Cynia [*] i Robinia [*]

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Cynia i Robinia - Radomianki z Wawy - mają DS w Łomży!

Post autor: porcella »

Och, rzeczywiście, okropna historia, ale niestety zdarzają się zejścia po drobnych nawet zabiegach, czy w ich trakcie. Czasami to coś sercowego - czasami i najczęściej - nagły obrzęk płuc, na który może pomóc tylko błyskawiczne podanie sterydów i tlenu. Miałam taką przygodę ze swoim Loczkiem - udało się wtedy go wyciagnąć - ale znam przypadki, że niestety, drobna korekta zębów i po kilku godzinach świnka odchodzi. Bardzo współczuję i jednocześnie cieszę się, że znaleźliście tak szybko towarzystwo dla osamotnionej Robinii.
Cóż, nie znamy ich pochodzenia, ani historii, może są genetycznie niezbyt silne?
serdecznie pozdrawiam :buzki:
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Ronek
Kontakt:

Re: Cynia i Robinia - Radomianki z Wawy - mają DS w Łomży!

Post autor: Ronek »

Fatalna historia, bardzo smutno. Ważne, że udało się znaleźć koleżankę dla Robinii.
DS:Matka Venda i Córka Via
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =62&t=5422
Ronek [*2004] Grubcia [*2020] Volta [*2020]
DT im. Grubci: Julek, Pszczoła, Rudosław i Płochacz, Mercedes i inne
yennefer105
Miejscowość: Łomża
Kontakt:

Re: Cynia [*] i Robinia - Radomianki - DS w Łomży!

Post autor: yennefer105 »

Witam ! Bardzo proszę o pomoc . Do kogo w Warszawie udać się ze świnką Robinią , jeśli ma problem z ząbkami. Świnka miała korektę zębów i po tym jest gorzej. Mam zamiar podjechać do dr. Kołodko w Białymstoku ale rozważam też Warszawę, chcę świnkę uratować . Do kogo w Warszawie warto podjechać z takim problemem ?!
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

pucka69 pisze:dr Kuba Sadłowski, również w Pulswecie a raczej w tzw. Pulsvet 2 który mieści się dwa kroki, za rogiem od Pulsvetu
Obrazek
yennefer105
Kontakt:

Bardzo, bardzo dziekuję , już umówiona wizyta na jutro na 14.30. Mam nadzieję, że będzie lepiej
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

Jeśli w Warszawie i trzeba byloby np zostawić ją na kilka dni, to proszę się zgłosić - przehotelikuję!
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
yennefer105
Kontakt:

Bardzo dziękuję, Pani Mario , za życzliwość i ofertę pomocy, jest Pani kochana ale na razie nie ma potrzeby. Jestem szczerze pod wrażeniem wiedzy dr Jakuba. Zrobił rtg, skorygował zęby , wszystko omówił , włączył leczenie . Powiedział, że świnka powinna za kilka dni zacząć sama jeść. Ja już dzisiaj widzę poprawę, bo poza karmą, którą dokarmiam , Robinia już samodzielnie trochę zjada, a poza tym też trochę jej pomagam. Je strzykawką Herbi Care Plus, jutro ma przyjść karma ratunkowa drZiętek ale i Robinia jest bardziej żwawa, sama wojuje trochę z siankiem i listkami. Wszystko zaczęło się w ubiegłym tygodniu , widać było, że je dużo wolniej i ma z tym kłopot. Na środę umówiłam wizytę u weterynarza w Białymstoku w Białostoczek Vet. Jeździłam tam cały czas ze świnkami do dr Aleksandry Bartoń, zawsze dobrze diagnozowała i leczyła świniaki, naprawdę wiedziałam, że mogę jej zaufać. Obecnie dr Aleksandry nie ma i zaproponowano mi , że świnkę przyjmie inny lekarz, zgodziłam się, bo byłam u niej wcześniej z ropniem w oczodole świnki, który powstał kilka miesięcy po usunięci gałki ocznej i naprawdę nie miałam żadnych zastrzeżeń, ropień został bardzo dobrze przeleczony. Niestety, podczas środowej wizyty pani weterynarz poza korektą tylnych ząbków skróciła siekacze tak, że po powrocie do domu świnia nie potrafiła chwycić jedzonka. Nie chcę opisywać, co poczułam , jak to zobaczyłam, bo to nic nie wnosi. Zaczęłam ją dokarmiać i szukać pomocy, stąd mój wcześniejszy post - pytanie. Na szczęście wygląda na to , że idzie ku dobremu, zresztą mam wrażenie, że Robinia ma dużą wolę walki , w domu żartujemy, że to stalowa świnka ;)
yennefer105
Kontakt:

Dzień dobry. Mam pytanie - do kogo z aktualnie przyjmujących weterynarzy w PulsVet warto pójść oprócz dr.Jakuba? Świnka co prada je lepiej, bardziej samodzielnie ale jest trochę apatyczna a i dr. Jakub podczas wizyty sugerował, że taka konsultacja by się przydała. Jedziemy do niego na kontrolę za 2 - 3 tyg. i ciałbym też odwiedzić od razu internistę za jednym zamachem
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

dr Agata Godlewska i dr Joanna Głusz
ja bym do Agaty poszła
tylko zapisz się już, bo tam na pewno są kolejki
Obrazek
yennefer105
Kontakt:

Bardzo) dziękuję, jutro będę dzwoniła. Sytuacja wygląda tak, że świnka je samodzielnie, nie wywija pyszczkiem na bok ja przed wizytą u dr. Jakuba ale je 2- 3 x wolniej niż jej koleżanka, która niestety cały czas by jadła a więc próbuje też Robinii zabierać żarełko. Poza tym Robinia niestety nie je obecnie siana lub bardzo niewiele, bo cały czas jej nie obserwuję, głównie je miękkie rzeczy, liście, chociaż zdarza się schrupać pół marchewki jak wczoraj. Je dość chętnie suszone ziółka, babkę, suszone listki brzozy, trochę karmy Vitapol Excellent, no i nieszczęsne płatki żytnie, cóż daję je bo widzę, że je uwielbia, jak wsypię troszkę do suchej karmy to grzebie jak szalona no i chociaż trochę karmy zje. Wagę tak średnio trzyma - między 920 g a 900 . Dokarmiam ją jak widzę wahnięcie w dół o 10 g. karmą dr. Ziętek plus ale nie wiem czy to tak dobrze, czy świnka nie będzie jej wolała niż normalnego jedzenia, bo ona uwielbia tę karmę, mało mi strzykawki nie zabierze. Poza tym ma takie bobki miękkie ale wiadomo mało suchej karmy dużo zielonego. Poza tym jest jak wcześniej pisałam trochę mało aktywna. W sumie ma około 5 lat więc nie będzie taka żwawa jak 18 stka ale trochę się martwię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”