Świnkonomicon: czas chorób

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Moreni

Re: Appa, Momo i Skuld - sezon przeziębień

Post autor: Moreni »

No właśnie też wyszłam z takiego założenia - lepiej podać profilaktycznie, niż później latać ze świnką po lekarzach, bo rozwolnienie. Wet co prawda trochę kręcił nosem, bo on swoim świnkom nigdy probiotyku nie podawał i wszystko było ok., no ale on jest specjalista, w razie czego może dać zastrzyk albo kroplówkę podłączyć od ręki.
Moreni

Re: Appa, Momo i Skuld - sezon przeziębień (fotki str. 11)

Cóż, świński probiotyk nie dojechał. Na zamówienie w sieci już za późno, więc będziemy musieli zadowolić sie lakcidem. Mam nadzieję, że nic im od tego nie będzie.
Moreni

Re: Appa, Momo i Skuld - Momo po zabiegu

Momo miała dziś operację usunięcia guzka z tyłka. Guzek wyrósł nagle, w ciągu kilku dni osiągając rozmiar pestki wiśni. Dzisiaj został usunięty w znieczuleniu ogólnym. Świnka czuje się dobrze, choć jeszcze trochę skołowana po narkozie. Mamy zamiar do rana przetrzymać ją w transporterku, żeby żadna z koleżanek nie dobrała się jej do świeżo ogolonego zadka.

Obrazek
katiusha

Post autor: katiusha »

Niech się ładnie goi :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Ojej, a jakiego rodzaju to był guzek?
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Moreni

Na szczęście tylko kaszak, w dość wczesnym stadium, więc nie przewidujemy komplikacji. Gorzej, że Appa od powrotu Momo z operacji zaczęła jej wyrywać kłęby sierści. Choć dziś był już spokój, może jej się znudziło.
Fionka2014

Post autor: Fionka2014 »

Appa :nono:
Momo zdrowiej :fingerscrossed:
Moreni

Ech, z tymi świniami...
Nie podoba mi się szew Momo, chyba jakimś cudem zaczęła go sobie wyciągać po półtora tygodnia od założenia, bo na końcach podeszło krwią. W ogóle ta blizna po cięciu strasznie sztywna i sucha się zrobiła, wygląda jak jeden wielki strup i już odstaje przy końcach. Skóra w miejscach, gdzie Appa powyrywała jej sierść też złazi płatami... Ja już nie wiem, co mam z nimi robić.

Ktoś wie, jak w ogóle taka pooperacyjna rana/blizna/jak zwał, tak zwał powinna wyglądać? Bo nie wiem, czy powinnam się martwić, smarować czymś (wet zabronił) czy cokolwiek? W ogóle mam wrażenie, że to jakiś nawrót grzyba jest, bo Momo wystrzyga sobie futro za przednią łapką. No ale dopóki jej się ten zadek nie zagoi porządnie, to jej przecież nie będę kąpać...
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Chyba lepiej żeby wet to obejrzał bo po 1,5 tygodniu powinno być już zagojone. Żadna krew nie powinna podchodzić a blizna powinna wyglądać tak jak u człowieka.
Obrazek
Moreni

Zanieśliśmy ją dziś do weta (innego niż zwykle, bo ten nasz będzie dopiero w przyszłym tygodniu, a nie chciałam tyle czekać). Okazało się, że jednak wszystko jest w porządku - strup niedługo powinien odpaść, a zaczerwienienia i krew to najwyraźniej efekt sabotażowej działalności Appy (która dostała od Lubego wychowawczego klapa, bo przez pól wieczory dobierała się Momo do tyłka). Wetka powiedziała, że można najwyżej delikatnie przesmarować wazeliną, żeby zmiękczyć strup. Do tego jeszcze chyba zakleję luźno plastrem - czego nie widać, to nie kusi.

Chyba jestem nadopiekuńcza, czy coś...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”