Berta i Elma

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Re: Pigi, Fretka, Balbinka, Fifi&Rifi

Post autor: dortezka »

to prawda.. z tym futrem i tłuszczykiem.. w końcu coś musi być podparciem dla szkieletu (odwrotnie niż u człowieka :szczerbaty: )

Pani Strzyga dlatego ja uważam, że takie zwierzątka nie są po prostu dla dzieci.. a przynajmniej nie dla takich, których rodzice nie zwracają uwagi na to co robi maluch ze zwierzątkiem (wierzę, że wszyscy forumowi rodzice mimo iż ufają dzieciom i je uczą to mimo wszystko bacznie obserwują wspólne zabawy dziecko-świnka)
u mnie jest zakaz dotykania świnek przez dzieci.. Pierwszy raz dałam na kolana świnkę bratanicy jak osiągnęła wiek lat 6ciu i to tylko pod moją baczną obserwacją.
Ann pisze:Śmiesznie ząbki wyglądają u świnek, trochę mi z pyszczka przypominają papugę
mi dinozaura :szczerbaty:
balbinkowo pisze: Aha, widzę nawet te przerwy między górnymi zębami
no i to mnie przeraża.. tak serio, to nawet nie mam porównania jak te ząbki powinny wyglądać (jak ktoś ma foty swoich prośków to poproszę :szczerbaty: ) ale przerwy są dosyć spore..
Pewnie jej jedzonko tam wchodzi podczas jedzenia :( co ją też boli. Powoli też zaczyna coraz bardziej memłać a waga na poziomie 870.. Jak nie w tym tygodniu, to w następnym na pewno będziemy jechali znów do weta.

Co do Kaplicy Czaszek to strasznie źle mi się ona kojarzy.. Byliśmy z Małżem w Polanicy w podróży poślubnej (3dniowej) i właśnie jak wracaliśmy z tej Kaplicy to gościu w tirze "się zagapił" i rozpędzony wjechał w stojące na drodze auta.. Niecałą minutę wcześniej Małż wyprzedził kombiaka przed nami, także szczęście w nieszczęściu (dla nas), że najwięcej przejęli Ci z tyłu na siebie, ale nasze autko i tak poszło na żyletki Obrazek

ale wracając do przyjemniejszych tematów, czyli świnek.. widzicie na zdjęciu te uszka? i nosek? i usteczka :love:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Pani Strzyga

Post autor: Pani Strzyga »

Wiesz, ja swoim dzieciom w ogóle nie ufam, jeśli chodzi o zwierzaki. To nie ten wiek. Tymon ma niecałe 3,5 roku, Aga nawet nie skończyła dwóch. To, ze są zachwyceni każdym zwierzakiem daje jakieś rokowania na przyszłość, ale teraz nie mają jeszcze świadomości tego, ze mogą zrobić krzywdę i - cóż - praktycznie nie tykają szczurów i świnek, a jeśli już to w sytuacji, gdy ja trzymam dziecko, a mąż zwierzaka.
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Widzę uszki!!! I paluszki!!! Takie tycie :love:

Ja strasznie się bałam dawać siostrzeńcowi (obecnie 9 lat) moje świnki (obecnie prawie 3 lata). Tzn dać, to jeszcze pół biedy, ale on sam chciał z zagrody wywlekać.... I się kłócił i zapewniał, że umie, że da radę.... Ale ja się po prostu bałam... Nie żałowałam mu tych zwierzaków, ale on miał za małe rączki, żeby odpowiednio świnkę chwycić... Pewnie się na mnie obrażał, ale trudno.
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Rozalia&Jadźwig

Post autor: Rozalia&Jadźwig »

Jaka piękna gromadka :love: Szczególnie te złośliwe guzy mnie urzekły :lol: Też mi się marzy takie stadko jednak obawiam się, że nie nadążyła bym ze sprzątaniem bobów bo u mnie po dwóch prosiakach codziennie cały odkurzacz :twisted: A zdjęcie RTG Pigi wielce pouczające, teraz to będę się chyba bała brać moje kluski na ręce bo jak zapałeczki te ich kosteczki :roll:
Dropsio

Post autor: Dropsio »

