Obraziła się?

Czyli czym Twoja świnka zaskoczyć potrafi

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
rymek

Obraziła się?

Post autor: rymek »

Mam takie pytanie czy świnka morska może się obrazić bo ostatnio go wykąpałem ( muszę go kąpać bo miał grzyba ) i dzisiaj patrze i ucieka w ogóle nie chce mięć kontaktu ze mną a z regugły jest bardzo oswojony zna sztuczki reaguje na imię nie przepada za głaskanie ale daje się głaskać nie długo ale lubi a teraz w coś mu odwaliło i ucieka i mnie to dziwi ?
Moreni

Re: Obraziła się?

Post autor: Moreni »

Może myśli, że znowu będziesz chciała go kąpać?
rymek

Post autor: rymek »

wątpie przecież nie raz ją kąpałem :P ona uciekała jak widziała rękawiczki :P
lubię

Post autor: lubię »

Oo, potrafią strzelić focha i to jakiego! :twisted:
Inna sprawa, że jeśli kąpiesz ją ostatnio częściej, to może się po prostu bać - świnki bardzo szybko się uczą, bo mają świetną pamięć, a kąpiel to dla nich ogromny stres, więc jeśli między jedną a drugą mija ostatnio mniej czasu niż zwykle, to wiesz...
Btw, co to za metoda leczenia grzyba przez kąpiele? Jedna w Nizoralu może się zdarzyć, ale "muszę go kąpać, bo ma grzyba" :think: Chyba, że takie niefortunne sformułowanie, chodziło o "musiałem go wykąpać"? Tak czy inaczej, na wszelki wyp powiem od razu - jeśli to jest poważniejszy grzyb, to nie lecz go kąpielami, tylko smaruj lekami typu Imaverol, Fungiderm czy co tam wet zapisze. Imaverolu nie widać, ale przy Fungidermie świniak wygląda jak zmokła kura, bo przez całą kurację ma poklejone futro, ale warto przeboleć ten widok. Wtedy na koniec możesz go wykąpać, żeby sprać resztki leku.
Beza

Post autor: Beza »

Nie, chyba się nie obraziła. Po prostu kojarzy Twoje ręce z kąpielą. To może jej przejść po tygodniu, kilku dniach. Staraj się dawać jej ulubione przysmaki z ręki. No wiesz, np. ogórek dajesz na dłoń, a świnka będzie musiała go z niej zdjąć, by zjeść. Potem może będzie Cię kojarzył tylko z żarciem ;) . Nie głaszcz świnki na siłę. To nie pomoże, prosiak jeszcze bardziej się zdenerwuje. Często z nim przebywaj. Gadaj do niego. Staraj się nie kąpać świnki w razie pobrudzenia, tylko wycieraj ręcznikiem. Ten jego kaprys powinien mu przejść!
Powodzenia! :świnka2:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowania, nawyki, wybryki”