Świnka i chomik w jednym domu ?
Moderator: Pulpecja
Świnka i chomik w jednym domu ?
Zastanawiam się nad kupnem chomika.Mam pytanie : Czy świnka i chomik mogą żyć w jednym domu ? Nie chodzi mi o jedną klatkę lecz o jeden dom, a raczej jeden pokój. Czy chomik nie będzie przeszkadzał śwince ? A jeżeli tak to czy jeżeli będą w innych pokojach to będzie ok ? Zwróćmy uwagę na to że chomik będzie biegał na kołowrotku w nocy, a to będzie słychać... czy nie będzie to przeszkadzało śwince ?
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
Re: Świnka i chomik w jednym domu ?
u mnie przez 2 lata 4 chomiki naparzały świnkom kołowrotkami nad głową i nie widać żeby świnie na tym jakoś ucierpiały, pełen ignor
Jeżeli jak zrozumiałam masz jedną świnkę to polecam jednak kupić/adoptować drugą świnkę do tamtej, bo to zwierzęta stadne.
Jeżeli jak zrozumiałam masz jedną świnkę to polecam jednak kupić/adoptować drugą świnkę do tamtej, bo to zwierzęta stadne.
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Ja też miałam chomika i świnkki, po prostu nie przebywały razem. ( Chociaż byłam młoda i głupia,a wszystkie dzieci przecież fascynują relacje między gatunkowe i dosżło do ich spotkania. Akurat w moim przypadku mialy się kompletnie gdzieś, chomiczka miegała między nimi, a ona sobie jadły jak gdyby nigdy nic. Tak czy siak teraz już bym do takiego spotkania nie dopuściła).
Przed wzięciem chomika adoptuj drugą świnkę. W odróżnieniu od chomików, to zwierzęta silnie stadne. Ani człowiek, ani żadne inne zwierze nie zastąpi jej towarzysza swojego gatunku. Pamiętaj też że musi to być świnka tej samej płci, z parką będą problemy.
Przed wzięciem chomika adoptuj drugą świnkę. W odróżnieniu od chomików, to zwierzęta silnie stadne. Ani człowiek, ani żadne inne zwierze nie zastąpi jej towarzysza swojego gatunku. Pamiętaj też że musi to być świnka tej samej płci, z parką będą problemy.
- etycja
- Miejscowość: Kraków
- Kontakt:
Bardziej bym się zastanawiała, czy kołowrotek Tobie da spać. Zainwestuj w drewniany, albo taki, który będzie chodził cicho. Nie ma najmniejszych problemów z trzymaniem chomików i świń w jednym pokoju. Kompanami dla siebie będą marnymi. Chomik to samotnik, jego spiżarnia to świętość, a teren tam gdzie stopa postawiona, tam niech inny zwierz nie waży się podejść, świnie z kolei będą szukać towarzystwa i żarcia. O ile to drugie ogarniesz, tak kolegi nie zastąpisz. Dziewczyny mają rację, zastanów się nad towarzystwem dla swojego prosiaczka.
u mnie klatka z swinka i chomikiem staly obok siebie. swinka czasem tam zagladala i podjadala siano, choc miala swoje. swinka na niego sie patrzyla obwachiwala i widac ze szuka kontaktu, a chomik czasami sie dawal obwachac a czasami nie. patrzyl sie na nia z boku i nie wzruszony jej obecnoscia odchodzil by swinka nie zabrala mu jedzenia. swinka tak ogolem nie przeszkadza dla chomika dopoki nie zacznie dobierac sie do jego zarcia.
Ja mam i chomika, i świnki. Ani świnki chomikowi, ani chomik świnkom nie przeszkadza w najmniejszym stopniu. Czasem w czasie spacerów po pokoju klatka chomika jest obwąchiwana, ale odnoszę wrażenie, że żaden świniak nie do końca pojmuje, że chomiczka to inne, żywe zwierzątko. Nie wykazują żadnego zaciekawienia