Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

lubię

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: lubię »

A ja z ostatniego wypadu w teren przywiozłam dwie wielkie torby pełne: bylicy, krwawnika, babki lancetowatej, koniczyny i chmielu. Suszyło się to dość długo (szczególnie bylica), ale w efekcie mam spory wór mieszanki czyściutkich suszek :)
Gdzieś mam też worek liści arcydzięgla, suszony z myślą o świńskich i dziecięcych problemach z brzuchem, ale... nie wiem, gdzie :redface:
Majka745

Post autor: Majka745 »

Mam pytanie, bo kusi mnie, żeby spróbować wysuszyć marchewkę, albo pietruszkę lub inne warzywa, a może i owoce, w końcu, w niektórych karmach są suszone jabłka, suszył ktoś kiedyś owoce, czy warzywa?
Wiem, że teraz nie są tak nawożone i mają lepsze właściwości odżywcze, poza tym młode warzywa mają więcej witamin. Zioła jutro zacznę suszyć, a we wtorek idę na targ i nie wiem, czy więcej kupić marchewki i pietruszki, bo jak mam suszyć, to musi być więcej.
A jakby ktoś miał jakieś rady dotyczące suszenia, to też proszę pisać. Suszę pierwszy raz, jestem w tym nowa i nie za bardzo się znam. Świnki i ja będziemy wdzięczni za wszystkie rady, porady i odpowiedzi. :)
malheureux

Post autor: malheureux »

Hej mam pytanie. Czy mogę ususzyć swoim świnkom liście buraka i liście rzodkiewki na zimę?
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Jak najbardziej, o ile świnka lubi ;)
Majka745

malheureux pisze:Hej mam pytanie. Czy mogę ususzyć swoim świnkom liście buraka i liście rzodkiewki na zimę?
Ja ostatnio suszyłam liscie rzodkiewki i samą rzodkiewkę też. ;)
malheureux

Post autor: malheureux »

A jeśli chodzi o rumianek, to mogę suszyć same kwiatki czy te ich listki i łodygi też?
Aguś79

Post autor: Aguś79 »

Byłam dzisiaj na działce po maliny i nazbierałam przy okazji liście do suszenia a właściwie łodygi z liśćmi :) I tu mam pytanie czy nie jest za puźno na suszenie?Przeczytałam gdzieś że liście malin suszy sie wiosną zanim zakwitną,czy przekwiknięte mają swoje właściwości?
Majka745

Ich właściwości na pewno są słabsze, ale to tak jak z marchewką czy pietruszką, najlepsze są te z pierwszego zbioru - mają najwięcej witamin i nawet obierać ich nie trzeba. Co do rumianku można suszyć w całości, tylkoże z łodygami dłużej schnie.
nitusiek

Post autor: nitusiek »

A ja mam pytanie jakie mieszanki suszu robicie czyli jakie suszone warzywa, zioła łączycie razem. Ja póki co mam tylko zasuszone liscie malin i mięte, która zapachem trochę przypomina mi melisę i sama nie wiem co to jest bo dostalam od teściów z działki, kwitło to na fioletowo.
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Mięty są różne ;) U nas na przykład jest krzaczek cytrynowo-imbirowej i pstrej, a kiedyś mieliśmy też jabłkową, pomarańczową i pieprzową, a teraz... A teraz te trzy rodzaje owszem, rosną też osobno, ale w większości tka jakby się "pokrzyżowały" (rosły tuż obok siebie) i mamy takie "nie wiadomo co" ;) Może u Was też cos takiego sie porobiło? (nie wiem, czy to możliwe - JD, wiesz coś na temat krzyżowania się mięty? :think: )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”