Toffi & Duduś [*]

Pamięci tych, które odeszły...

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Re: Dwa łyse szczęścia: Toffi oraz Lucky.

Post autor: Panna Fiu Fiu »

A Lucky ma coś z oczkami? Bo nie umiałam nic znaleźć w wątku na ten temat :)
Obrazek
kleymore
Miejscowość: Zabrze
Kontakt:

Post autor: kleymore »

Panna Fiu Fiu pisze:A Lucky ma coś z oczkami? Bo nie umiałam nic znaleźć w wątku na ten temat :)
Chodzi Ci o Tofisia? :buzki: Tak, Tofiś był leczony u dr Bożydara przez długi czas, gdy pojawiły mu się te zmiany (on już ma to od czasów, kiedy był w hodowli. Madzia miała kiedyś praktyki u dra Bożydara więc też nie miała problemów z ugadaniem się z nim na wizytę, czy konsultacje), jednak okazało się, że przez to, iż jest baldwinem, skazany jest na takie zapalenia meszka włosowego. Oglądali go też inni weterynarze, którzy oceniają świnki na wystawach. To często spotykane u baldwinów. Rodzą się z włosami, po czym tracą sierść, ale meszki pozostają pod skórą i lubią czasem się odezwać. Stąd też te kropeczki na ciele. Nie ma jednak reguły, kiedy śwince zaczynają się one robić, jedna świnka ma je mając pół roku, a druga dopiero po kilku latach. Tofiś dostawał leki, teraz ma jedynie przemywane oczy, żadne intensywne leczenie nie pomagało. Taki jest jego urok, a oczka mu nie przeszkadzają, gdybyś się przyjrzała to ma na powiekach właśnie sporo kropek, przez to powieka wygląda na opuchniętą. Ciekawostkę mogę nawet podać: nieważne, czy baldwin ma te kropki, czy nie. I tak może być wystawiany na wystawie, jednak kiedy ma bardzo dużo zapalonych meszków to może otrzymać mniej punktów. Tofiś ma np wniosek o Championa, ale jakoś nie chcę się ubiegać o dokumenty, bo nie są mi potrzebne. Taki już jego urok. Taki brzydki, że aż piękny :szczerbaty:
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Tak to jest jak się pisze w nocy :redface:
Bo mnie to trochę zaniepokoiło bo z reguły jak oczko jest takie jakby zapadnięte to sugeruje problemy z ciśnieniem. Ale jak u weta był i to nie tego wina to dobrze :tired:
Obrazek
kleymore
Miejscowość: Zabrze
Kontakt:

Post autor: kleymore »

Panna Fiu Fiu pisze:Tak to jest jak się pisze w nocy :redface:
Bo mnie to trochę zaniepokoiło bo z reguły jak oczko jest takie jakby zapadnięte to sugeruje problemy z ciśnieniem. Ale jak u weta był i to nie tego wina to dobrze :tired:
Ogólnie to wygląda to tak, że ilość zmian na skórze zależna jest od grubości włosa, jaki posiada świnka w młodości. Im grubsze tym większe prawdopodobieństwo, że po ich utracie będzie większe zapalenie meszka. W przypadku Tofisia, pewnie miałby spore kłaki i gęste, bo sporo tych zmian ma. Ale taki jego urok :roll: Tak, Tofiś był przebadany dokładnie, do tego po przeglądzie sędziego Daniela Banasiaka, zdrów chłop z niego :102: Tylko troszkę specyficzny i wiele osób się dziwi, jak do mnie wpadnie i chce go pogłaskać. Ktoś, kto nie kocha się w skinny nie polubi baldwinów :nie_powiem:
Foggy

Post autor: Foggy »

A które z tych dwóch zdjęć to Tofiś? Bo nie mogę zagadki rozwikłać :lol:
anuleczka

Post autor: anuleczka »

Foggy pisze:A które z tych dwóch zdjęć to Tofiś? Bo nie mogę zagadki rozwikłać :lol:
hahahahahha Foggy :lol: na szczęście jeszcze muuuu nie ryczy, bo w innym wypadku bez kija nie podchodź :laugh: aż strach się bać, dobrze, że nie ma rogów jak ten na drugim zdjęciu :twisted:
Awatar użytkownika
jolka
Wiceprezes ds. adopcyjnych
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jolka »

Obrazek
Chantal Jaśminka TM /16.11.2014
Kafelek TM 04.06.2018-
Zuzia TM 21.06.2018
Myszka TM 26.12.2018
Grusia TM 15.11.2019
Patryczek TM-21.12.2020
Olala TM-2.04.2021
Agatka TM-8.07.2021
Blusia TM-6.08.2021
Awatar użytkownika
Natasza
Miejscowość: Opolskie
Kontakt:

Post autor: Natasza »

Kochana ! wszystkiego dobrego w nowym roku :buzki:

Obrazek
Moje łyse szczęście Filip jest ze mną od 15.01.2014, Kofi jest z nami od 6.06.2014, maluszki od 3.09.14 i Glorcia od 24.12.14
Filip&Kofi&Jagódka&Klementynka&Peppa&Bianka&Glorcia+2psy+2gekony
Usunięto reklamę z podpisu. W sprawie wyjaśnienia proszę o kontakt z administratorem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „In Memoriam”