Bobcio [*] i koledzy
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Bobcio [*] i koledzy
Niestety, przy drobniejszych dolegliwościach stado dokucza słabemu, czuwa dopiero przy umierającym, dlatego pisałam o "konsylium". Poza tym, to Tunio dotychczas rządził. Pozycji trzeba bronić, a on nie ma teraz ochoty na konflikty. Najchętniej siedzi między łapami pluszowego tygrysa, jakby w jego objęciach.
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Pamietam, jak bałam się o Pontusa, który, w ostatnich tygodniach życia mieszkał z trzema innymi samczykami, w tym był narwany Nicek i młody Loczek. Ale nigdy nic sie nie wydarzyło. Trochę go ignorowali, trochę obchodzili z dystansem, myslę, że wyczuwali nadchodzący koniec.
Więc skoro Tunia gonia, to chyba nie jest z nim źle ...
Więc skoro Tunia gonia, to chyba nie jest z nim źle ...
- kimera
- Moderator globalny
- Kontakt:
Już wiadomo, co jest powodem problemów zdrowotnych Tunia. Ponieważ wyniki badań krwi były dobre, a antybiotyk nie pomagał, zrobiliśmy prześwietlenie na lekkim oszołomieniu, żeby dało się zbadać głowę. Tunio ma mocno przerośnięte korzenie zębów, zarówno górne, jak i dolne.
Długo się wybudzał - okropnie to wygląda, kiedy gryzoń leży bezwładnie z otwartym pyszczkiem...
W Amicusie, gdzie leczę świnki, nie umieją sobie poradzić z takim problemem. Mogę albo spróbować w łódzkiej Zwierzętarni, albo może od razu jechać do Warszawy?
Długo się wybudzał - okropnie to wygląda, kiedy gryzoń leży bezwładnie z otwartym pyszczkiem...
W Amicusie, gdzie leczę świnki, nie umieją sobie poradzić z takim problemem. Mogę albo spróbować w łódzkiej Zwierzętarni, albo może od razu jechać do Warszawy?
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
Silje ma zdaje się aktualne doświadczenie, jeśli chodzi o warszawskich wetów i zęby.
dr Kliszcz pisze coś na ten temat.
Dr Stoffels mówiła o przyczynach dietetycznych.
dr Kliszcz pisze coś na ten temat.
Dr Stoffels mówiła o przyczynach dietetycznych.
- kimera
- Moderator globalny
- Kontakt:
W przychodni polecono mi spróbować jednak się umówić do Pulsvetu do dr Kliszcza. Do tego czasu Tunio będzie dostawać środki przeciwbólowe i przeciwzapalne, bo inaczej w ogóle nie chce jeść.
- kimera
- Moderator globalny
- Kontakt:
Udało nam się wcisnąć na wizytę w Pulswecie JUTRO na 16:30! Całe szczęście, bo Tunio mimo środków przeciwbólowych nie ma apetytu.
- sosnowa
- Kontakt:
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Tunio ma to samo co moja Tola Meilowałam z dr Kliszczem i nie ma dobrego rozwiązania tego problemu Tunia widać, że boli a po mojej nic nie widać
Eh po co świnkom takie zęby... Tylko problemy i cierpienie...
Trzymam kciuki i daj znać po wizycie
Eh po co świnkom takie zęby... Tylko problemy i cierpienie...
Trzymam kciuki i daj znać po wizycie
- kimera
- Moderator globalny
- Kontakt:
Właśnie wróciliśmy z Warszawy, z Pulsvetu. Po badaniu i kolejnych prześwietleniach okazało się, że Tunio ma uogólniony problem stomatologiczny. Stan zapalny przy siekaczach, kieszonki z włosami, stan zapalny przy zębach przedtrzonowych górnych, stąd wysięk z nosa i spojówek. Ból powodowało skaleczenie policzka przerośniętym trzonowcem z powodu niechęci do nacisku na zęby.
Po korekcie polepszy mu się na trochę, ale dr Kliszcz twierdzi, że zalecałby usunięcie obu zębów przedtrzonowych, a potem powtarzane regularnie korekty zębów dolnych. Operacja jest obciążona ryzykiem, ale jego zdaniem jest 70% powodzenia i może przynieść znaczącą ulgę na rok lub dłużej. Trzeba pamiętać, że Tunio nie jest młodą świnką, więc dla niego to długo.
Po korekcie polepszy mu się na trochę, ale dr Kliszcz twierdzi, że zalecałby usunięcie obu zębów przedtrzonowych, a potem powtarzane regularnie korekty zębów dolnych. Operacja jest obciążona ryzykiem, ale jego zdaniem jest 70% powodzenia i może przynieść znaczącą ulgę na rok lub dłużej. Trzeba pamiętać, że Tunio nie jest młodą świnką, więc dla niego to długo.