U mnie fakt faktem siostra chce tylko głaskać, ale i tak strasznie mnie to denerwuje bo się po prostu boję. Na szczęście kilka razy pomiziała Dropsa "nie tak jak trzeba" (tzn. nie tak jak on chce :lol: ) to ten zatopił w niej w końcu zębiska i boi się wkładać łap do klatki :twisted:

Właśnie te uszka mnie rozwaliły. Słonik Dumbo :love:
Arya90

Post autor: Arya90 »

Ja tam uważam, że żadne zwierzęta nie są dla dzieci. Może jestem okrutna, ale psów i kotów też bym nie dała dziecku. Jak widzę jak potrafią męczyć zwierzęta to mnie ściska
nitusiek

Post autor: nitusiek »

Ostatni raz u Ciebie byłam wieki temu :redface: i czytania co nie miara to tylko lukłam pare stron do tyłu, spóźnione sto lat dla Balbinki, poczochrańce masz słodkie co jedna to piękniejsza co do bałaganu w zieleninie no w końcu to świnie więć muszą robić chlew :)
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

Arya90 pisze:Ja tam uważam, że żadne zwierzęta nie są dla dzieci. Może jestem okrutna, ale psów i kotów też bym nie dała dziecku. Jak widzę jak potrafią męczyć zwierzęta to mnie ściska
Pies czy kot to się chociaż obroni lub ucieknie, ale świnka już da rady.
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
Awatar użytkownika
llenka
Miejscowość: ŁÓdź
Kontakt:

Post autor: llenka »

Assia_B pisze:Haha :D Była uprawa, nie ma uprawy - trzeba zaczynać od nowa

Świnki to wiedzą jak zrobić bałagan jednak
Ja bym powiedziała więcej. Świnki to wiedzą jak nam roboty zrobić wiecej :laugh:

dortezka - wszystkiego najlepsiejszego dla Balbinki i mizianko ode mnie :*
o matko! jakie cieniusienkie kosteczki u tych naszych klusiów :o Tłuszczyk być musi! :]

quote="Ann"]
Pani Strzyga pisze:I teraz wyobraźcie sobie pięciolatka, który tak delikatne stworzenie tarmosi... Masakra...
Faktycznie, chyba nie chciałam sobie tego wyobrażać...

Śmiesznie ząbki wyglądają u świnek, trochę mi z pyszczka przypominają papugę :lol:[/quote]
ja też i mi też :D

dortezka - historia mrożąca krew w moich żyłach.
Tak, napatrzeć się nie mogę na uszka i nosek :]

A ja uważam, że zwierzęta są dla dzieci. Należy dziecku o nich opowiadać, pokazywać, mówić, że zwierzę czuje i myśli, podobnie jak my, że ma swój świat. I należy w ten świat dziecko wprowadzać, ale powolutku, uczyć opiekować się zwierzętami, uczyć tego, że one nas potrzebują a i my potrzebujemy ich (nie mówię tylko o świnkach), uczyć odpowiedzialności. Zanim dziecko będzie mogło samodzielnie brać zwierzątko musi udowodnić (mi przynajmniej) że umie napełnić miskę karmą, poidełko wodą itp. A na sam koniec gdy dziecko nabierze szacunku do zwierząt będzie mogło potrzymać świnkę na kolankach oczywiście pod moim okiem.
moje futrzasta Cysia zaprasza na jej kątek internetów :meeting:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=3544
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

Balbinka bardzo dziękuje :buzki:

a te moje "guzy" vel pomioty szatana (byście zobaczyły co one wyrabiają jak nie mają nad sobą zębisk mamy) :szczerbaty: mają w przyszłą środę urodzinki :love:

llenka trochę mrożąca choć w sumie mogło się i wiele gorzej skończyć.. do dziś pamiętam słowa Pana Ratownika który mi powiedział (widać było że po ślubie bo z resztek bagażnika sterczały nasze tablice ślubne, ozdoby z auta i inne pierdolety) że skoro tak źle zaczęliśmy, to teraz będzie już tylko coraz lepiej.. :102:

u mnie dzieciarnia bez mojej zgody świnki nie dotknie ani nawet nie dokarmi bo też nie pozwalam. O wyciąganiu nie ma mowy. Mogę dać na kolana na głaskanie..
Nawet krzyczeć/piszczeć (wiadomo jak to dzieci) przy świnkach nie można.. ale ze mnie ciocia co?.. :redface:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”