Do wykonania potrzebujemy:
-wykładziny PCV (polecam końcówki serii np. w Komforcie) - dobrze, żeby była dość miękka
-siatki plastikowej
-listewek do wykonania ramki (ja zakupiłam tzw. listwy wykończeniowe w Castoramie)
-kątowników jako prowadnic do ramki (jest ona wysuwana do góry)
-kleju montażowego
-silikonu sanitarnego
Ramkę sklejamy z siatką klejem montażowym i pozostawiamy na noc do wyschnięcia. Można zamiast kleju zbić deseczki gwoździami lub skręcić śrubkami - wszystko zależy od wielkości ramki, preferencji i upodobań
 W miejscu, gdzie chcemy mieć prowadnice przyklejamy kątowniki do ściany klejem montażowym (lub wiercimy dziury w ścianie i przykręcamy - znów zależnie od preferencji, umiejętności i wytrzymałości ściany). Wykładzinę przycinamy do żądanego rozmiaru, nacinamy w narożnikach, zakładamy i sklejamy (ja użyłam taśmy dwustronnie klejącej, bo klej montażowy się skończył
 W miejscu, gdzie chcemy mieć prowadnice przyklejamy kątowniki do ściany klejem montażowym (lub wiercimy dziury w ścianie i przykręcamy - znów zależnie od preferencji, umiejętności i wytrzymałości ściany). Wykładzinę przycinamy do żądanego rozmiaru, nacinamy w narożnikach, zakładamy i sklejamy (ja użyłam taśmy dwustronnie klejącej, bo klej montażowy się skończył  ), miejsca łączenia uszczelniamy silikonem i czekamy ok dobę aż wyschnie. Jeśli chcemy mieć hamaczki, półeczki itp, musimy uzbroić się w wiertarkę, kołki rozporowe i haczyki. Jeśli wszystko poszło dobrze, możemy wykładzinę przetrzeć z kurzu po wierceniu, nasypać trocin i wprowadzić świniaki
 ), miejsca łączenia uszczelniamy silikonem i czekamy ok dobę aż wyschnie. Jeśli chcemy mieć hamaczki, półeczki itp, musimy uzbroić się w wiertarkę, kołki rozporowe i haczyki. Jeśli wszystko poszło dobrze, możemy wykładzinę przetrzeć z kurzu po wierceniu, nasypać trocin i wprowadzić świniaki 
Jedna uwaga - moje prosiaki nie należą do tych "gryźliwych", więc wykładziny, siatki ani silikonu z łączeń nie próbują nawet ruszyć. W przypadku świnek, które z upodobaniem zjadają różne rzeczy, należy rozważyć zamianę plastikowej siatki na metalową, a wykładziny PCV na coś trwalszego.

Mam fioła na punkcie samoróbek
 Mam fioła na punkcie samoróbek   Świetnie to wygląda
 Świetnie to wygląda 
 Resztę chętnie odsprzedam
 Resztę chętnie odsprzedam 
 Niby co tam można trzymać, jak nie prosiaki?
 Niby co tam można trzymać, jak nie prosiaki?