witam, to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość.
świnkę skinny ( ok. 2 lata) dostałam w swoje ręce jakieś 3 miesiące temu. prosiak mieszkał sam w dużej klatce - bez domku i zabawek.
z tego co sie dowiedziałam poprzedni właściciel miał małe dziecko które stresowało świnkę dlatego jest mało towarzyska.
prosiak był smutny, na wybiegu chował się w kąt, stał nieruchomo. po 1,5 miesiąca zaczeła się do mnie przekonywać i jest już w dobrze mimo, że nie należy do pieszczochów.
z racji tego, że prosiak nadal wglądał na smutnego stwierdziłam, że zakup koleżanki to bd dobry pomysł.
padło na 3 miesieczną merino - towarzyska, energiczna, w zoologicznym mieszkała z 3 koleżankami w jednej klatce.
zapoznanie nasąpiło na dywanie (co prawda skinny bywała już na nim - 1 błąd), prosiaczki obwąchały się wzajemnie, następnie już popiskując zaczęły latać wesoło po dywanie. nigdy nie widziałam żeby skinny była taka szczęśliwa!
problemy zaczęły się kiedy powędrowały do klatki (2 błąd - wymieniłam jedynie ściółę a nie wyszorowałam dna).
mała merino stale chce się przytulać do skinny, chodzi za nią, chce sie bawić - a tamta zaczyna tj "płakać" za każdym razem jak sie zbliży - zaznaczam, że nie gryzą się, nie gonią, nie uciekają od siebie.
na początku to skinny zajęła domek (kupiłam specjanie ogromy domek który pomieści 2 świnki + jeszcze jest dużo miejsca) a teraz merino tam siedzi tj zajęła teren. skinny wchodzi tylko kiedy tamta wyjdzie.
w klatce skinny piszczy kiedy tamta sie zbliży, a kiedy wypuszczam je na wybieg to bawią się na całego i szukają się jak któraś gdzieś zniknie. jedzą razem z jednego paśnika, z jednej miski (choć mają 2) więc przy jedzeniu nie ma bójek.
pozatym zauważyłam, że kiedy merino zachodzi skinny od tyłu to tamta ją obsikuje. co to może znaczyć?
z góry dziękuję za odpowiedz!
Martyna
dziwnie zachowania - 2 letnia skinny + 3 mies merino
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
Re: dziwnie zachowania - 2 letnia skinny + 3 mies merino
Obsikiwanie się to taka drobna złośliwość U mnie świnka zdominowana w ten sposób czasem broni się przez gryzami w tyłek
To co opisujesz to brzmi jak jakaś prawie idealna symbioza! Nie ma specjalnie powodów do niepokoju, skoro się nie gryzą, krwi nie ma. Ustalają hierarchię i najwyraźniej golaska przegrała. Domek - źródło zatargów można zabrać wtedy nie będzie o co walczyć, Albo się pogodzić z tym jak jest. Skoro na wybiegu jest super a w klatce zatargi to może uznały że klatka jest za mała? Ile ona ma cm?
To co opisujesz to brzmi jak jakaś prawie idealna symbioza! Nie ma specjalnie powodów do niepokoju, skoro się nie gryzą, krwi nie ma. Ustalają hierarchię i najwyraźniej golaska przegrała. Domek - źródło zatargów można zabrać wtedy nie będzie o co walczyć, Albo się pogodzić z tym jak jest. Skoro na wybiegu jest super a w klatce zatargi to może uznały że klatka jest za mała? Ile ona ma cm?
Wszystko, co opisujesz, brzmi jak normalne stadne zachowania. Skinny może jeszcze trochę panikować na widok nowej świnki, szczególnie że świnka nie miała wcześniej towarzystwa swojego gatunku.
119x58x61cm - rozmiar klatki.
uff to dobrze bo jak słysze płacz skinny to mi się źle na sercu robi.
po dzisiejszej nocy widać już znaczną poprawę - skinny mało płacze, a nawet daje się przytulać merino.
jeśli chodzi o siedzenie w klatce to mam ją cały dzień otwartą i mogą sobie same wychodzić iedy mają ochotę, co prawda merino robi to cały czas ale jeśli chodzi o skinny i jej duży kuperek to chyba zwyczajnie samej jej się nie chce. :d
uff to dobrze bo jak słysze płacz skinny to mi się źle na sercu robi.
po dzisiejszej nocy widać już znaczną poprawę - skinny mało płacze, a nawet daje się przytulać merino.
jeśli chodzi o siedzenie w klatce to mam ją cały dzień otwartą i mogą sobie same wychodzić iedy mają ochotę, co prawda merino robi to cały czas ale jeśli chodzi o skinny i jej duży kuperek to chyba zwyczajnie samej jej się nie chce. :d
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
No to klatka super! Może zrób jakąś taką przegródkę/zasłonkę żeby nie musiały się widzieć jak nie chcą? U mnie świnie nie są jakimiś strasznymi psiapsiółeczkami i w rezultacie często jedna siedzi na piętrze a druga na parterze i tak się zmieniają Ale bywa też tak że zatęsknią za swoim towarzystwem.
właśnie mam plan dokupić schodki na domek (ma wieeeelki dach) i wykorzystać to miejsce jako pięterko. dokupić jakieś legowisko i gra (: