Witam
Dzisiaj zauważyłam na brzuchu świnki taką zmianę:
Po uciśnięciu tego leci krew, bez ropnej wydzieliny.
Proszę o pomoc - co to jest, co mogę z tym zrobić? O weterynarza dzisiaj będzie baardzo trudno, prawdopodobnie dopiero w poniedziałek. Czym można to odkazić, przynajmniej miejscowo?
ropień? guz? przewodu mlekowego
Moderator: Dzima
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Re: ropień? guz? przewodu mlekowego
Octenisept nie zaszkodzi - można psikać. Mam nadzieję, że to nic groźnego ale u samców często zdarzają się nowotwory sutka...Koniecznie do dobrego weta, który ma specjalizację w leczeniu gryzoni bo być trzeba będzie to wyciąć.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Niestety, u samca to najczęściej jest nowotwór gruczołu sutkowego. Jedź najszybciej jak to będzie możliwe do przychodni dla zwierząt "egzotycznych", na przykład do Zwierzętarni w pobliżu wiaduktu przy Dworcu Kaliskim.
Kimera - a czy w tej Zwierzętarni przyjmują bez wcześniejszych "zapisów" telefonicznych? Można tak po prostu jechać ze zwierzakiem? Jest zimno, więc nie chciałabym ryzykować i wywlekać świnki niepotrzebnie z domu. Może uda mi się jutro tam dostac, podobno w soboty jest czynne do 14.
A czy oni tam zabiegi wykonują raczej od ręki, czy dopiero w trakcie wizyty jest uzgadniany termin zabiegu?
To palpacyjnie bardziej wygląda na ropień, bo jest miękkie i jakby wypełnione jakąś półpłynną treścią, ale martwi mnie ta wypływająca przy ucisku krew.
A swoja drogą - jeśli to nowotwór - możliwe, że okaże się łagodny? Czy raczej w grę wchodzi tylko rak?
A czy oni tam zabiegi wykonują raczej od ręki, czy dopiero w trakcie wizyty jest uzgadniany termin zabiegu?
To palpacyjnie bardziej wygląda na ropień, bo jest miękkie i jakby wypełnione jakąś półpłynną treścią, ale martwi mnie ta wypływająca przy ucisku krew.
A swoja drogą - jeśli to nowotwór - możliwe, że okaże się łagodny? Czy raczej w grę wchodzi tylko rak?
Witam
Świnka już kilkanaście dni po operacji usunięcia guza gruczołu mlekowego. Miejsce operowane wygląda tak:
A tutaj dzielna pacjentka - zdjęcie z dnia dzisiejszego:
Zabieg wykonany w lecznicy Amicus w narkozie wziewnej. Pozdrawiam
Świnka już kilkanaście dni po operacji usunięcia guza gruczołu mlekowego. Miejsce operowane wygląda tak:
A tutaj dzielna pacjentka - zdjęcie z dnia dzisiejszego:
Zabieg wykonany w lecznicy Amicus w narkozie wziewnej. Pozdrawiam
- Renika
- Miejscowość: okolice Krakowa
- Kontakt:
Super wiadomość, miziaczki dla prosiaczka