Świnka nie pije wody

Czyli czym Twoja świnka zaskoczyć potrafi

Moderator: Pulpecja

Agmeszka

Świnka nie pije wody

Post autor: Agmeszka »

Witam

Trzy miesiące temu przygarnęłam 3 letniego samca. Znalazłam ogłoszenie oddam świnkę w dobre ręce i go przygarnęliśmy. Były z nim problemy bo był bardzo dziki ponoć dzieci się nim znudziły i długo siedział sam w klatce (bardzo małej) Udało się go trochę oswoić i już jest lepiej niż było. Chociaż boi się jeszcze brania na ręce.
Mam problem bo nie dochodzi do poidełka nie pije wody piszczy żeby mu dać ogórka.
Jak piszczy i np daje mu marchewkę to jej nie je tylko stoi i się patrzy jak odchodzę znowu kwiczy przynoszę ogórka i jest dobrze je go łapczywie. Problem jest teraz bo są upały a pracujemy i przez 5 h dziennie musi zostawać w domu sam. Zostawiam mu wodę w poidełku świeżą, ale jej nie ubywa. Poidełko dostał nowe wyparzyliśmy je ale nic z tego. Mam w domu myszy i z nimi nie mam takiego problemu, maja to samo poidło dostają tą samą wodę i ją piją. Nie miałam nigdy świnki więc nie wiem co mam z tym fantem zrobić :(
twojawiernafanka

Re: Świnka nie pije wody

Post autor: twojawiernafanka »

Nie wszystkie świnki potrzebują dużo pić :)
Miałam ostatnio ten sam problem z młodziakami. Poradzono mi podtykać delikatnie poidło do pyszczka i lekko kapnąć z niego wodą - może prosiak nie umie z poidła korzystać, w ten sposób pomożesz mu załapać o co chodzi.
Możesz ewentualnie spróbować postawić w jakiejś dość ciężkiej miseczce wodę - niektórym świniom po prostu poidełka nie pasują.
Agmeszka

Dziękuję za szybką odpowiedź :)
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Moranghinia
Miejscowość: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: Moranghinia »

Spróbuj posmarować końcówkę poidełka czymś pysznym ogórkiem może
Czasami to pomaga i świnki załapują o co chodzi
Życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową
Awatar użytkownika
Inez
Miejscowość: Niedzica
Kontakt:

Post autor: Inez »

Ja swoje uczyłam na kolankach, delikatnie podtykając poidełko, potem w klatce nabierałam wodę z poidła palcem (trącałam kulkę) i podtykałam śwince pod pyszczek, żeby polizała. Dość szybko łapały o co chodzi. Jak mają dużo warzyw, owoców, trawy to piją dużo mniej a trociny zasikane na maksa. Gdyby były suche to na pewno było by źle.
Obrazek

W pilnych sprawach proszę o pw.
Agmeszka

Dziekje za dobre rady.
Pokombinuje z nauka picia z poidelka jezeli nie uda sie nauczyc prosiaka pic z miseczki :)
Wczoraj nalalam mu troche wody do miseczki i daje mu do polizania palca namoczonego w wodzie.
Zobaczymy co z tego bedzie :)
misie

Post autor: misie »

moje świnki nie piły wogóle od stycznia aż do połowy czerwca nie raz trafiaja się świnki nie pijące ale postaraj sie faktycznie posmarowac czyms poidełko i może się uda :buzki:
Awatar użytkownika
jasnoluska
Miejscowość: Radom
Kontakt:

Post autor: jasnoluska »

Nie martw się tym tak bardzo. Ja mam 3 świnki i ani jedna nie pije (jedna jest mała, ale dwie duże nie piją już ok rok), nawet teraz w te upały. Próbuj nauczyć prosiaka pić z poidła albo miseczki, ale jeśli wciąż nie będzie chciał pić to dbaj o to, żeby dostawal dużo wodnistych pokarmów typu ogórek czy arbuz.
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie,
że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji. "

http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=339
Lete

Post autor: Lete »

Mój Fox tez nie pił wody obojetnie czy była w poidełku, czy w miseczce.
Zamiast wody zaczęłam podawac mu herbaty: miętową, rumiankową, z lipy, z szałwii. Pił ją jak była letnia, zimnej nie ruszał. Ale.... jakiś czas temu kupiłam napój dla gryzoni Nager Trank firmy Vitakraft. Fox tak bardzo chciał go spróbowac, że nauczył się pic z poidełka. Teraz już pije nie tylko ten napój i herbaty, ale także wodę.
Charakterystyka Napój dla gryzoni zeskładnikami mineralnymi z czystej wody głebinowej.

Składniki woda, glony morskie.
mg/l) sód 40,0mg, potas 3,6mg, magnez 8,0mg, wapń 73,0mg. Barwione za pomocą substancji dodatkowych EG.

Informacje dodatkowe Przechowywać w chłodnym. Chronić przed słońcem! Nie mieszać z wodą z wodociągu.
Agmeszka

Sprobuje z herbata mietowa i rumiankowa.
Ciekawy pomysl, moze mu zasmakuje :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowania, nawyki, wybryki”