej. Obecnie już są w klatce. Z dnia na dzień jest coraz lepiej i coraz rzadziej są jakieś akcje.