Jaka karme polecacie dla nerkowców?
Moja świnka z Vl CN wybiera tylko te granulki ziołowe a reszty nie je (więc wychodzi że wapnia je więcej - same ziołowe granulki maja 0,9 % Ca). VL CC ma 1 %, Beaphar Care plus 0,63%, Beaphar bezzbożowy 0,8%, JW Farm Glainless wapń 0,5% (niezbyt chętnie jedzona). Jeszcze jakieś karmy są godne uwagi ?
Jaka dawka dzienna? Garstka dla dorosłej świnki? max 2 garstki ?
Karmienie-dylematy
Moderator: pastuszek
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Posty: 7609
- Rejestracja: 07 lip 2013, 17:15
- Miejscowość: Chorzów
- Lokalizacja: Chorzów
- Kontakt:
Re: Karmienie-dylematy
JR Farm Grainless Herbs/Grainless Complete i Brit Animals Guinea Pig. Gorsza ale także jest dobra Vitakraft Emotion LongHair. Mają najniższy poziom białka i fosforu.
Dawka według opakowania.
Dawka według opakowania.
Re: Karmienie-dylematy
Znalazłam jeszcze taka karmę Bunny Nature · Guinea Pig Dream Basic 750g 0,6 % wapnia. Miał ja ktoś z was?
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Posty: 7609
- Rejestracja: 07 lip 2013, 17:15
- Miejscowość: Chorzów
- Lokalizacja: Chorzów
- Kontakt:
Re: Karmienie-dylematy
Bunny też jest dobra. Pamiętaj żeby patrzeć też na inne wskaźniki, nie tylko wapń ale także fosfor i białko.
Re: Karmienie-dylematy
Jak to jest ze stosunkiem włókna do skrobi ? Im więcej włókna tym lepiej ? Jak to funkcionuje wogóle? W każdej karmie jest inaczej.
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Posty: 7609
- Rejestracja: 07 lip 2013, 17:15
- Miejscowość: Chorzów
- Lokalizacja: Chorzów
- Kontakt:
Re: Karmienie-dylematy
Włókno surowe jest potrzebne w diecie świnki. Przede wszystkim znajdują je w sianie ale im wyższy procent włókna tym lepiej 

- Jack Daniel's
- Posty: 3800
- Rejestracja: 14 lip 2013, 12:18
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Lokalizacja: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Re: Karmienie-dylematy
Włókno strawne nie surowe. To dwie różne rzeczy
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Posty: 7609
- Rejestracja: 07 lip 2013, 17:15
- Miejscowość: Chorzów
- Lokalizacja: Chorzów
- Kontakt:
- Jack Daniel's
- Posty: 3800
- Rejestracja: 14 lip 2013, 12:18
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Lokalizacja: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Re: Karmienie-dylematy
Owszem, ale to włókno strawne jest tym ważnym. Dlatego np. Burgess ma podane (włókno surowe 15%, w tym strawne 31%). I dlatego strzelili sobie w kolano, bo surowe tylko przelatuje przez jelita.
edit: „Włókno surowe“ jest ustawowo wymaganym terminem określającym ilość niestrawnych, nierozpuszczalnych substancji roślinnych w karmie, takich jak np. błonnik. W uproszczeniu możemy przyjąć, że włókno surowe=ilość substancji balastowych.
Włóknem pokarmowym nazywamy grupę substancji o charakterze wielocukrów, które pełnią bardzo istotną rolę w dietetyce zwierząt. Są to celuloza (błonnik), hemicelulozy, pektyny, ligniny, gumy i śluzy, które w naturze zwierzęta pobierają z przewodów pokarmowych swoich ofiar lub uzupełniając mięsną dietę roślinami.
