problem z okiem u skinny

Problemy z zębami, problemy z jedzeniem, problemy okulistyczne, problemy z uszami, problemy z nosem;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
MamaEwka

problem z okiem u skinny

Post autor: MamaEwka »

Cześć.
Mam 3 letnią świnkę skinny - Ronaldo. Gdy go kupowałam jedno oczko miał trochę mniejsze ale myślałam że mu to minie.
Jednak te oko takie już pozostało. Do któregoś momentu po prostu było mniejsze i z rana zbierała mu się w nim ropka to mu czyściłam. Z czasem zrobiło się trochę gorzej więc poszłam do weta. Dostawał krople różne, trochę pomagało, ale potem znów było to samo. Zrobiłam więc przerwę i dałam sobie na spokój. W zeszłym roku znowu udałam się do weta, ale już do innego. Miał robiony wymaz z oka, znaleźli jakieś bakterie, dostał krople, zapuszczałam mu. Później kolejne krople, miał robione prześwietlenie zębów i sprawdzaną drożność kanalików. Coś w prześwietleniu wyszło nie tak, ale wet powiedział że skoro świnka je normalnie i ma apetyt to nie trzeba nic robić.
Udałam się na konsultację do kolejnego weta, niby speca od świnek. Wizyta okazała się porażką. Pani zasugerowała nawet amputację oczka.
Sama nie wiem już co mogę zrobić. Oczko jest małe, z rana zaklejone ropą a w ciągu dnia ropka też się zbiera.
Lekarze sami nie wiedzą co mu dolega, kazali przemywać oko sola fizjologiczną.
Miał ktoś do czynienia z czymś takim?
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Re: problem z okiem u skinny

Post autor: kimera »

świnka zapewne ma małoocze - mikrooftalmię - czyli niedorozwój jednej gałki ocznej.
Można próbować przemywać oko, zwłaszcza jeśli świnka na nie widzi, ale jeśli i tak jest ślepa, lepiej jest usunąć gałkę oczną, tak jak sugeruje weterynarz. W ten sposób nie będzie więcej dochodzić do stanów zapalnych. Trzeba wybrać się do weterynarza okulisty, który doradzi, co zrobić w tym konkretnym przypadku.
MamaEwka

Tak tylko w Trójmieście okulisty nie ma. A czy widzi na to oczko to nawet nie wiem
Awatar użytkownika
DanBea
Miejscowość: Katowice
Kontakt:

Post autor: DanBea »

MamaEwka pisze:Tak tylko w Trójmieście okulisty nie ma. A czy widzi na to oczko to nawet nie wiem
Jest http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=42&t=232
http://pikiel.info/
Obrazek
MamaEwka

O dzieki :)
A mi mówiła sama pani weterynarz że w Trójmieście nie ma okulisty
Eh
ODPOWIEDZ

Wróć do „Twarzoczaszka”