Czy 2.5 mies. świnka może już jeść warzywa i owoc
Moderator: pastuszek
Czy 2.5 mies. świnka może już jeść warzywa i owoc
Witam. Dziś kupiłam świnkę, ma 10 tygodni. Moje pytanie brzmi: czy mogę jej już podać ogórek, jabłuszko i inne świnkowe jedzonka? (prócz karmy)?
Re: Czy 2.5 mies. świnka może już jeść warzywa i owoc
Oczywiście ! Ona juz dawno je takie rzeczy...
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
No nie wiadomo czy je. Mogłaby jeść - gdyby jej podawano. Ale czy podawano tego nie wiemy. Na razie wprowadź dobrą karmę i siano. I różne zioła. A co do świeżych rzeczy to zacznij od małych kawałków warzyw/owoców i nie wszystkie na raz.
Pani w sklepie mówiła ze coś tam jej podawała ale w malusieńkich ilościach. Ale tyle rzeczy miałam do dopytania że o to zapomniałam dopytać.
A powiedzcie mi jak ujarzmić małą świnkę? Podchodzimy do niej (w sumie do niego bo to samiec) bardzo pomalutku, mówimy do niego. A on strasznie ucieka w klatce (na siłę go nie wyciągam). A jak da się wyciągnąć to na rękach przeważnie ucieka.
A powiedzcie mi jak ujarzmić małą świnkę? Podchodzimy do niej (w sumie do niego bo to samiec) bardzo pomalutku, mówimy do niego. A on strasznie ucieka w klatce (na siłę go nie wyciągam). A jak da się wyciągnąć to na rękach przeważnie ucieka.
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
Ujarzmić?
Dać jej spokój na kilka dni, dostarczać tylko jedzenie,wodę, na połowie klatki położyć ręcznik lub koc, dać dużo siana żeby mogła się w nim zagrzebać, dać półkę/norkę/hamak/ domek żeby mogła się w/pod nim schować. No i przydałaby się koleżanka/kolega bo świnki to zwierzęta stadne i "w kupie" im raźniej.
Dać jej spokój na kilka dni, dostarczać tylko jedzenie,wodę, na połowie klatki położyć ręcznik lub koc, dać dużo siana żeby mogła się w nim zagrzebać, dać półkę/norkę/hamak/ domek żeby mogła się w/pod nim schować. No i przydałaby się koleżanka/kolega bo świnki to zwierzęta stadne i "w kupie" im raźniej.
Ujarzmić w sensie żeby tak nie latała jak trzymam ją na rękach;)
Ok, dam jej więcej spokoju...
Dzięki:)
Ok, dam jej więcej spokoju...
Dzięki:)
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
chyba uwaga o stadności świnek nie dotarła...
Świnek się nie ujarzmia, tylko oswaja. Chyba, że chcesz, żeby siedziała spokojnie ze strachu. Jak lata, to znaczy, że się boi, panicznie. Czyli jak wyżej: dać jej spokój, zapewnić maksymalny komfort i być cierpliwym. I szybko pomyśleć o koledze, bo: 1. będzie im raźniej, 2. teraz, jako rozbrykane dzieciaki, mają szansę się szybciej dogadać, 3. za jednym zamachem załatwiasz oswajanie obu, a nie na raty, często z czasowym zdziczeniem pierwszego.
Witam,
Podnoszę temat i mam pytanie.
Mam w domu 6 tyg świnkę. Jest z nami od 3 tyg. Pani w sklepie powiedziała mi, że warzywa i owoce można podać jej dopiero za 3 mies wcześniej maluchy nie mogą jeść surowizny. Przeszukalam internet, i min stąd dowiedziałam się, że już maluszki jedzą pokarm od matki min warzywa. Podałam swince plaster ogórka i powoli wprowadziłam go do jej diety, a ta zwariowala na jego punkcie!!!
Dziś w tym samym sklepie Pani nagadala mężowi, że kategorycznie musimy zaprzestać dawać małej ogórka bo zachoruje na paraliż!!
Powiedzcie proszę: mogę dawać jej tego ogórka czy NiE???
Podnoszę temat i mam pytanie.
Mam w domu 6 tyg świnkę. Jest z nami od 3 tyg. Pani w sklepie powiedziała mi, że warzywa i owoce można podać jej dopiero za 3 mies wcześniej maluchy nie mogą jeść surowizny. Przeszukalam internet, i min stąd dowiedziałam się, że już maluszki jedzą pokarm od matki min warzywa. Podałam swince plaster ogórka i powoli wprowadziłam go do jej diety, a ta zwariowala na jego punkcie!!!
Dziś w tym samym sklepie Pani nagadala mężowi, że kategorycznie musimy zaprzestać dawać małej ogórka bo zachoruje na paraliż!!
Powiedzcie proszę: mogę dawać jej tego ogórka czy NiE???
Oczywiście, że możesz. Świnki już w wieku 3-4 tygodni są samodzielne i jedzą wszystkie stałe pokarmy, w tym trawę, owoce (choć z umiarem) i warzywa, tak więc nie ma co słuchać sprzedawczyni (najwyraźniej nie bardzo wie, o czy mówi). Ale skoro świnka nie dostawała wcześniej nic poza ogórkiem, nowe smaki lepiej wprowadzać powoli. Każda drastyczna zmiana diety może się skończyć sensacjami ze strony układu pokarmowego.