liczi dla świnek morskich
Moderator: pastuszek
Re: liczi dla świnek morskich
Moje jadły (oczywiście trzeba obrać ze skórki), ale nie bardzo im smakowało. Z tego typu "wodnistych" owoców uwielbiają granata
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo świnki nie mogą jeść jedno-pestkowych owoców..
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
@Bulletproof, to źle Ci wiadomo.
Co do granatu - nie podajemy. Małe pestki zwiększają znacznie ryzyko zakrztuszenia.
Liczi też raczej nie. Ogólnie starajmy się owoców nie podawać, ze względu na wysoką zawartość cukrów.
Co do granatu - nie podajemy. Małe pestki zwiększają znacznie ryzyko zakrztuszenia.
Liczi też raczej nie. Ogólnie starajmy się owoców nie podawać, ze względu na wysoką zawartość cukrów.
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
W takim razie podaj jakie owoce jedno-pestkowe mogą jeść.Jack Daniel's pisze:@Bulletproof, to źle Ci wiadomo.
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Jeżeli chodzi Ci o rzekomą zawartość związków cyjanogennych, to cóż...
po pierwsze - trzeba zjeść ogromnie dużo pestek, żeby kwiknąć. I mówię konkretnie o pestkach, bo związki te znajdują się w ich wnętrzu.
po drugie - rodanki (czyli de facto te związki) mają działanie przeciwnowotworowe
Mogę oczywiście jeszcze dopytać w pracy, ale pamiętam ze studiów.
Owoce jednopestkowe: śliwka, czereśnia, wiśnia, morela, nektarynka, brzoskwinia.
po pierwsze - trzeba zjeść ogromnie dużo pestek, żeby kwiknąć. I mówię konkretnie o pestkach, bo związki te znajdują się w ich wnętrzu.
po drugie - rodanki (czyli de facto te związki) mają działanie przeciwnowotworowe
Mogę oczywiście jeszcze dopytać w pracy, ale pamiętam ze studiów.
Owoce jednopestkowe: śliwka, czereśnia, wiśnia, morela, nektarynka, brzoskwinia.