Ścieranie ząbków
Ścieranie ząbków
Świnki cały czas mają sianko, dopóki jest sezon dostają też gałązki drzew owocowych. Teoretycznie więc mają na czym sobie ścierać ząbki. Jak więc wytłumaczyć ścieranie ząbków na klatce? Raz jedną podpatrzyłam - to ewidentnie ścieranie, przesuwanie ząbków po wejściu do plastikowego domku, nie gryzienie. A może to normalne, nieszkodliwe zachowanie?
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Ścieranie ząbków
Świnki morskie w ogóle nie muszą ścierać zębów na niczym innym niż siano. Jeśli gryzą inne przedmioty, to albo robią to z ciekawości - na przykład drewniane domki, albo ze złości lub zdenerwowania, jak na przykład pręty klatki. Robią to krótko i rzadko. Natomiast świnka, która gryzie co popadnie, na przykład kocyki, legowiska, polipropylen, najprawdopodobniej źle się czuje, odczuwa ból.
O rany, trochę mnie przestraszyłaś.
Na pewno nie gryzą wszystkiego, ale klatka w jednym miejscu jest podrapana (/pogryziona?). Będę musiała posłuchać i poobserwować, w jakich sytuacjach to robią, bo dotąd nie zauważyłam jakiegoś wzorca. Nie zrzuciłam więc winy na ich zdenerwowanie.
Gryzienie z ciekawości też znam, na przykład lekkie podgryzanie i lizanie naszych palców. Takie sprawdzanie "Czym jesteś? Jesteś pysznym jedzonkiem?"
Na pewno nie gryzą wszystkiego, ale klatka w jednym miejscu jest podrapana (/pogryziona?). Będę musiała posłuchać i poobserwować, w jakich sytuacjach to robią, bo dotąd nie zauważyłam jakiegoś wzorca. Nie zrzuciłam więc winy na ich zdenerwowanie.
Gryzienie z ciekawości też znam, na przykład lekkie podgryzanie i lizanie naszych palców. Takie sprawdzanie "Czym jesteś? Jesteś pysznym jedzonkiem?"
czyli jeśli gryzie wszystko i nieustannie to do weterynarza trzeba sie udać?kimera pisze:...Natomiast świnka, która gryzie co popadnie, na przykład kocyki, legowiska, polipropylen, najprawdopodobniej źle się czuje, odczuwa ból.
moja grysie co popdanie, i nie delikatnie a bardzo intesywnie
Ostatnio zmieniony 16 maja 2018, 10:32 przez manowa, łącznie zmieniany 1 raz.
- katia
- Miejscowość: Ustroń
- Kontakt:
Tak. Ja bym poszła to sprawdzić, bo to nie jest standardowe zachowanie.manowa pisze:czyli jeśli gryzie wszystko i nieustannie to do weterynarza trzeba sie udać?kimera pisze:...Natomiast świnka, która gryzie co popadnie, na przykład kocyki, legowiska, polipropylen, najprawdopodobniej źle się czuje, odczuwa ból.
moja grysie co popdanie, i nie delikatnie a bardzo intesywnie
Czupi i Milka : viewtopic.php?f=55&t=8592
Witam, czyli sianko i granulat powinien świnkom wystarczyć do ścierania ząbków? Martwi mnie, że moje nowe świniuszki nie chcą jeść ani wapienka ani gałązek.
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Wapienka i sól są bardzo szkodliwe dla świnek, to samo tyczy się kolb.
No ok, więc mają mieć coś do ścierania ząbków prócz sianka? Gdy miałam świnkę 15 lat temu, ścierała sobie ząbki na suchej bułce. Ale czytałam, że świnki nie powinny jeść pieczywa.
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Kategorycznie nie wolno podawać pieczywa.
Świnki ścierają ząbki głównie na sianie, nie ma przymusu podawania dodatkowych gryzaków
Świnki ścierają ząbki głównie na sianie, nie ma przymusu podawania dodatkowych gryzaków