potwory i spółka! - pięcioświń
Moderator: pastuszek
					Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
	Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- lunorek
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Potwory i spółka, czyli Luniak, Elmo i małe coś
No niestety, z tym sikaniem to tak właśnie jest... Pierwszego dnia dałam prośkę na ściółkę konopną, bo akurat mam mega wór zapasu dla chomików i po kilku h smród, wywaliłam konopną, dałam tradycyjne trociny + domieszka siana i to samo, smród. Wkurzyłam się i biegiem do zoologa, kupiłam podłoże kukurydziane, które mi polecono, zbrylające, śmierdzieć nam co prawda przestało, ale mała jak tylko wdepnęła w kukurydzę rozmoczoną siuśkami, to zaraz betonowe kalosze miała, domyć potem łapki to był prawdziwy problem. Więc jak dla mnie lipa. Poczytałam, popytałam dziewczyny, przerzuciłam się na pellet + drybed na wierzch. I uffff... Codziennie usuwam boby i wytrzepuję na dworze drybeda, piorę go co 4-5 dni (muszę właśnie zamówić zamiennik, bo przy 2 prosiaczkach może nie nadążyć schnąć zimą po praniu, wierzch co prawda wysycha szybko, ale guma... a boję się go suszyć w suszarce) i jest git. Pellet podmieniam co rano miejscowo, tam gdzie podsiusiane i nic nam brzydko nie pachnie 

- 

loriain
No trzeba popróbować żeby trafić na odpowiedni wkład do kuwety.  Ja miałam na początku trociny ale były dosłownie wszędzie a poza tym nawet z pomiędzy nóżek (tak to ładnie nazwę) Lunie je wyciągałam   Teraz mam cat's best eko plus i na to matę i jestem zadowolona.  Na Drybedy się nie skuszę,   nie mam gdzie ich trzepac a wydlubywanie ręczne siana mnie przeraża
  Teraz mam cat's best eko plus i na to matę i jestem zadowolona.  Na Drybedy się nie skuszę,   nie mam gdzie ich trzepac a wydlubywanie ręczne siana mnie przeraża 

Teraz mam cat's best eko plus i na to matę i jestem zadowolona.  Na Drybedy się nie skuszę,   nie mam gdzie ich trzepac a wydlubywanie ręczne siana mnie przeraża
- 

Alex
Ja mam zwirek drewniany a na to mate lazienkowa chociaz od paru dni moim babom sie w glowach przewraca i wlazily pod mate i tak lezaly wiec zlikwidowalem mate na jakis czas

- lunorek
- Kontakt:
No to dodatkowy minus trocin, wysypują się non stop i latają po chałupie i wbijają dosłownie we wszystko i wszędzie. A chłonność jak dla mnie mizerna. Siano z drybeda się łatwo wytrzepuje, gorzej z odkurzaniem go, bo zaraz zapchał mi się odkurzacz   Poza tym zamierzam przejść na paśniki, na razie kupiłam małej podwieszaną kulę, ale podobają mi się te materiałowe z otworkami, to i problem z drybedem będzie nieco mniejszy. Jak dla mnie na razie pellet (żwirek drewniany) na spód i drybed na wierzch to rozwiązanie optymalne
 Poza tym zamierzam przejść na paśniki, na razie kupiłam małej podwieszaną kulę, ale podobają mi się te materiałowe z otworkami, to i problem z drybedem będzie nieco mniejszy. Jak dla mnie na razie pellet (żwirek drewniany) na spód i drybed na wierzch to rozwiązanie optymalne  Ale wiadomo, każdemu sprawdza się co innego
 Ale wiadomo, każdemu sprawdza się co innego   Natomiast tych wszystkich żwirków silikonowych higroskopijnych i innych sztucznideł nawet nie zamierzam próbować, bo boję się że prosiak się tego naje, a sam silikon też nie należy do najzdrowszych wynalazków.
 Natomiast tych wszystkich żwirków silikonowych higroskopijnych i innych sztucznideł nawet nie zamierzam próbować, bo boję się że prosiak się tego naje, a sam silikon też nie należy do najzdrowszych wynalazków.

