Dyskusje o karmach
Moderator: pastuszek
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Dyskusje o karmach
która? dałabyś link, bo u mnie z JRFarmu idą mieszanki suszkowe, ale karmy żadne.
JR Farm Grainless mix
Smaczna i owszem
, ale dla ziółek Grainless Herbs nasze futra dadzą się pokroić 
Dużym powodzeniem cieszy się również JR Farm Food Sensitive
Smaczna i owszem

Dużym powodzeniem cieszy się również JR Farm Food Sensitive
Tak bardziej z ciekawości spytam, niż z potrzeby... Jest możliwość prowadzenia świnki bez karmy? Z obserwacji tego swiniaka który jest najbliżej mnie wywnioskowalam że najlepiej idą warzywa, w tym suszone, a granulat jest w misce i sobie leży. Siana oczywiście nie licze. Dużo warzyw susze na zimę dla swoich koszat a sprawdzając skład karm z tym co zwykle i tak jest u mnie to wychodzi mi na to samo, tylko nie sprawowane ...
W ogóle to jest, ale to niełatwe. Kapuszek zdaje się tak prowadzi swoje prośki, Jack Daniel's gdzieś kiedyś zamieścił link do artykułu o takim żywieniu. Jak poszperasz w necie, to pewnie się znajdzie. Przy odpowiedniej wiedzy myślę, że to jest bardzo zdrowe rozwiązanie dla świnek (i kupa roboty dla opiekuna), ale ja bym się nie porwała 

- justynuszek
- Miejscowość: Sosnowiec
- Kontakt:
U mnie z Mixa wyjadali właśnie tylko ziółka.statler pisze:JR Farm Grainless mix
Smaczna i owszem, ale dla ziółek Grainless Herbs nasze futra dadzą się pokroić
Z to jak czują, że niosę Herbs to już jest kwiiiiiiiiik, że hoho

Ja dla koszat susze i przygotowuje dietę na zimę zawsze, bo to co w krajach woła o pomste do nieba. A jako, że mieszkam na wsi, gdzie uprawiane są ekoprodukty to dostęp mam do nich stały. Teraz szykuje się na swoje świnie, więc zastanawiał się czy i dla nich nie byłoby to lepsze.
Poszukam i poszperam w internecie. Jestem z tych, których gotowe jedzenie jakoś nie przekonuje.

Poszukam i poszperam w internecie. Jestem z tych, których gotowe jedzenie jakoś nie przekonuje.

Mnie też, ale od listopada zniknęło mi już prawie (tak jeszcze z tydzień-półtora pociągnę) 30kg siana i tyleż karmy podstawowej. Suszki z potężnej paki od Herbala jeszcze mam, chociaż topnieją szybko, ale z drugiej strony moje prywatne zasoby suszków też stopniały, bardzo nawet... Choćby nie wiem co, nie wyrobię z produkcją takiej ilości żarcia we własnym zakresie 

A ja szukam ratunku bo moje wieprze nie chcą jeść żadnej karmy.. No po prostu ręce, nogi i nie powiem co jeszcze opadają. Co gorsza karmy typu Vitapol, Vitakraft to tak- będą jeść, nie ma problemu. Ale jak zamówiłam Cavię Complete, potem Cavię Crispy , a teraz zachęcona opiniami, że świnki przepadają za Cavią Nature, to zamówiłam i ją i efekt jest zawsze taki sam- coś tam podziubią ale bez szału. I teraz nie wiem co najlepiej zrobić, bo wiem, że pasuje wybrać już jedną karmę i jej się trzymać. Ale biorąc pod uwagę to, że moje wieprzowinki jedzą te gorsze gatunkowo karmy, a nie chcą tych lepszych, to mam im dawać te gorsze czy jednak próbować nadal z Cavią Nature?.
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Mieszaj np. vitapol z którąś versele laga wtedy powoli się przyzwyczają do tej lepszej i z czasem dodawaj coraz mniej vitapolu aż dojdzie do momentu kiedy będą jadły tylko VL. Cavia Crispy w sensie Crispy Muesli? Musli powinny na początku chętniej jeść, bo jest w niej jednak trochę "śmieci" albo np. Cavia Classic też jest dość dużo w niej ziarna więc jest najbardziej zbliżona do karm gorszych firm. Raczej nie zostawaj przy gorszych karmach, bo świniakom to nie służy jak wiadomo, mam nadzieję, że stopniowo uda Ci się wprowadzić im VL, a może spróbuj innych marek dobrych karm? Beaphar, Brit Animals, JR Farm, Trovet czy Vitakraft z serii Emotion. Może ktoś jeszcze coś poradzi, bo ja osobiście nie miałam nigdy problemu z niejedzieniem VL (jedyne czego nie jedzą to te zielony drobny pellet z Crispy Muesli czy też Crispy Pellets).
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Jest, ale jak już koleżanka wspomniała - to trudne. Przede wszystkim trzeba liczyć stosunek wapnia do fosforu i cukry (także WW). Lepiej i prościej jednak użyć zbilansowanej już karmy.Snajperka pisze:Tak bardziej z ciekawości spytam, niż z potrzeby... Jest możliwość prowadzenia świnki bez karmy? Z obserwacji tego swiniaka który jest najbliżej mnie wywnioskowalam że najlepiej idą warzywa, w tym suszone, a granulat jest w misce i sobie leży. Siana oczywiście nie licze. Dużo warzyw susze na zimę dla swoich koszat a sprawdzając skład karm z tym co zwykle i tak jest u mnie to wychodzi mi na to samo, tylko nie sprawowane ...