Teddy Noora (Viva! Gryzonie) i Kari Black (SPŚM)

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gorgofone
Miejscowość: Pruszków
Kontakt:

Re: Tosia Kruszynka, Lomi i Margaret

Post autor: Gorgofone »

Dzięki, będę informować :)
<3 Teddy Noora i Kari Black <3 Za TM: Susan Sto Helit, Kapitan Morgan, Sułtanka Churrem, Hollywood Hootspig, Ser Pigletius, Zyzia Tłuścioszek, Pisia Gągolina
Awatar użytkownika
Gorgofone
Kontakt:

Sprzed chwili:
https://youtu.be/RHg1H-Un4U0
5 razy w ciągu 30 minut. Sułtanka daje czadu. Wiem, że to dźwięk tak rzadki, jak i tajemniczy. Kilka miesięcy temu Hootie tak nadawała, ale chwilę tylko. Sułtanka się nieźle rozkręciła. Jakieś pomysły?
<3 Teddy Noora i Kari Black <3 Za TM: Susan Sto Helit, Kapitan Morgan, Sułtanka Churrem, Hollywood Hootspig, Ser Pigletius, Zyzia Tłuścioszek, Pisia Gągolina
Awatar użytkownika
Gorgofone
Kontakt:

W ostatnich dniach pozwalam Zyzi chodzić po pokoju: rozłożyłam 4 podkłady, postawiłam na nich domki, miski z karmą, dałam sianko i warzywa. Zostawiam ją tak na noc, bo starucha nie bardzo ma siłę się ruszać, więc wiem, że nic nie zmaluje.
4 w nocy: świni nie ma. Znalazłam ją pod balią, która do niedawna służyła za miskę do indywidualnego toku karmienia (ITK). Zyzia nie ma już siły wdrapać się do środka, poza tym balia jest pusta. Ale brawo dla starej, ślepej, schorowanej świnki, że jej się chce. Wzięłam ją i zaniosłam na podkłady, dosypałam karmy.
6 rano: świni nie ma. Coś chrumka przez sen w okolicach ITK.
Dodam, że oba miejsca dzieli ok. 4 metry, więc dystans dla niej kosmiczny. Brawo, Zyziu! <3
Awatar użytkownika
Kropcia
Kontakt:

Post autor: Kropcia »

To chyba jakiś ukryty przekaz :D
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Niesamowity ćwierk! Bywa, u mnie na ogół na trwogę, ale nie zawsze. Może być z ogólnego entuzjamu. Moje tez kochają siedzieć za firanką!
Zyzia kochana dziewczyna i dzielna! Jak karmisz w balii, bo to zabrzmiało bardzo intrygująco?
Awatar użytkownika
Gorgofone
Kontakt:

Obrazek
Miska + podkład 90x60 cm + VL CN. Widać też liść cykorii.
W sumie jest to wyrzucanie pieniędzy i karmy, bo po kilku godzinach to jest zasiusiane i zakupkane, ale ma tego żarcia dużo, wyjada, co ją interesuje (nie jest zwolenniczką VLCC, ani innych karm typu pellet, a ja nie mogę sobie pozwolić na to, by nie jadła). Dostaje tam warzywa, czasem trochę jabłka albo kolbę kukurydzy. Kilka miesięcy temu sama jeszcze wskakiwała do tej miski. Teraz już nie ma siły.
W tygodniu ITK trwa 2-3 godziny, w weekendy nawet cały dzień, wtedy też dostaje do miski sianko.
A teraz na dniach nie było męża w domu, więc rozłożyłam 4 podkłady na dywanie w salonie, wywaliłam mnóstwo siana (kupiłam w Maxi Zoo wielkie opakowania), warzyw i misek z karmą, w tym oczywiście Ziętka, postawiłam domki, położyłam śpiworki... A ta i tak poczuła zew ITK - ślepa, półżywa, doczłapała do kompletnie pustej balii xD.
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Genialne. I ty się dziwisz, że ona w kierunku tej balii steruje?
Awatar użytkownika
Gorgofone
Kontakt:

Haha dzięki :)
Nie, dziwię się, że ślepa i półżywa świnia przeszła przez salon, omijając stół (jest na krzyżaku, nie na 4 nogach, więc nie może pod nim przejść) i kierując się Bóg wie, w jaki sposób, do miejsca, które zna, ale w którym nic nie było.
Koniec końców, vox caviae, vox Dei: przygotowałam jej balię i wsadziłam prosiaka ;).
Jeszcze pół roku temu to wyglądało tak:
https://www.youtube.com/watch?v=O4xmazgqiSo
Teraz wygląda tak:
https://www.youtube.com/watch?v=RiWbKU3AAMQ
Afi

Post autor: Afi »

Widac determinacje! Trzymam mocno za was kciuki! :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Gorgofone
Kontakt:

Dzięki wielkie <3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”