Re:Psotka za TM ;( /Chomiś i Brunia
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- Kropcia
- Miejscowość: Pruszków
- Kontakt:
Re: Re:Abba i Psotka :) (April* za TM) - new fotki str 25
Cały czas Mam nadzieję, że historia z wygryzaniem się jest zakończona, a oko już nie będzie robiło problemów.
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
-
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
Dziękuje za kciuki
Przydadzą się też jutro - bo idziemy kontrolnie wg. zaleceń prześwietlić kręgosłup. Mam nadzieje, że jest tak jak było i żadnych zmian nie ma.
Przydadzą się też jutro - bo idziemy kontrolnie wg. zaleceń prześwietlić kręgosłup. Mam nadzieje, że jest tak jak było i żadnych zmian nie ma.
Psotka i Chomiś - moje prośki --> http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4674 : )
- Cooyo
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Zapraszamy do naszego wątku - tutaj! ⬇
Cookie, Zeus, Rubin, Onyks, Anubis
Yoko i Hippo na zawsze w mojej pamięci
Cookie, Zeus, Rubin, Onyks, Anubis
Yoko i Hippo na zawsze w mojej pamięci
-
- Kontakt:
Hej, hej hej
Dawno nas nie było.
Znowu zdrowotnie nie najlepiej z Abbą, ale żeby nie zaczynać od smutów to wrzucam parę fotek:
Co nie zmieścimy się we 2? To ci pokażemy na pierwszym planie Psota, która wagą przegoniła Abbę z 2 miesiące temu:
Przekupstwo po kąpieli
Abba (oczka były w trakcie leczenia więc kondycja była niezła)
Psotka
To chyba fotka sprzed tygodnia. Uwielbiam jak tak wystaje z tunelu:
Tak jak pisałam wcześniej kręgosłup prześwietlony nie widać aby zwyrodnienie się pogłębiało na zdjęciu... ale mam wrażenie od 3 dni że coś z proskiem nie tak. Chodzi jeszcze ciężej na łapkach i wolnej nimi porusza. Do tego wrócił problem z oczkami i zatkanymi kanalikami łzowymi - wydzielina jest tak gęsta że czyszczę oczy 2x dziennie a i tak mam wrażenie że to mało.
Z oczkami po leczeniu mieliśmy spokój tylko miesiąc. Na jutro jesteśmy zapisani do dr Dziwaka Zobaczymy co powie
Dawno nas nie było.
Znowu zdrowotnie nie najlepiej z Abbą, ale żeby nie zaczynać od smutów to wrzucam parę fotek:
Co nie zmieścimy się we 2? To ci pokażemy na pierwszym planie Psota, która wagą przegoniła Abbę z 2 miesiące temu:
Przekupstwo po kąpieli
Abba (oczka były w trakcie leczenia więc kondycja była niezła)
Psotka
To chyba fotka sprzed tygodnia. Uwielbiam jak tak wystaje z tunelu:
Tak jak pisałam wcześniej kręgosłup prześwietlony nie widać aby zwyrodnienie się pogłębiało na zdjęciu... ale mam wrażenie od 3 dni że coś z proskiem nie tak. Chodzi jeszcze ciężej na łapkach i wolnej nimi porusza. Do tego wrócił problem z oczkami i zatkanymi kanalikami łzowymi - wydzielina jest tak gęsta że czyszczę oczy 2x dziennie a i tak mam wrażenie że to mało.
Z oczkami po leczeniu mieliśmy spokój tylko miesiąc. Na jutro jesteśmy zapisani do dr Dziwaka Zobaczymy co powie
Psotka i Chomiś - moje prośki --> http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4674 : )
Re: Re:Abba i Psotka :) (April* za TM) - new fotki str 28
Cudowne maleństwa
Biedna Abba ciągle coś jej sie nawraca... Coś słaby genetycznie z niej prosiek. U mnie Kremowka dogonila mamusie z waga ale Psotka widac okaz zdrowia.
Daj znac jak bylo u lekarza.
Pozdrawiamy
Daj znac jak bylo u lekarza.
Pozdrawiamy
- dortezka
- Kontakt:
i co z oczkami? co Dziwak powiedział?
Wątek moich Pipulek:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
-
- Kontakt:
Oj walczymy z oczkami, ale chyba nie wiele da się zrobić. Kanalik łzowe są zapchane i nie da się ich odetkać.dortezka pisze:i co z oczkami? co Dziwak powiedział?
Kanaliki u świnek są zbyt małe aby zrobić zabieg operacyjny prędzej śwince zrobi się krzywdę niż przeczyści kanalik. Po prostu są to zbyt małe zwierzątka u królików już taki zabieg się udaje.
Cały czas kropimy oczy dzięki temu Abba nie ma ich zalanych wydzieliną i sierść pod oczkami ładnie odrosła. Natomiast widzę jak świnek podupada na zdrówku ostatnio oglądałam zdjęcia z kwietnia jak jeszcze żyła Aprila i przypomniałam sobie że przecież świń wystawiał łapki do tyłu jak był wyluzowany, a teraz przez to skrzywienie kręgosłupa można o tym pomarzyć co najwyżej. Kręgosłup jest czuły jak świnka się mocno pogłaszcze wzdłuż kręgosłupa to widać że reaguje, łapki tylne chodzą gorzej świnek przemieszcza się do michy i z powrotem i między domkami. Oczy są trochę wrażliwe na światło - lubi się chować tam gdzie jest ciemniej. Niestety skrzywienie kręgosłupa daje dużo objawów neurologicznych. Oczy, poruszanie się, raz na jakiś czas Abba wyłysieje w jakimś miejscu,a potem sierść odrasta (teraz np. łysieje na przednich łapkach). Ostatnio dr Dziwak wspomniał mi że to skrzywienie to niekoniecznie musi być uraz mechaniczny z wczesnego etapu życia świniak. Udało mu się przeczytać w zagranicznej prasie że zarażenie histoplazmozą w życiu płodowym daje dokładnie takie objawy jak u Abby czyli porażenie kończyn miedniczych (upośledznie poruszania się) i wypływy z oczu. Nic więcej nie było napisane w tej publikacji. Wyleczyć to nie bardzo można raczej złagodzić objawy podając leki przeciwgrzybicze. Ale tu też gdybamy.
Ale wiecie co jest dobre? Że świnek ma wolę życia, domaga się jedzonka najgłośniej w klatce, pierwszy jest do świeżego siana. Widać że nie jest to pełnosprawna świnka, ale kiedy jesteśmy u dr Dziwaka wszyscy chodzą oglądają ją robią zastrzyki, a ona tylko patrzy gdzie jest ogórek - stresu 0. Ostatni zastrzyk dostawała równocześnie z chrupaniem ogóra cały gabinet się śmiał bo świnki to zazwyczaj panikary - potrafią w stresie piskać a człowiek ledwo je dotknął
- Kropcia
- Miejscowość: Pruszków
- Kontakt:
Oj Kasia, macie przeżycia z Abbą, ale dobrze, że świnka się nie poddaje. Widzi, że ma kochających opiekunów Trzymam za nią kciuki A jak Psotka?
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)