Poza tym zamierzam przejść na paśniki, na razie kupiłam małej podwieszaną kulę, ale podobają mi się te materiałowe z otworkami, to i problem z drybedem będzie nieco mniejszy. Jak dla mnie na razie pellet (żwirek drewniany) na spód i drybed na wierzch to rozwiązanie optymalne
 Poza tym zamierzam przejść na paśniki, na razie kupiłam małej podwieszaną kulę, ale podobają mi się te materiałowe z otworkami, to i problem z drybedem będzie nieco mniejszy. Jak dla mnie na razie pellet (żwirek drewniany) na spód i drybed na wierzch to rozwiązanie optymalne  Ale wiadomo, każdemu sprawdza się co innego
 Ale wiadomo, każdemu sprawdza się co innego   Natomiast tych wszystkich żwirków silikonowych higroskopijnych i innych sztucznideł nawet nie zamierzam próbować, bo boję się że prosiak się tego naje, a sam silikon też nie należy do najzdrowszych wynalazków.
 Natomiast tych wszystkich żwirków silikonowych higroskopijnych i innych sztucznideł nawet nie zamierzam próbować, bo boję się że prosiak się tego naje, a sam silikon też nie należy do najzdrowszych wynalazków.- 

loriain
O silikonowych nawet nie myślałam.  Pod czytałam ze dziewczyny kupują cat's best eko plus, spróbowałam i zostane mu wierna   drewniany, nie pyli,  zbryla się dopiero jak wyschnie czyli ma strachu ze zatka flaczki
  drewniany, nie pyli,  zbryla się dopiero jak wyschnie czyli ma strachu ze zatka flaczki   i jest bardzo wydajny wiec nie szkoda mi zapłacić troszkę więcej.  A no i pochłania w miarę dobrze zapachy, jedyne co posmierduje po paru dniach to sama mata
 i jest bardzo wydajny wiec nie szkoda mi zapłacić troszkę więcej.  A no i pochłania w miarę dobrze zapachy, jedyne co posmierduje po paru dniach to sama mata  

drewniany, nie pyli,  zbryla się dopiero jak wyschnie czyli ma strachu ze zatka flaczki
  drewniany, nie pyli,  zbryla się dopiero jak wyschnie czyli ma strachu ze zatka flaczki   i jest bardzo wydajny wiec nie szkoda mi zapłacić troszkę więcej.  A no i pochłania w miarę dobrze zapachy, jedyne co posmierduje po paru dniach to sama mata
 i jest bardzo wydajny wiec nie szkoda mi zapłacić troszkę więcej.  A no i pochłania w miarę dobrze zapachy, jedyne co posmierduje po paru dniach to sama mata  
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Ja też próbowałam Cat's Best Eko plus, ale jak dla mnie to wyrzucanie pieniędzy. Zwykły pelet drewniany z allegro (40 zł za 80 litrów!)
jest tak samo wydajny, a o ile tańszy 

Drybed nadaje się tylko do łysolków, każda inna jaką miałam gubi sierść 2 razy do roku i jest koszmar z odkłaczaniem posłanek, co dopiero jakbym miała cały dywan

jest tak samo wydajny, a o ile tańszy

Drybed nadaje się tylko do łysolków, każda inna jaką miałam gubi sierść 2 razy do roku i jest koszmar z odkłaczaniem posłanek, co dopiero jakbym miała cały dywan

- lunorek
- Kontakt:
No to będę musiała odkłaczać niestety ;-; Bo drugi proś z futerkiem nam się szykuje, krótkim, ale jednak... A nie mam serca takich wygód Skinki pozbawiać  

- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Uaa   Najmniej sierści gubią rozetki chyba, a z moich dwóch panienek właśnie gładka, Tequilla, gubi najwięcej
 Najmniej sierści gubią rozetki chyba, a z moich dwóch panienek właśnie gładka, Tequilla, gubi najwięcej

Najmniej sierści gubią rozetki chyba, a z moich dwóch panienek właśnie gładka, Tequilla, gubi najwięcej
 Najmniej sierści gubią rozetki chyba, a z moich dwóch panienek właśnie gładka, Tequilla, gubi najwięcej- swissi
- Miejscowość: Toruń
- Kontakt:
moje baby maja żwirek drewniany i drybed który wystarczy wyczesać przed praniem i po praniu i jest ok. Od tygodnia testuje podkłady i na to drybed i tez spoko podkład wymieniam co 3-4 dni.

Kraska (ze mną od 06.02.2016)   http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5913
  http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5913
MELCIA [*] 21.12.2015 EMIL [*] 19.04.2012 ZWINKA [*] 28.05.2019 [/size]

http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5913
  http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5913MELCIA [*] 21.12.2015 EMIL [*] 19.04.2012 ZWINKA [*] 28.05.2019 [/size]