Wykazują one dwojakie działanie. W niewielkich ilościach regulują pracę układu pokarmowego, wspierają perystaltykę jelit, natomiast w większej ilości powodują biegunkę. Większą ilość substancji balastowych znajdziemy w karmach light, w których ligniny, pektyny i celuloza chłoną wodę, pęczniejąc w żołądku i powodując uczucie sytości. Bogate w włókno są również karmy z systemem Dental Care, wykorzystujące mechaniczne właściwości włókna (ścieranie osadów nazębnych). Najistotniejsza w dietetyce jest nie ogólna liczba włókna, ale właściwa kombinacja w różnym stopniu strawnych włókien.
Ważnym zadaniem włókien pokarmowych jest także zmniejszanie wchłaniania z pokarmu metali ciężkich, takich jak np.ołów
Najważniejsze włókna roślinne:
Fruktooligosacharydy (FOS) - wpływają korzystnie na rozwój i stabilizację flory bakteryjnej w jelitach, zwiększają produkcję śluzu, u kotów są ważnym składnikiem tzw. "odkłaczacza".
Błonnik (celuloza) - stymuluje perystaltykę jelit, hamuje uczucie głodu pęczniejąc w żołądku, zmniejsza strawność składników odżywczych obniżając aktywność soków trawiennych
Gumy i ligniny - obniżają poziom cholesterolu i zwiększają wydalanie z kałem kwasów żółciowych
Pektyny - wiążą wodę i regulują pracę ukł.pokarmowego
Mannooligosacharydy (MOS) - stabilizują florę bakteryjną
Co więcej, zawartość włókna surowego zmniejsza strawność białka i aminokwasów, gdyż włókno wiążąc je utrudnia absorpcję tych substancji.
edit: „Włókno surowe“ jest ustawowo wymaganym terminem określającym ilość niestrawnych, nierozpuszczalnych substancji roślinnych w karmie, takich jak np. błonnik. W uproszczeniu możemy przyjąć, że włókno surowe=ilość substancji balastowych.
Włóknem pokarmowym nazywamy grupę substancji o charakterze wielocukrów, które pełnią bardzo istotną rolę w dietetyce zwierząt. Są to celuloza (błonnik), hemicelulozy, pektyny, ligniny, gumy i śluzy, które w naturze zwierzęta pobierają z przewodów pokarmowych swoich ofiar lub uzupełniając mięsną dietę roślinami.
Wykazują one dwojakie działanie. W niewielkich ilościach regulują pracę układu pokarmowego, wspierają perystaltykę jelit, natomiast w większej ilości powodują biegunkę. Większą ilość substancji balastowych znajdziemy w karmach light, w których ligniny, pektyny i celuloza chłoną wodę, pęczniejąc w żołądku i powodując uczucie sytości. Bogate w włókno są również karmy z systemem Dental Care, wykorzystujące mechaniczne właściwości włókna (ścieranie osadów nazębnych). Najistotniejsza w dietetyce jest nie ogólna liczba włókna, ale właściwa kombinacja w różnym stopniu strawnych włókien.
Ważnym zadaniem włókien pokarmowych jest także zmniejszanie wchłaniania z pokarmu metali ciężkich, takich jak np.ołów
Najważniejsze włókna roślinne:
Fruktooligosacharydy (FOS) - wpływają korzystnie na rozwój i stabilizację flory bakteryjnej w jelitach, zwiększają produkcję śluzu, u kotów są ważnym składnikiem tzw. "odkłaczacza".
Błonnik (celuloza) - stymuluje perystaltykę jelit, hamuje uczucie głodu pęczniejąc w żołądku, zmniejsza strawność składników odżywczych obniżając aktywność soków trawiennych
Gumy i ligniny - obniżają poziom cholesterolu i zwiększają wydalanie z kałem kwasów żółciowych
Pektyny - wiążą wodę i regulują pracę ukł.pokarmowego
Mannooligosacharydy (MOS) - stabilizują florę bakteryjną
Co więcej, zawartość włókna surowego zmniejsza strawność białka i aminokwasów, gdyż włókno wiążąc je utrudnia absorpcję tych substancji.