Jak chcesz tanią klatkę, to poszukaj na olx albo właśnie tutaj w dziale Sprzedam/Oddam, używanych klatek dobrych firm, np. Ferplast. Bardzo tania nowa klatka to mogą być pieniądze wywalone w błoto - ja się tak nadziałam. Klatka po trzech latach ma poodrywane pręty, pękniętą kuwetę, do użytku nadaje się tylko przy użyciu sznurka i tyrytytek, jest niestabilna i doprowadza mnie do szału przy sprzątaniu Nigdy więcej!
Styczności nie miałam, ale ponoć dość dobre są klatki PPI z Łodzi, tanie, bo od producenta. Jak ktoś ma, to niech się wypowie konstruktywnie.
Dwóch samczyków można mieć, można mieć i stado samców (ale to już większy wyczyn), byle nie było samicy - wtedy faktycznie będzie przeganianie do upadłego (E: mówię rzecz jasna o sterylizowanej samicy - o takową też będą się tłukły, inna nie wchodzi w grę przy niekastrowanych samcach).
Zioła - w sianie to za mało, zresztą też zależy jakie masz, bo bywają baardzo ubogie gatunkowo, chociaż zielone i ładnie pachnące. Poza tym jest cały czas mniej więcej ten sam skład, czyli monotonnie. No i bardzo wielu gatunków ziół nawet w najlepszym sianie nie będzie, bo nie rosną w takim siedlisku. Więc nie, to co jest w sianie stanowczo nie wystarczy.
Suszone warzywa warto uwzględnić jako urozmaicenie diety prosiaka/ekwiwalent części suchej karmy. No i zimą część "świeżych" tylko wygląda jak znane nam warzywo, w rzeczywistości nawet w przybliżeniu go nie przypomina wartością odżywczą (o smaku nie wspomnę): vide pomidor zimą
Z winogronami jest ten problem, że nawet jeśli kupisz takie supereko, bez żadnych nawozów, środków ochrony roślin i utrwalaczy (konia z rzędem, kto takie w Polsce znajdzie), to nadal będą miały bardzo dużo cukrów. Trzy razy do roku nie powinno wywołać cukrzycy, ale wolę sama zjeść, a świniom wrzucić zieleninę (świeżą bądź suszoną).
Czy odpowiednio dbam o moją świnkę?
Moderator: pastuszek
Re: Czy odpowiednio dbam o moją świnkę?
Bulletproof,
Bardzo dziękuje za twoją odpowiedź, klatka, do której link podałaś, bardzo mi się podoba. Jednak mam na oku trochę większą:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=60 ... ule_id=201
W takiej to mogą mieszkać dwa prosiaki. A czy trzy również? Wydaje mi się, że tak, ale wolę się upewnić
Na pewno wezmę drugą świnkę, być może potem trzecią
Bardzo dziękuje za twoją odpowiedź, klatka, do której link podałaś, bardzo mi się podoba. Jednak mam na oku trochę większą:
W takiej to mogą mieszkać dwa prosiaki. A czy trzy również? Wydaje mi się, że tak, ale wolę się upewnić
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
tiger pisze:Bulletproof,
120 to minimalne wymiary na 3 świnki, ale nie zapominaj o wybiegach I nie spiesz się z ilością świnek, daj każdej czas na zaaklimatyzowanie się i sobie na przyzwyczajenie do nadmiaru pracy.
Edit. Ja tam nie wiem co jest zlego z tanich allegrowych klatkach, moja już przetrwała 3 lata i nadal powiedziałabym że jest w stanie idealnym- zero uszkodzeń, ani nic. Tylko co jakiś czas jak nie będzie się dało siuśków z kuwety zmyć to nie trzyj, tylko octem polej
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Tanie klatki mają słabą konstrukcję, co w ogóle nie przeszkadza, jeśli kupuje się na miejscu, albo kurier jest solidny i nie rzuca przesyłką. W domu raczej klatka się już nie popsuje. Ja kupiłam 120 cm firmy Interzoo, wygląda jak Pyko na zdjęciu, ale jestem z niej zadowolona. Po 6 latach prawie nie ma śladu używania.
Poza tym zawsze można zbudować coś z listewek i siatki, jak wiele osób na forum.
Można mieć wielu samców w jednym domu, chociaz rzadko udaje się na stałe połączyć więcej niż trzech w jednej klatce. Ważne jest, żeby mogły wycofać się w razie konfliktu i gdzieś schować, czyli dużo przestrzeni i domki. Bardzo polecam tunele albo domki z dwoma wejściami, albo jednym, ale szerokim. Chodzi o to, żeby świnka uciekająca nie została przyparta do ściany. W klatce świetnie sprawdzają się półki zamiast typowych domków.
Poza tym zawsze można zbudować coś z listewek i siatki, jak wiele osób na forum.
Można mieć wielu samców w jednym domu, chociaz rzadko udaje się na stałe połączyć więcej niż trzech w jednej klatce. Ważne jest, żeby mogły wycofać się w razie konfliktu i gdzieś schować, czyli dużo przestrzeni i domki. Bardzo polecam tunele albo domki z dwoma wejściami, albo jednym, ale szerokim. Chodzi o to, żeby świnka uciekająca nie została przyparta do ściany. W klatce świetnie sprawdzają się półki zamiast typowych domków.
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Pyko są świetne! Mam 140 i świnie sobie chwalą.
Ja mam PPI, stabilna, przewożona już parę razy, nic się z nią nie dzieje. Polecam
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
A fuu.. Pyko.. Tu się z JD nigdy nie zgodzę Za to nie znam osoby nie zadowolonej z PPI, grube, solidne pręty, wszystko ładnie wykończone i wygładzone, polecam z ręką na sercu
ja też mam PPI, jestem bardzo zadowolona z jej jakości a była naprawdę tania.