To są wyniki biopsji węzłów chłonnych mojego Ułanka.
Czy tylko ja mam wrażenie że weterynarz to spartaczył? Miał pobrać i wysłać do badania materiał z 4 węzłow chłonnych -z analizy wynika że do Niemiec zostały posłane dwa preparaty z jednego, prawego węzła.W przedstawionym materiale:
Pobranie próbki z węzła chłonnego - okolica prawego, pachowego węzła chłonnego zaznaczona na schemacie.
W opisie:
Dwa preparaty.
Bardzo mała ilość komórek jądrzastych oraz do umiarkowanej ilość erytrocytów. Komórki zawierają różnie zachowane, dojrzałe adipocyty jak również bardzo okazjonalne makrofagi, wykazujące umiarkowane zwakuolizowanie cytoplazmy oraz rzadko zasadochłonny materiał wewnątrz cytoplazmy (możliwie szczątki komórkowe). Rzadkie eozynofile, małe limfocyty oraz niezdegenerowane neutrofile. Atypowe komórki i mikroorganizmy nie są widoczne.
Interpretacja:
Tkanka tłuszczowa - podejrzenie makrofagowego zapalenia tkanki tłuszczowej.
Komentarz:
Komórkowość preparatów jest bardzo niska, a obraz nie jest typowy dla pobrania z węzła chłonnego. Zamiast tego widoczna jest tkanka tłuszczowa i podejrzewany jest proces zapalny, zawierający makrofagi. Guzkowate zapalenie tłuszczowej tkanki podskórnej występuje jako zmiana i z tego powodu taki proces nie może być przy tym wyniku wykluczony. Jeśli zamierzeniem było pobranie węzła chłonnego, do rozważenia byłoby powtórne pobranie próbki cytologicznej węzła chłonnego do dalszej oceny.
Próbka zbadana przez:
Herr Graham Stock, BSc BVMS, Diplomate ACVP (Clinical Pathologist)
" Jeśli zamierzeniem było pobranie węzła chłonnego, do rozważenia byłoby powtórne pobranie próbki cytologicznej węzła chłonnego do dalszej oceny."
Ten frament dla mnie wskazuje na to że próbki zostąły pobrane żle. Ułankowi zrobili liposukcję. Nie pobrali płynu z węzła tylko tłuszcz spod skóry.
Co Wy o tym sądzicie?