Ćwierkanie
Moderator: Pulpecja
Re: Ćwierkanie
Tego nie wie nikt Nie wszystkie świnki ćwierkają i nie wszystkie w tych samych sytuacjach. U mnie ćwierkały do siebie rozdzielone śnie płci odmiennych z jednego stada, na ogół samce do samic, ale bywało i odwrotnie. Ćwierkał synek do mamy, ćwierkał samiec alfa do swojej byłej, ćwierkała mama do synka (ale tylko jedna, druga swojego miała serdecznie gdzieś), ale i ćwierkała jedna młoda siedząc na krawędzi kuwety jak kura na żerdzi po obleceniu potężnego wybiegu - ot tak, chyba z radości. Ćwierkał też jeden, do tej pory cichy, samiec do nowo przybyłego, którego ślad wyczuł na podłodze Pojęcia nie mam o co chodzi i z tego co czytałam nie ma jednej interpretacji tego zjawiska. Na ogół ćwierkanie jest jakimś nawoływaniem socjalnym, ale zdarza się i takie nie wiadomo skąd i po co. Ale to może też świniowa tęsknica?
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
zwykle robią to w nocy...
Świnki ćwierkaja bo się porozumiewaja;) ćwierkają turkają zgrzytaja zebami dra jape ja otwierasz lodówke=.= ... każdy z tych sygnałów to słowa;) Moje po zmierzchu tak koło 20 jak zaczynaja tak kończaaaa a nie wiem nawet bo już spie... obserwuj i bedziesz wiedziec;)