Szczęściarz Tosiek - ZA TM [*] - [Poznań]

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
Aneta914
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Szczęściarz Tosiek - ZA TM [*] - [Poznań]

Post autor: Aneta914 »

TOSIEK
Numer adopcyjny: 4649
Stan adopcji : ZA TM [*][/b] [/color]
Dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia : Do adopcji do innego samca.
Historia : Prosiak został odebrany z fatalnych warunków, przez jedną z kocich fundacji. Przez 3 lata (podobno, jednakże nie znamy dokładnego wieku) żył u osób, które nie miały żadnej wiedzy odnośnie opieki nad świnkami. Ponadto byli to ludzie upośledzeni umysłowo, którzy nie potrafili zadbać o żadne zwierzę. Tośkowi udało się wydostać z tego więzienia, natomiast jego kumpel "z celi" nie miał już tyle szczęścia...( :candle: dla zmarłego kolegi)
Tosiek od razu trafił do kliniki weterynaryjnej, w celu weryfikacji stanu zdrowia. Przebywał w niej 3 dni, po czym trafił do mnie. U Tośka stwierdzono poważne niedożywienie, świerzb, zaczopowanie odbytnicy, a także przypuszczano, że ma zmianę zwyrodnieniową, lub pourazową kręgosłupa.
Na dzień dzisiejszy (06.05) jest po 3ciej dawce leku na świerzbowca, kilku wcierkach oraz kąpielach, w specjalnie do tego celu przeznaczonych lekach i środkach pasożytobójczych, i z całą pewnością mogę powiedzieć, że widać znaczną poprawę wyglądu skóry, oraz zmniejszoną intensywność świądu. Nie zauważyłam natomiast problemów z chodzeniem, czy poruszaniem się, także jeśli zmiana na kręgosłupie faktycznie istnieje, nie przeszkadza Tośkowi w funkcjonowaniu. RTG owszem, było zrobione, jednak nie wskazywało jednoznacznie na uszkodzenie kręgosłupa. Worek odbytniczy co jakiś czas jest zapchany i niestety do wyczyszczenia, ale nie jest to coś co zagraża zdrowiu świnki. Waga się poprawiła, zwiększa się z dnia na dzień. Widać, ba nawet słychać, że Tośkowi się polepszyło :)
Nie jestem wstanie stwierdzić, jak zachowuje się w stosunku do innych prosiaków. Do człowieka nastawiony raczej negatywnie - niedotykalski, boi się ręki, czasem reaguje agresją (strzela zębami). Po jego zachowaniu wnioskuję, że u poprzednich "opiekunów" musiał przejść nie małe piekło i jestem zdania, że będzie potrzebował dużo czasu na oswojenie i zaufanie człowiekowi.
Informacje dotyczące diety : ziółka - pokrzywa, babka lancetowata, mniszek lekarski, liść truskawki, liście maliny, liście brzozy; mieszanka podstawowa, mieszanka uzupełniająca warzywa - ogórek, seler naciowy, pietruszka, burak, cykoria, rzodkiewka, sałata rzymska, pomidor, koperek, bazylia, kalafior, brokuł, (nie lubi marchwi i papryki); owoce - jabłko; karma - Versele Laga Cavia Complete (póki co nie jest do niej przekonany); sianko - każde znika w wielkich ilościach.
Kontakt : Aneta914 PW (wiadomość prywatna) lub e-mail: aneta.polczynska@vp.pl
Informacja o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - Dzima

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Uwaga! Jako Dom Tymczasowy – czyli osoba najlepiej znająca powyższą świnkę, jej charakter, zwyczaje, potrzeby – zastrzegam sobie prawo do wyboru przyszłego domu. Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki - spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (minimum 120cm długości dla 2 świnek), karmę wysokiej jakości oraz odpowiednią opiekę weterynaryjną. Adopcja na zasadach Stowarzyszenia - obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2020, 21:22 przez Aneta914, łącznie zmieniany 2 razy.
Moje prosiaki : Klementynka :love: / Szajbus & Łasuch & Pigwa & Bianca za TM :swieca:
Na DT : Sasanka
W DS : 92 świnki
Odeszły w DT [*] : Tosiek, Isabo, Mamba, Walentyna, Melania, Aronia, Lulek
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Re: Szczęściarz Tosiek [Poznań] - do adopcji po wyleczeniu

Post autor: Ewa i Michał »

Za zdrówko Tosiulka :fingerscrossed: śliczny jest :) mam nadzieję, że przekona się, że jednak człowieki nie są takie straszne ;)
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka :candle:
Awatar użytkownika
Świnkolub
Miejscowość: Ostrołęka
Kontakt:

Post autor: Świnkolub »

Prześliczne stworzenie.
Niestety nie szanuje się zwierząt w Polsce, zwłaszcza małych :evil:
Szacunek dla opiekunów :ok:
Awatar użytkownika
Aneta914
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Aneta914 »

Tosiek odszedł... :( Okazało się, że miał chore serduszko... Niestety nie doczekał się swojego domku... :(
Dla Tośka na drogę :swieca:
Moje prosiaki : Klementynka :love: / Szajbus & Łasuch & Pigwa & Bianca za TM :swieca:
Na DT : Sasanka
W DS : 92 świnki
Odeszły w DT [*] : Tosiek, Isabo, Mamba, Walentyna, Melania, Aronia, Lulek
Awatar użytkownika
Świnkolub
Miejscowość: Ostrołęka
Kontakt:

Post autor: Świnkolub »

:candle:
Dziękujemy za opiekę nad małym. Niewiele już można było zrobić :cry:
Ostatni czas miał dobry, godnie dożył pod troskliwą opieką, w dobrych warunkach...
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

:candle: :candle:
Nie tak miało być :(
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Ewa i Michał »

Tosiu ostatni swój czas spędził w super warunkach jako kochany świnek,a to bardzo ważne. Bardzo współczujemy :( dla Tosiulka :candle:
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka :candle:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Jaka szkoda :(
Dla Tośka :swieca:
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

:swieca:
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”