próbowałem go wyczyścić szorowałem go gąbką ale nie dało to żadnych skutków tylko farba z daszku zeszła i nie wiem co teraz zrobić ogólnie leci teraz na papierze bo jest po grzybie i musze jeszcze troche go tam trzymać już jest okej ale nadal mnie ten domek denerwuje mam nadzieje że pomożecie yo ludzie
Domek HELP ME !!
Moderator: Pulpecja
-
rymek
Domek HELP ME !!
Słuchajcie mój problem wygląda tak że mam świnkę Chachiego ma dwa lata i kupiłem mu domek który strasznie przedsmierdział
próbowałem go wyczyścić szorowałem go gąbką ale nie dało to żadnych skutków tylko farba z daszku zeszła i nie wiem co teraz zrobić ogólnie leci teraz na papierze bo jest po grzybie i musze jeszcze troche go tam trzymać już jest okej ale nadal mnie ten domek denerwuje mam nadzieje że pomożecie yo ludzie

- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Domek HELP ME !!
Skoro domek zapleśniał, to najbezpieczniej będzie go wyrzucić. Drewno trudno zdezynfekować.
Jako ściółkę polecam podkłady higieniczne Seni, nie przemakają i są bardzo wygodne dla właściciela i chorej świnki. Gazeta bądź lignina są stale mokre, co tylko sprzyja chorobom.
Jako ściółkę polecam podkłady higieniczne Seni, nie przemakają i są bardzo wygodne dla właściciela i chorej świnki. Gazeta bądź lignina są stale mokre, co tylko sprzyja chorobom.
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
domek jest do wywalenia, szczególnie jak prosiak ma problemy skórne. Taki urok drewnianych domków.
-
rymek
Ale nie ma tam pleśni tylko po prostu osikany i ten domek mam z dwa miesiące 
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Jeśli ci bardzo zależy, musisz tak długo trzymać ten domek w suchym i ciepłym miejscu, aż kompletnie wyschnie. O tej porze roku to będzie długo trwało.
-
lubię
Możesz go też wsadzić do piekarnika, myślę że 1,5 h w 70 stC powinno wystarczyć, ale czy zapach zniknie, to nie wiem.
Nie trzymaj świnki na papierze, to bez sensu - cały czas ma wilgotne podłoże, to bardzo niezdrowe. Pewnie chodziło o to, żeby nie podrażniać chorej skóry, ale to rozwiązanie typu z deszczu pod rynnę. Podkłady albo wróć do trotów, tylko pilnuj, żeby były czyste.
Nie trzymaj świnki na papierze, to bez sensu - cały czas ma wilgotne podłoże, to bardzo niezdrowe. Pewnie chodziło o to, żeby nie podrażniać chorej skóry, ale to rozwiązanie typu z deszczu pod rynnę. Podkłady albo wróć do trotów, tylko pilnuj, żeby były czyste.
-
rymek
Jeśli chodzi o troty to jest uczulony bo jak miał trociny to złapał grzyba a jak jest teraz na papierze to wyzdrowiał 
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
-
lubię
To tak jak pisze pucka69: żwirek drewniany i coś na to, bo jest zbyt ostry dla świńskich łapek, albo jak wspomniano wcześniej podkłady higieniczne. Prosiaki kochają siedzieć na sianie, ale z racji hojnego pęcherza jest to coś, czego trzeba mieć dużo i wymieniać codziennie, więc jak nie masz nieograniczonego dostępu do darmowego siana dobrej jakości, to jest to najdroższe z możliwych rozwiązań