Re:Psotka za TM ;( /Chomiś i Brunia

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kropcia
Miejscowość: Pruszków
Kontakt:

Re: Re:Abba i Psotka :) (April* za TM) - new fotki str 25

Post autor: Kropcia »

Cały czas :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: Mam nadzieję, że historia z wygryzaniem się jest zakończona, a oko już nie będzie robiło problemów.
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
Chmurek
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: Chmurek »

Dziękuje za kciuki :)
Przydadzą się też jutro - bo idziemy kontrolnie wg. zaleceń prześwietlić kręgosłup. Mam nadzieje, że jest tak jak było i żadnych zmian nie ma.
Psotka i Chomiś - moje prośki --> http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4674 : )
Awatar użytkownika
Cooyo
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Cooyo »

:fingerscrossed: :fingerscrossed:
Zapraszamy do naszego wątku - tutaj! :D
Obrazek

Cookie, Zeus, Rubin, Onyks, Anubis :love:

Yoko i Hippo na zawsze w mojej pamięci :candle: :swieca:
Chmurek
Kontakt:

Hej, hej hej
Dawno nas nie było.
Znowu zdrowotnie nie najlepiej z Abbą, ale żeby nie zaczynać od smutów to wrzucam parę fotek:

Co nie zmieścimy się we 2? To ci pokażemy na pierwszym planie Psota, która wagą przegoniła Abbę z 2 miesiące temu:
Obrazek

Przekupstwo po kąpieli
Obrazek

Abba (oczka były w trakcie leczenia więc kondycja była niezła)
Obrazek

Psotka :)
Obrazek

To chyba fotka sprzed tygodnia. Uwielbiam jak tak wystaje z tunelu:
Obrazek

Tak jak pisałam wcześniej kręgosłup prześwietlony nie widać aby zwyrodnienie się pogłębiało na zdjęciu... ale mam wrażenie od 3 dni że coś z proskiem nie tak. Chodzi jeszcze ciężej na łapkach i wolnej nimi porusza. Do tego wrócił problem z oczkami i zatkanymi kanalikami łzowymi - wydzielina jest tak gęsta że czyszczę oczy 2x dziennie a i tak mam wrażenie że to mało.
Z oczkami po leczeniu mieliśmy spokój tylko miesiąc. Na jutro jesteśmy zapisani do dr Dziwaka Zobaczymy co powie
Psotka i Chomiś - moje prośki --> http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4674 : )
Chocolate Monster

Re: Re:Abba i Psotka :) (April* za TM) - new fotki str 28

Post autor: Chocolate Monster »

Cudowne maleństwa :love: :love: :love:
AnitaEwelina

Post autor: AnitaEwelina »

Biedna Abba ciągle coś jej sie nawraca... Coś słaby genetycznie z niej prosiek. U mnie Kremowka dogonila mamusie z waga ale Psotka widac okaz zdrowia.
Daj znac jak bylo u lekarza.
Pozdrawiamy :buzki:
Awatar użytkownika
dortezka
Kontakt:

Post autor: dortezka »

i co z oczkami? co Dziwak powiedział? :buzki:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Chmurek
Kontakt:

dortezka pisze:i co z oczkami? co Dziwak powiedział? :buzki:
Oj walczymy z oczkami, ale chyba nie wiele da się zrobić. Kanalik łzowe są zapchane i nie da się ich odetkać.
Kanaliki u świnek są zbyt małe aby zrobić zabieg operacyjny prędzej śwince zrobi się krzywdę niż przeczyści kanalik. Po prostu są to zbyt małe zwierzątka u królików już taki zabieg się udaje.

Cały czas kropimy oczy dzięki temu Abba nie ma ich zalanych wydzieliną i sierść pod oczkami ładnie odrosła. Natomiast widzę jak świnek podupada na zdrówku ostatnio oglądałam zdjęcia z kwietnia jak jeszcze żyła Aprila i przypomniałam sobie że przecież świń wystawiał łapki do tyłu jak był wyluzowany, a teraz przez to skrzywienie kręgosłupa można o tym pomarzyć co najwyżej. Kręgosłup jest czuły jak świnka się mocno pogłaszcze wzdłuż kręgosłupa to widać że reaguje, łapki tylne chodzą gorzej świnek przemieszcza się do michy i z powrotem i między domkami. Oczy są trochę wrażliwe na światło - lubi się chować tam gdzie jest ciemniej. Niestety skrzywienie kręgosłupa daje dużo objawów neurologicznych. Oczy, poruszanie się, raz na jakiś czas Abba wyłysieje w jakimś miejscu,a potem sierść odrasta (teraz np. łysieje na przednich łapkach). Ostatnio dr Dziwak wspomniał mi że to skrzywienie to niekoniecznie musi być uraz mechaniczny z wczesnego etapu życia świniak. Udało mu się przeczytać w zagranicznej prasie że zarażenie histoplazmozą w życiu płodowym daje dokładnie takie objawy jak u Abby czyli porażenie kończyn miedniczych (upośledznie poruszania się) i wypływy z oczu. Nic więcej nie było napisane w tej publikacji. Wyleczyć to nie bardzo można raczej złagodzić objawy podając leki przeciwgrzybicze. Ale tu też gdybamy.

Ale wiecie co jest dobre? :) Że świnek ma wolę życia, domaga się jedzonka najgłośniej w klatce, pierwszy jest do świeżego siana. Widać że nie jest to pełnosprawna świnka, ale kiedy jesteśmy u dr Dziwaka wszyscy chodzą oglądają ją robią zastrzyki, a ona tylko patrzy gdzie jest ogórek - stresu 0. Ostatni zastrzyk dostawała równocześnie z chrupaniem ogóra cały gabinet się śmiał bo świnki to zazwyczaj panikary - potrafią w stresie piskać a człowiek ledwo je dotknął
Awatar użytkownika
Kropcia
Miejscowość: Pruszków
Kontakt:

Post autor: Kropcia »

Oj Kasia, macie przeżycia z Abbą, ale dobrze, że świnka się nie poddaje. Widzi, że ma kochających opiekunów :) Trzymam za nią kciuki :) A jak Psotka?
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”