Byłam wczoraj u weta. Jeśli chodzi o skórę- zdiagnozował grzybicę i kazał smarować Clotrimazolem. Stwierdził, że ogólnie mała jest w bardzo dobrej kondycji. Jeśli chodzi o wstrząsy: lekarz nie mógł nic powiedzieć, bo nie widział tego. Stwierdził również, że jak nie ma jakichś niepokojących objawów, to nie ma potrzeby dawać zastrzyków odrobaczających bo to delikatne zwierzątko. O zakraplaniu nic nie mówił...
A odnośnie tego co napisaliście: jak zdarza się taki wstrząs- świnka nie piszczy, nie wygląda to jakby ją to bolało. Jak widzę, że nie jest to zwykłe wierzganie, kładę na niej rękę i się uspokaja. Być może te przewroty mają związek z tym, że coś ją swędzi? Myślę. że jeśli miałoby to jakieś podłoże neurologiczne to uspokojenie ręką nie wchodziłoby w grę (tak mi się wydaje). Popcornuje również tak normalnie. Ale czasem właśnie z tymi przewrotami.
Nie zapytałam lekarza, a teraz tak wpadło mi na myśl: mogę profilaktycznie ją w czymś wykąpać? Może Nizoral, albo jakiś emolient dla dzieci?
Wstrząsy i upadki na bok.
Moderator: Dzima
Re: Wstrząsy i upadki na bok.
Jak smarujesz, to poczekaj, wykąpiesz na koniec kuracji - i tak będzie tego wymagała po Clotrimazolu, a to jednak bardzo stresujące dla świnki.
Kurczę, dziwna sprawa... Kołacze mi się po głowie, że czyjaś świnka tak miała, ale czyja?
Kurczę, dziwna sprawa... Kołacze mi się po głowie, że czyjaś świnka tak miała, ale czyja?
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Bezyl się przewracał, ale również kręcił. I to raczej było błędnikowe. I kilka innych świnek tymczasowych, różnych, które miały ciężki świerzb i dostawały szału od świądu, miały coś w rodzaju ataków padaczkowych.
Owe wstrząsy się trochę uspokoiły. Niemniej jednak jeszcze od czasu do czasu nią rzuci. Jesteśmy także w trakcie leczenia grzybicy. Świnka mniej się drapie, i mniej nią wstrząsa. Być może to wina swędzenia? Nie wiem, jesteśmy w trakcie leczenia.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Nie spotkałam się jeszcze z grzybicą aż tak bolesną, żeby świnka miała drgawki. Grzyb często tylko lekko swędzi, co innego świerzb.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Duża tkliwość przy dotykaniu, bardzo silne swędzenie, strupki od drapania. Przy zaniedbaniu duże, zakażone rany, obszary skóry z wyrwaną sierścią, zaczerwienienie i ból.