Przestawianie świnki z Vitapolu na normalną karmę

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Pani Strzyga

Przestawianie świnki z Vitapolu na normalną karmę

Post autor: Pani Strzyga »

Znajoma odebrała z kiepskich warunków świnkę w zaawansowanej ciąży - trzy dni po odebraniu nastąpił poród i świat przywitały trzy maluchy. W gratisie dostała dotychczasową karmę - Vitapol. Na początku mieszała karmę pół na pół z Cavia Complete, ale zauważyła, że Lila wyjada Vitapol, a CC zostawia. :sadness: Maluchy, teraz 4-dniowe poskubują po troszku wszystkiego.

I teraz pytanie? Próbować z Cavia Nature, iść w zaparte z Cavia Complete? Mieszać, czy po prostu odciąć dostęp do tego nieszczęsnego Vitapolu? :help:
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: Przestawianie świnki z Vitapolu na normalną karmę

Post autor: Lilith88 »

Myślę, że CN będzie lepsza do przestawienia, CC moje świnie nie chciały długo jeść mimo, że od początku były na dobrych karmach, teraz jest to ich ulubiona ale długo marudziły. Myślę, że też można spróbować tych gorszych karm z VL na początek jak Cavia Classic czy Crispy Muesli mają trochę ziarna i są mniejszym "szokiem". Więc albo CN mieszana z Vitapolem albo sama Classic lub Muesli. Tyle, że nie wiem czy to jest dobry moment na zmienianie karmy, bo matka musi jeść, po pierwsze sama jest słabsza niż normalnie po drugie musi wykarmić młode, może lepiej odczekać te 4 tygodnie i dopiero jak małe się usamodzielnią zmieniać karmę?
Snajperka

Post autor: Snajperka »

Niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie, ale u mnie, gdy przyjechała Mite siedziałam na Vitapolu- bo tylko to jadła. Potrafiła przy innej karmie i 4 dni pościć, a ważyła ok.400g, więc nie mogłam jej na to pozwolić. Myślę, że podobnie jest z świnią-matką, skoro je Vitapol, to nich je, a gdy już maluchy podrosną, gdy wszystko będzie ok można zacząć wprowadzać lepszą karmę.
Teraz Mite ma 840g i jest w fazie przestawiania.
Lilith88 pisze: Myślę, że też można spróbować tych gorszych karm z VL na początek jak Cavia Classic czy Crispy Muesli mają trochę ziarna i są mniejszym "szokiem".
U nas to nic nie dało. I tak zostawiała, a czasem wręcz potrafiła ziarno wyjeść, a pozostałe zostawić.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Karmiącej i maluchom, to bym Beaphara Care + podał. Karma profilowana na takie przypadki.
Pani Strzyga

Post autor: Pani Strzyga »

Dziękuję za rady, będziemy próbować.
Swiniok

Post autor: Swiniok »

Dolacze sie do tematu aby nie smiecic nowym postem - moja prosiaczkowa ciagle leciala na Vitapolu ale teraz karmie Cavia, lecz zjada tylko drobnice, wiekszych kawalkow nie rusza :( jakis czas temu dla odmiany kupielm Witakrafta Emotional, lecz tak samo - wieksze kawalki zostaja. jakies rady?
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

A którą Cavie? Może kup VL Cavia Complete i pokrusz na mniejsze kawałki? Innego pomysłu nie mam ale może ktoś coś?
Swiniok

Cavia Nature teraz podzerala, ale slabo z lekka. zamierzam wlasnie kupic Complete, bo sporo sie rozni od Nature. ale wlasnie moze ktos cos jeszcze? ogolnie ciezko sie przestawia na karme z lepszej polki. ale to moja wina, bo nie bylem poinformowany
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Przy Complete nie będzie wybierać i jest w sumie najlepszą karmą z linii Cavia od Versele Lagi. Jeśli przestawiasz świnkę z Vitapolu, to nawet zakupiłbym Cavię Crispy i od niej zaczął.
Swiniok

Tez tak wlasnie mysle, ze przy Complete nie bedzie co wybierac. sprawa wyglada tak, ze wybralem sie kiedys kiedys do sklepu z zamiarem zakupu wlasnie Complete, a okazalo sie, ze mieli tylko Nature i nie chetnie ale juz wzialem ta co mieli. Teraz gdy aktualna sie skonczy to biore Complete, choc tez rozwazam Crispy. w razie czego dziekuje bardzo za odpowiedzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”