dziki i oswojony
Moderator: Pulpecja
Re: dziki i oswojony
Ja swoim babkom wczoraj wsadzilem do klatki nowa podusie zamoast sie z dupa na nia polozyc to skakaly przez nia i tarmosily po klatce w zebach
Witam, nie widzę żadnej poprawy u świniaka. O.o jak dziki był tak jest. Nie wiem co z nim zrobić. Dziś jak wróciłam do domu to wybiegł z legowiska jak piorun żeby zobaczyć kto to i tak samo szybko uciekł ;o. Świnka ogólnie boi się własnego cienia. Jak ją oswoić? Nie mam siły do tej świnki. A i ruszać się przy niej nie mogę bo się od razu wzdryga.
Przyczyn może być wiele, ale też bez paniki - 3 miesiące to wcale nie tak dużo czasu Prosiak na pewno jest z tych cięższych przypadków i oswojenie zajmie mu sporo czasu - więc go nie licz, nie będzie ci szkoda Nie wiem jak on tam wcześniej żył, ale oddzielenie od stada może być dużą traumą, nawet bardzo dużą. Jeśli świnka jest z tych bardziej nerwowych z natury, to jest to coś na kształt końca świata, tylko pomylonego, bo wcale nie umarła. Przeżyj pomylony koniec świata i spróbuj ufać, że wszystko jest OK - sie nie da sie
Inna sprawa, że jego nerwowość może być objawem jakichś dolegliwości - prosiak trzyma wagę i figurę? Może często powtarza jakieś ruchy (wyginanie w jedną stronę, podskubywanie jednego miejsca itp.)? Przyglądaj mu się uważnie, może coś wychwycisz.
Inna sprawa, że jego nerwowość może być objawem jakichś dolegliwości - prosiak trzyma wagę i figurę? Może często powtarza jakieś ruchy (wyginanie w jedną stronę, podskubywanie jednego miejsca itp.)? Przyglądaj mu się uważnie, może coś wychwycisz.
Hm ostatnio go nie ważyłam, a na oko ciężko określć bo jest kudłaty . A co to za doleglliwość? Coś tam czasem podgryza
EDIT:06.09.2016
Gryzie zawsze coś choć ma patyki do gryzienia ;/ (klatka/pręty)
EDIT: świnek żył z mamą, siostrą i 'ciocią'
EDIT:06.09.2016
waży 840g, a druga młodsza świnka 860g ;/lubię pisze: Inna sprawa, że jego nerwowość może być objawem jakichś dolegliwości - prosiak trzyma wagę i figurę? Może często powtarza jakieś ruchy (wyginanie w jedną stronę, podskubywanie jednego miejsca itp.)? Przyglądaj mu się uważnie, może coś wychwycisz.
Gryzie zawsze coś choć ma patyki do gryzienia ;/ (klatka/pręty)
EDIT: świnek żył z mamą, siostrą i 'ciocią'