A co ze świeżą zieleniną zimą?
Moderator: pastuszek
Re: A co ze świeżą zieleniną zimą?
Teraz albo wcześniej Generalnie zieleninę lepiej suszyć przed kwitnieniem, wtedy jest "najbogatsza", a jeśli chcesz kwiatki, to jak najświeższe, dopiero co rozwinięte i grube pączki. Pietrucha i marchew teraz jest dobra i jeszcze trochę pobędzie, bo to dwuletnie, czyli kwitnąć będzie dopiero w przyszłym roku, czyli wcale, bo się ją zeżre
Mam pytanie: jak suszycie natkę i inną zieleninę, czy jakieś zioła? Ile to trwa?
Chciałam zasuszyć trochę moim chłopcom na zimę, żeby nie kupować tego pryskanego, bo to sama chemia.
Sama też się bawię w ogrodniczkę i próbowałam z różnymi nasionami, na lato postawiłam moje uprawy na balkon, ale przez te upały wszystko mi popadało na szczęście sałatę i pietruszkę jakoś uratowałam
Chciałam zasuszyć trochę moim chłopcom na zimę, żeby nie kupować tego pryskanego, bo to sama chemia.
Sama też się bawię w ogrodniczkę i próbowałam z różnymi nasionami, na lato postawiłam moje uprawy na balkon, ale przez te upały wszystko mi popadało na szczęście sałatę i pietruszkę jakoś uratowałam
Ja po prostu wiążę w pęczki i wieszam na strychu albo nawet w pokoju pod sufitem Chyba, że się nie da, to rozkładam na ręczniku papierowym na półce i sobie schnie. Co do długości suszenia, to zależy od zielska. Kwiaty rumianku wysuszyły się w 3-4 dni, korzonki mniszka już dłużej, bo około tygodnia.
Przy odpowiednim "doborze" miejsca suszenia, żeby było ciepło i w miarę sucho, nic nie spleśnieje (u mnie nigdy nic się nie działo, a na próbę suszyłam nawet maliny (ponad tydzień) )
Przy odpowiednim "doborze" miejsca suszenia, żeby było ciepło i w miarę sucho, nic nie spleśnieje (u mnie nigdy nic się nie działo, a na próbę suszyłam nawet maliny (ponad tydzień) )
A dzięki, spróbuję. Mam nadzieje, że się wysuszą jak należy
Korzenie mniszka (i nie tylko mniszka) najlepiej zbierać jesienią.
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
Powie ktoś czy świnie lubią zasiane siemię lniane? I jak długo ono rośnie?