dziwnie zachowania - 2 letnia skinny + 3 mies merino

ODPOWIEDZ
pantsinspace

dziwnie zachowania - 2 letnia skinny + 3 mies merino

Post autor: pantsinspace »

witam, to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość. :)

świnkę skinny ( ok. 2 lata) dostałam w swoje ręce jakieś 3 miesiące temu. prosiak mieszkał sam w dużej klatce - bez domku i zabawek.
z tego co sie dowiedziałam poprzedni właściciel miał małe dziecko które stresowało świnkę dlatego jest mało towarzyska.
prosiak był smutny, na wybiegu chował się w kąt, stał nieruchomo. po 1,5 miesiąca zaczeła się do mnie przekonywać i jest już w dobrze mimo, że nie należy do pieszczochów.

z racji tego, że prosiak nadal wglądał na smutnego stwierdziłam, że zakup koleżanki to bd dobry pomysł.
padło na 3 miesieczną merino - towarzyska, energiczna, w zoologicznym mieszkała z 3 koleżankami w jednej klatce.

zapoznanie nasąpiło na dywanie (co prawda skinny bywała już na nim - 1 błąd), prosiaczki obwąchały się wzajemnie, następnie już popiskując zaczęły latać wesoło po dywanie. nigdy nie widziałam żeby skinny była taka szczęśliwa!

problemy zaczęły się kiedy powędrowały do klatki (2 błąd - wymieniłam jedynie ściółę a nie wyszorowałam dna).
mała merino stale chce się przytulać do skinny, chodzi za nią, chce sie bawić - a tamta zaczyna tj "płakać" za każdym razem jak sie zbliży - zaznaczam, że nie gryzą się, nie gonią, nie uciekają od siebie.
na początku to skinny zajęła domek (kupiłam specjanie ogromy domek który pomieści 2 świnki + jeszcze jest dużo miejsca) a teraz merino tam siedzi tj zajęła teren. skinny wchodzi tylko kiedy tamta wyjdzie.

w klatce skinny piszczy kiedy tamta sie zbliży, a kiedy wypuszczam je na wybieg to bawią się na całego i szukają się jak któraś gdzieś zniknie. jedzą razem z jednego paśnika, z jednej miski (choć mają 2) więc przy jedzeniu nie ma bójek.

pozatym zauważyłam, że kiedy merino zachodzi skinny od tyłu to tamta ją obsikuje. co to może znaczyć?

z góry dziękuję za odpowiedz!
Martyna
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Re: dziwnie zachowania - 2 letnia skinny + 3 mies merino

Post autor: joanna ch »

Obsikiwanie się to taka drobna złośliwość :D U mnie świnka zdominowana w ten sposób czasem broni się przez gryzami w tyłek :D
To co opisujesz to brzmi jak jakaś prawie idealna symbioza! Nie ma specjalnie powodów do niepokoju, skoro się nie gryzą, krwi nie ma. Ustalają hierarchię i najwyraźniej golaska przegrała. Domek - źródło zatargów można zabrać wtedy nie będzie o co walczyć, Albo się pogodzić z tym jak jest. Skoro na wybiegu jest super a w klatce zatargi to może uznały że klatka jest za mała? Ile ona ma cm?
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Wszystko, co opisujesz, brzmi jak normalne stadne zachowania. Skinny może jeszcze trochę panikować na widok nowej świnki, szczególnie że świnka nie miała wcześniej towarzystwa swojego gatunku.
pantsinspace

119x58x61cm - rozmiar klatki.
uff to dobrze bo jak słysze płacz skinny to mi się źle na sercu robi.
po dzisiejszej nocy widać już znaczną poprawę - skinny mało płacze, a nawet daje się przytulać merino. :)

jeśli chodzi o siedzenie w klatce to mam ją cały dzień otwartą i mogą sobie same wychodzić iedy mają ochotę, co prawda merino robi to cały czas ale jeśli chodzi o skinny i jej duży kuperek to chyba zwyczajnie samej jej się nie chce. :d
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

No to klatka super! Może zrób jakąś taką przegródkę/zasłonkę żeby nie musiały się widzieć jak nie chcą? U mnie świnie nie są jakimiś strasznymi psiapsiółeczkami i w rezultacie często jedna siedzi na piętrze a druga na parterze i tak się zmieniają :D Ale bywa też tak że zatęsknią za swoim towarzystwem.
pantsinspace

właśnie mam plan dokupić schodki na domek (ma wieeeelki dach) i wykorzystać to miejsce jako pięterko. dokupić jakieś legowisko i gra (:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Łączenie świnek morskich”