Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
A wie kto co o miękkich ściółkach?Rzucają mi się w oczy w zoologu,ale nie wiem czy warto za 1kg ponad 30 zł płacić 

- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Nie warto. Wypróbowałam już wieeele ściółek i te miękkie trzeba częściej zmieniać (jednak prosie dużo siurają w porównaniu do chomików
) a i kosztują sporo. Allegrowy żwirek nadal jest według mnie najlepszy. Taka paka 80l. starcza mi na jakieś 3-4 miesiące, czasem i dłużej, a koszt jest naprawdę niewielki 

Bulletprof, a masz może jakiś link? Bo ja kupuję 10l za 17-20 zł a starcza mi na 1-2 razy.
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
http://allegro.pl/zwirek-drewniany-podl ... 22962.html
Proszę c: Mi starcza na długo, a mam klatkę 100cm
Proszę c: Mi starcza na długo, a mam klatkę 100cm
Tu-tu trzeba polować na promocje. Mi sie udało zgarnąć dwa w cenie jednego (wtedy już nie wychodzi tak drogo) i dorzucam do drewnianego żwirku. Chociaż fakt, że przy większych zwierzakach tak średnio się sprawdza.
Od kogoś usłyszałam, o żwirku silikonowym, a na to matą łazienkową...
nie wiem co o tym myśleć

Nie myśleć - jest bardzo niebezpieczny w przypadku połknięcia (a nie można tego wykluczyć). No i nie wyrzucisz tego do toalety (przy małych porządkach) czy na kompostownik.
a jak zwierz pożre? tego bym się bała...Lizaczek pisze:Od kogoś usłyszałam, o żwirku silikonowym, a na to matą łazienkową...nie wiem co o tym myśleć
ja zamówiłam 20 litrów Cat's Best Eco Plus, jeszcze muszę kupić maty łazienkowe i przechodzimy na to, bo trociny przy długim futrze to jakaś makabra

Pozwolę sobie na małą wypowiedź, bo jesteśmy świeżo po zmianie podłoża.
Na samym początku używaliśmy pelletu drewnianego,był spoko, ale sprzątanie to udręka ;/ zamiast się zbrylać, to pałeczki się rozpadały (tak wiem ten typ tak ma). Później przez chwile prosiaki były na bentonitowym, ale koleżanki z forum mnie poinformowały, że to zły pomysł, bo jak prosiak zje to może paść.
W chwili obecnej mamy Cat's Best Eco Plus i jest super. Bardzo ładnie się zbryla i nie jest mokry jak pellet. Do tego jest miękki, więc prosiaki mają przyjemnie od dołu. Wydaje mi się też, że lepiej izoluje niż pellet, więc nie ciągnie od podłogi.
Świnki są raczej zadowolone z takiego rozwiązania
Na samym początku używaliśmy pelletu drewnianego,był spoko, ale sprzątanie to udręka ;/ zamiast się zbrylać, to pałeczki się rozpadały (tak wiem ten typ tak ma). Później przez chwile prosiaki były na bentonitowym, ale koleżanki z forum mnie poinformowały, że to zły pomysł, bo jak prosiak zje to może paść.
W chwili obecnej mamy Cat's Best Eco Plus i jest super. Bardzo ładnie się zbryla i nie jest mokry jak pellet. Do tego jest miękki, więc prosiaki mają przyjemnie od dołu. Wydaje mi się też, że lepiej izoluje niż pellet, więc nie ciągnie od podłogi.
Świnki są raczej zadowolone z takiego rozwiązania