Spory spadek wagi

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
Dropsio

Spory spadek wagi

Post autor: Dropsio »

Ostatnio ważyłam małego jakieś dwa tygodnie temu i wyszło 760 g. Normalna waga u niego to ok. 770-780 więc tragedii nie było, kilka razy dostał po trochę płatków owsianych i było ok. Dzisiaj go zważyłam i nagle waga pokazała 710... Nie powiem, wystraszyłam się. Po Dropsiku nic nie widać, je dużo, boby w normie, biega i popcornuje, ogółem wszystko w jak najlepszym porządku, tylko ta waga. Weta zbyt dobrego koło siebie nie mam i gdyby coś to Wrocław mi pozostaje, a to ok 1-1.5 h drogi od nas. Co robić? Targać prosiaka czy zostawić i obesrwować? A może zabrać go u nas do weterynarza, niech obejrzy ale nic nie podaje (a gdyby coś było nie tak to wtedy do Wro)? Nie mam pojęcia co robić :(

Ps. Moja mama twierdzi, że na zimę się napchał, teraz chudnie trochę a potem znów nabierze wagi (że niby większość ssaków tak robi :| ). Możliwe?
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Re: Spory spadek wagi

Post autor: martuś »

Ja bym się nie pchała do zwykłego weta. Jeśli chodzi o taki spadek (prawie 100g) to nie jest to normalne. Jeśli je tyle samo co zawsze, bobki też są ok to ja bym sugerowała zrobić kompleksowe badanie krwi i badanie bobków w kierunku pasożytów.
Zdrówka dla Dropsia :buzki:
Obrazek
Dropsio

Boby zbierać przez 3 dni, tak? Można je podesłać pocztą (priorytetem), coby nie targać Małego w razie gdyby z bobami coś wyszło a najwyżej później na badania krwi? Krew można pobrać w każdej lecznicy czy trzeba szukać jakiejś "specjalnej"?
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Mala waga w ogole, samiec powinien być większy i cięższy. Boby możesz wyslać do badania np. do dr Ryś do zielonej Góry - najbliżej chyba? Krew to problem, bo musi dobry wet pobrać, za to mocz możesz sama zebrać do strzykawki i oddać za 10-15 zl do badania w każdej chyba lecznicy. Oczywiście dowiedz się wcześniej, czy robią.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Dropsio

Znalazłam informację że w Duo-Wet'cie (polecanym przezmagdalenę.s) robione są badania krwi i bobów i chyba tam się wybierzemy, bo znacznie bliżej.

Porcella, Dropsiałek jest bardzo drobny, kiedyś się już pytałam i wszyscy stwierdzili, że taka jego uroda i tyle.
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

I co, jak Drops?
Dropsio

Sosnowa, sytuacja baardzo głupia... Kupiłam nową wagę kuchenną. Zważyłam na próbę kilka produktów (co ważne - postawiłam ja na stole), wszystko wychodziło okej. Zważyłam Dropsa (na dywanie) i wyszło jak wyszło :/ No i reszta wiadomo - zaczęłam panikować i nie wpadłam na to, że waga działa w ten sposób, że nóżki się "zapadają", a oczywiście na miękkim podłożu wynik będzie zaniżony :szczerbaty: Cieszę się, że tak wyszło.
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

:tired: :jupi: :laugh:
No to super.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”